REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos šalys vis aktyviau ruošiasi antrajai Covid-19 bangai ir svarsto galimybes grąžinti įvairius apribojimus, net ir visišką karantiną. Daugelyje šalių bent iš dalies grįžta anksčiau taikytos karantino priemonės.

Europos šalys vis aktyviau ruošiasi antrajai Covid-19 bangai ir svarsto galimybes grąžinti įvairius apribojimus, net ir visišką karantiną. Daugelyje šalių bent iš dalies grįžta anksčiau taikytos karantino priemonės.

REKLAMA

Pavyzdžiui, Katalonijos valdžia Ispanijoje pareiškė, kad kai kurios anksčiau taikytos griežto karantino priemonės – kuomet šalyje buvo apribotas faktiškai visas visuomeninis gyvenimas – gali ir vėl grįžti, jeigu ateityje koronaviruso protrūkis nebus suvaldomas per 10 dienų. Pačioje Katalonijoje per kelias savaites buvo užregistruota daugiau nei 8 tūkst. naujų atvejų. Tai yra pusė visų Ispanijoje užregistruotų Covid-19 atvejų.

„Dabar mūsų laukia 10 svarbiausių vasaros dienų, kurių metu mes pamatysime, ar galime susitvarkyti su situacija solidariai, bendradarbiaujant, kolektyvinėmis pastangomis, – pareiškė Katalonijos valdžios atstovas Joaquimas Torra. – Tačiau situacija kritinė, ir jeigu mes nesusitvarkysime, mums teks grįžti atgal“. 

REKLAMA
REKLAMA

Politikas taip pat pasiūlė jaunimui baigti vaikščioti į vakarėlius ar organizuoti juos savo namuose, nes būtent dėl to auga užkrėstųjų koronavirusu skaičius. Daugelis ligos protrūkių kilo dėl barų ir klubų lankytojų. Tačiau taip pat didelę dalį naujų atvejų sudaro uždarbiaujantys sezoniniai darbuotojai. 

REKLAMA

Praėjusią savaitę Ispanijos sveikatos apsaugos atstovai pripažino, kad šalis, tikėtina, jau išgyvena antrąją infekcijos bangą. Primename, kad griežtos karantino priemonės itin nuo koronaviruso nukentėjusioje šalyje buvo panaikintos birželio pabaigoje. 

Katalonijos valdžia nurodė uždaryti visus naktinius klubus dviem savaitėms ir įvedė komendanto valandą Barselonoje ir Leridoje nuo 24 valandos. Valdžia taip pat rekomendavo Barselonos gyventojams likti namuose, tačiau daugelis tai ignoravo ir toliau vaikščiojo į paplūdimius. 

Europoje griežtinamos priemonės

Vokietijoje sveikatos apsaugos sistemos atstovai papasakojo apie nerimą dėl paskutines kelias savaites augančio užkrėstųjų skaičiaus. Šalies sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas pareiškė, kad šalyje yra įvedamas privalomas koronaviruso testavimas tiems, kurie atvyksta iš „įtartinų“ valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime išvengti situacijos, kuomet grįžtantieji keliauninkai užkrečia kitus, taip sukurdami naujas infekcijos grandines“, – pareiškė ministras. 

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministerija perspėjo visuomenę dėl staigaus užsikrėtimų skaičiaus šoktelėjimo jaunimo tarpe. Jaunimas buvo perspėtas neužmiršti kaukių, plauti dažniau rankas ir laikytis socialinės distancijos su kitais žmonėmis. 

Graikijoje ruošiamasi įvesti privalomą kaukių dėvėjimą ne tik parduotuvėse, bet ir kitose uždarose erdvėse, kur sunku išlaikyti atstumą nuo kitų žmonių. Tokių priemonių valdžia siekia imtis, nes susirgimų skaičius šalyje vėl ima augti. Vyriausybės atstovai pažymi, kad privalomas kaukių dėvėjimas cerkvėse – tik laiko klausimas. Dabar Graikijoje kaukės yra privalomos ir viešajame transporte, o už taisyklių nesilaikymą gresia 150 eurų bauda. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Belgijoje taip pat neatmetama, kad šalyje galimas „antrasis lokdaunas“. Per savaitę vidutinis paros naujų atvejų skaičius išaugo 71 proc. – nuo 163 iki 279. Antverpene užsikrėtimų skaičius išaugo 500 proc. Balandį, kuomet epidemija pasiekė piką, buvo nustato po daugiau nei 1 tūkst. atvejų per dieną. 

Belgijos nacionalinė saugumo taryba šį pirmadienį buvo skubiai sušaukta keliomis dienomis anksčiau nei planuota. Po šešias valandas trukusio pasitarimo buvo nuspręsta iš dalies sugriežtinti priemones prieš koronaviruso pandemiją. Šalies premjerė Sophie Wilmes pareiškė, kad epidemiologiniai duomenys kelia nerimą, o šalies vadovybė stengiasi kaip įmanoma geriau sukontroliuoti situaciją.

REKLAMA

„Tikslas pakankamai aiškus: išvengti visuotinės izoliacijos scenarijaus pasikartojimo ir nesukelti pavojaus naujų mokslo metų pradžiai rugsėjį“, – tvirtino ji. 

Politikės teigimu, mokyklos gali ir neatsidaryti mokslo metų pradžioje. Ji taip pat „primygtinai rekomendavo“ sugrąžinti darbuotojus dirbti nuotoliniu būdu iš namų. Nuo trečiadienio Belgijoje ribojamas socialinių ryšių skaičius – kiekviena šeima gali kontaktuoti tik su penkiais kitais žmonėmis. Maža to, vaikščioti į parduotuves galima tik po vieną, o ne grupėmis, ir prekybos salėje išbūti ne ilgiau 30 minučių. 

Keliauti Belgijoje galima tik grupėmis ne daugiau nei 10 žmonių. Išimtys yra taikomis tik vaikams iki 12 metų.

REKLAMA

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų