REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai žmonių ketvirtadienio vakarą susirinko į demonstraciją Baltarusijos sostinėje Minske paremti opozicijos kandidatės prezidento rinkimuose Svetlanos Tichanovskajos, pagrindinės dabartinio autoritarinio lyderio Aleksandro Lukašenkos varžovės.

Tūkstančiai žmonių ketvirtadienio vakarą susirinko į demonstraciją Baltarusijos sostinėje Minske paremti opozicijos kandidatės prezidento rinkimuose Svetlanos Tichanovskajos, pagrindinės dabartinio autoritarinio lyderio Aleksandro Lukašenkos varžovės.

REKLAMA

Mitingas surengtas Baltarusijos valdžiai apkaltinus pagrindinius opozicijos veikėjus bendradarbiavus su rusų kovotojais, siekiant destabilizuoti padėtį šalyje.   

Politikos naujokės, nedirbančios dviejų vaikų motinos S. Tichanovskajos rėmėjai užplūdo Minsko aikštę per bene didžiausią opozicijos demonstraciją Baltarusijoje per pastarąjį dešimtmetį.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad didžiulė minia žmonių mojavo vėliavėlėmis ir laikė balionus su opozicijos rinkimų kampanijos simboliais – pergalės ženklu, sugniaužtu kumščiu ir širdimi.  

REKLAMA
REKLAMA

„Permainos!“ – skelbė užrašas ant vieno iš plakatų.  

Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ pranešė, kad į mitingą susirinko mažiausiai 63 tūkst. žmonių.  

REKLAMA

Kiek anksčiau ketvirtadienį baltarusių tyrėjai apkaltino S. Tichanovskajos vyrą tinklaraštininką Sergejų Tichanovskį ir kitą valdžios kritiką Nikolajų Statkevičių, kad jie kartu su rusų samdiniais planavo organizuoti masinius neramumus prieš rugpjūčio 9 dieną vyksiančius prezidento rinkimus.   

Tiek S. Tichanovskis, tiek N. Statkevičius artėjant rinkimams buvo įkalinti. 

Kaltinimai opozicionieriams bendradarbiavus su rusų samdiniais yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią jau beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių A. Lukašenka siekia užsitikrinti galimybę dirbti valstybės vadovo poste šeštą kadenciją, šalyje augant visuomenės pykčiui dėl jo valdymo.  

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Baltarusijos saugumo tarnybos pranešė sulaikiusios 33 rusų „kovotojus“, esą atvykusius su misija destabilizuoti padėtį šalyje.

Kremlius tokius įtarimus atmetė kaip „insinuacijas“.

Anot Minsko, sulaikytieji priklauso Rusijos privačiai karinei kompanijai „Wagner“ – slapiai organizacijai, esą kontroliuojamai vieno iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų ir naudojamai Maskvos interesams ginti Ukrainoje, Sirijoje ir Libijoje.

Per mitingą kreipdamasi į savo šalininkus 37 metų S. Tichanovskaja sakė, kad valdžia griauna ne tik jos vyro, bet visų politinių kalinių gyvenimus.   

„Situacija, susijusi su tais kovotojais, labai bauginanti“, – sakė ji, miniai skanduojant „Laisvė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kokia revoliucija?“

S. Tichanovskaja atmetė valdžios kaltinimus, esą opozicija su sulaikytais Rusijos piliečiais planavo organizuoti sukilimą.  

„Žmonės, kokia revoliucija? Mes norime sąžiningų rinkimų“, – sakė S. Tichanovskaja, iškilusi kaip A. Lukašenkos varžovė, kai valdžia įkalino kitus pagrindinius kandidatus. 

Ji sakė, kad jai klausimų kelia rusų kontraktininkų arešto laikas. Anot S. Tichanovskajos, gali būti, kad jie ilgą laiką keliavo tranzitu per Baltarusiją.     

„Turiu klausimą: kur saugumo tarnybos buvo anksčiau ir kodėl jie kelia šį klausimą prie pat rinkimus?“ – kalbėjo ji.  

REKLAMA

Tyrėjai pranešė iškėlę baudžiamąją bylą „S. Tichanovskiui, N. Statkevičiui ir 33 sulaikytiems Rusijos piliečiams“  

„Jie veikė išvien“, – naujienų agentūrai AFP sakė Tyrimų komiteto atstovas Sergejus Kabakovičius.

Tyrimų komitetas taip pat pranešė, kad dar vienas tyrimas buvo pradėtas S. Tichanovskio atžvilgiu. Jis kaltinamas kurstęs „socialinį priešiškumą“ ir raginęs smurtauti prieš teisėsaugos pareigūnus.

41 metų S. Tichanovskis yra populiarus tinklaraštininkas, praminęs A. Lukašenką „tarakonu“.  

63 metų N. Statkevičius metė iššūkį A. Lukašenkai 2010 metų prezidento rinkimuose, o po to buvo nuteistas šešerius metus kalėti.

REKLAMA

Potencialiai stipriausiu A. Lukašenkos varžovu šių metų rinkimuose laikytas buvęs bankininkas Viktoras Babaryka birželį buvo apkaltintas finansiniais nusikaltimais ir taip pat pasiųstas už grotų. 

Maskva kategoriškai neigia, kad yra kaip nors susijusi su pastarųjų dienų įvykiais Baltarusijoje. 

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad kaltinimai, esą „organizacijos iš Rusijos siunčia žmonių, kad šie destabilizuotų padėtį Baltarusijoje“, yra „tik insinuacijos“.

D. Peskovas pabrėžė, kad Rusija ir Baltarusija yra „sąjungininkės ir labai artimos partnerės“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad minėti rusai dirbo vienoje baltarusių įmonėje ir vyko tranzitu per Baltarusiją į Stambulą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minsko pateikiama įvykių versija yra absoliučiai neįtikinama, pabrėžė ministerija.  

„Bandymas pateikti pastaruosius įvykius kaip užsienio kišimąsi į respublikos vidaus reikalus, švelniai tariant, glumina“, – rašoma ministerijos pareiškime.  

Maskva paragino liautis kursčius įtampą prieš rinkimus. 

„Pakeisti režimą“

Maskva yra artimiausia Minsko politinė ir ekonominė sąjungininkė, tačiau jų santykiai ne vienerius metus yra įtempti. 

Pastaraisiais metais Minskas vis labiau spaudžiamas suartėti su Maskva, tačiau A. Lukašenka atmeta idėją dėl visaverčio šalių suvienijimo.

Kai kurie analitikai kelia prielaidą, kad Rusijos piliečių sulaikymas buvo kruopščiai suplanuotas žingsnis, suteikiantis A. Lukašenkai pretekstą dar griežčiau dorotis su opozicija. Tuo tarpu kiti mano, kad Maskva iš tiesų gali kai ką planuoti.  

REKLAMA

Baltarusijoje veikiančio Strateginių ir užsienio politikos tyrimų centro vadovas Arsenijus Sivickis sako manantis, jog Rusija galėjo atsiųsti samdinių, „kad suorganizuotų provokacijų rinkimų išvakarėse“.

Tai gali duoti „pretekstą Kremliui įsikišti jėga, kad būtų pakeistas režimas“, kalbėjo jis.

Rusijos politologė Tatjana Stanovaja savo ruožtu sakė, kad Kremlius, regis, neatsisakė savo planų dėl šalių suvienijimo.  

Ji pašmaikštavo, kad rusų kovotojai tikriausiai atvyko į Minską „stebėti“ rinkimų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų