REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai JAV, Kanados, Naujosios Zelandijos ir Didžiosios Britanijos gyventojų gavo keistus siuntinius su sėklomis, kurių nė vienas jų nebuvo užsisakęs. Šių šalių valdžios jau pradėjo tyrimą dėl tokių siuntinių turinio, rašoma „The Guardian“.

Tūkstančiai JAV, Kanados, Naujosios Zelandijos ir Didžiosios Britanijos gyventojų gavo keistus siuntinius su sėklomis, kurių nė vienas jų nebuvo užsisakęs. Šių šalių valdžios jau pradėjo tyrimą dėl tokių siuntinių turinio, rašoma „The Guardian“.

REKLAMA

Daugelį siuntinių žmonės iš Vakarų šalių gauna iš Kinijos, ant pakuočių matyti kiniški hieroglifai ir Kinijos pašto lipdukai. Ant jų dažniausiai būna nurodoma, kad siuntinio viduje yra ausinės arba papuošalai, tikėtina, kad būtų paprasčiau įveikti muitinės patikrinimą. Ant kiekvieno siuntinio būna nurodytas tikslus adresas ir gavėjo asmeniniai duomenys.

Floridoje tokių siuntinių jau suskaičiuota daugiau nei 630 – vienas vyras tvirtina, kad gavo tris sėklų pakuotes per vieną savaitę. Moteris iš Teksaso paaiškino, kad jau pasodino sėklas, pamaniusi, kad tai dovana, tačiau niekas neišaugo. Viena mergina iš Naujosios Zelendijos netikėtą siuntinį gavo net iš Zambijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš auginu viską paeiliui. Įskaitant ir egzotinius augalus – baklažanus, čili… Tačiau aš neturiu net žalio supratimo, kas čia per sėklos. Aš niekada nesodinčiau neaišku ko“, – „The Guardian“ pasakojo panašų siuntinį gavusi britė Jen Howard.

REKLAMA

Pasidalijusi siuntinio nuotrauka internetinėje sodininkų bendruomenėje britė sulaukė vienos moters iš Portugalijos žinutės, kurioje ši tvirtina gavusi tokį pat siuntinį, tuo pat metu.

JAV žemės ūkio ministerija (USDA) paprašė gyventojų nesodinti „įtartinų“ sėklų, o jau pasodintus augalus – sunaikinti ir pranešinėti apie tokių siuntinių gavimą. Šiuo metu pradėtas tyrimas bendradarbiaujant su Pasienio kontrolės tarnyba, kad būtų galima nustatyti siuntėją. Didžiosios Britanijos valdžia taip pat prisijungė prie šio tyrimo.

USDA manoma, kad sėklas siunčia internetinių parduotuvių savininkai, kurie užsiima sukčiavimu – jie registruoja netikras paskyras, siunčiančias pigius daiktus atsitiktiniams žmonėms ir tokiu būdu gerina savo parduotuvės reitingą internetinėse parduotuvėse.

REKLAMA
REKLAMA

Taivano žiniasklaida pranešė, kad sėklos į Kanadą keliauja per jų šalį nuo „nežinomo siuntėjo“. Kinijos URM atstovas išsyk pareiškė, kad Kinijos pašto lipdukai ant vokų yra padirbti ir paprašė JAV valdžios perduoti jiems šią medžiagą tyrimui.

„The Guardian“ taip pat užsiminta ir apie galimą tam tikrų patogenų ar užkratų siuntinėjimą. Karališkosios sodininkystės bendrijos vadovas Gerardas Cloveris užtikrino, kad „viskas, kas auga, potencialiai gali kelti pavojų“, tačiau suabejojo dėl galimo bioteroristinio puolimo. 

USDA pažymėjo, kad jie nemano, jog tai gali būti pokštas ar bioterorizmas, jų teigimu, kol kas realiausia versija yra, kad tai – paprasčiausias sukčiavimas.

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų