REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estijoje jau prasidėjo antroji koronavirusinės infekcijos COVID-19 banga, antradienį pareiškė Sveikatos apsaugos departamentas, nors mokslininkai skelbti tokios išvados kol kas neskuba.

Estijoje jau prasidėjo antroji koronavirusinės infekcijos COVID-19 banga, antradienį pareiškė Sveikatos apsaugos departamentas, nors mokslininkai skelbti tokios išvados kol kas neskuba.

REKLAMA

„Gana nedidelis [užsikrėtimo] atvejų skaičius pasižymi augimo tendencija ir turime didelį protrūkį“, – dienraščiui „Postimees“ paaiškino departamento atstovė Eike Kingsepp.

Tuo metu Tartu universiteto statistikos profesorė Krista Fischer, konsultavusi vyriausybę kovos su koronavirusu klausimais, neskuba teigti, kad epidemiologinė padėtis išties smarkiai prastėja.

„Nežinome, ar šis protrūkis nurims, ar taps nevaldomas, bet, mano nuomone, dar nėra jokio pagrindo vadinti tai antrąja banga“, – komentavo K. Fischer.

Tartu universiteto mikrobiologijos profesorė Irja Lutsar antrino savo kolegei.

„Tai vis dar yra pirmoji banga. Virusas niekur nedingo“, – pabrėžė I. Lutsar.

Anot jos, apie tai liudija ir statistika, nes beveik kiekvieną dieną atsiranda naujų užsikrėtusiųjų, o dienos, kai nebuvo registruojama jokių susirgimų, veikiau buvo išimtinės.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios savaitės pabaigoje Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad jaunimo įpročiai gali sukelti antrąją koronaviruso bangą Europoje. Estijos sveikatos apsaugos departamentas taip pat mano, kad ligą dažniausiai platina jauni žmonės.

REKLAMA

Pavyzdžiui, viename iš šalies naktinių klubų, tapusiame koronaviruso židiniu, vidutinis susirgusiųjų amžius buvo 24 metai.

„Tačiau tai tik vadinamasis pirmasis pacientų ratas. Šiandien jauniausias per šį protrūkį nukentėjęs ligonis yra jaunesnis nei 10 metų, o vyriausias – vyresnis nei 70 metų“ – sakė E. Kingsepp.

K. Fischer kalbėjo, kad šiuo metu už koronaviruso plitimą daugiausia atsakingas Estijos jaunimas.

„Ar galima tai pavadinti banga? Supratau, kad virusas daugiausia plinta tarp jaunuolių, o tarp vyresnių nei 50 metų žmonių atvejų buvo nedaug“, – sakė K. Fischer, pridūrusi, kad jeigu jaunimas neužkrėtinės vyresniosios kartos, nėra pagrindo labai nerimauti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ji pripažino, kad ir jauniems COVID-19 pacientams nėra lengva.

„Deja, JAV tyrimas parodė, kad liga gali būti gana nemaloni patirtis jaunuoliams, o penktadalis jų kenčia nuo jos gana ilgą laiką – galbūt mėnesį“, – teigė mokslininkė.

Jos teigimu, kol užkratas perduodamas jaunuolio jaunuoliui, staigaus pacientų antplūdžio neturėtų atsirasti.

I. Lutsar savo ruožtu pareiškė, jog šiuo metu 15–18 proc. visų pacientų yra vyresni nei 50 metų, kiti – jaunesni.

„Darant prielaidą, kad asmuo iki 50 metų yra jaunas žmogus, koks jis ir yra, tuomet dauguma atvejų registruojami tarp jaunimo“, – paaiškino profesorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų