REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas, davęs parodymus dėl Rusijos sportininkų dopingo vartojimo olimpinėse žaidynėse, pateikė savo pamąstymus apie situaciją šios šalies sporte. Jis griežtai prieštaravo bet kokiam rusų sportininkų grąžinimui į oficialias varžybas.

Buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas, davęs parodymus dėl Rusijos sportininkų dopingo vartojimo olimpinėse žaidynėse, pateikė savo pamąstymus apie situaciją šios šalies sporte. Jis griežtai prieštaravo bet kokiam rusų sportininkų grąžinimui į oficialias varžybas.

REKLAMA

Anot į JAV turėjusio bėgti ir savo išvaizdą pakeisti buvusio rusų valdininko, niekas nepasikeitė ir „turėtų būti įvestas totalus draudimas rusų sportininkams dalyvauti olimpinėse“. 

Teko keisti viską

Buvęs aukštas pareigas užėmęs funkcionierius anksčiau apkaltino Rusijos valdžią sukūrus visą dopingo vartojimo sistemą, kuri buvo aktyvuota „Putino projekte“ – Sočio olimpinėse žaidynėse. Jis po metų pertraukos davė išsamų interviu BBC, kurio metu pripažino, kad pabėgus į JAV teko pakeisti ne tik tapatybę ir išvaizdą, bet ir savo elgesio manieras, kūno judesius.

Iš Rusijos 2015-aisiais pabėgęs G. Rodčenkovas su BBC žurnalistais bendravo „Zoom“ programa, veidą dengė šaliku, kepure ir tamsiais akiniais. Jis pasakojo, kad visiškai pakeitė savo išvaizdą, tapo „neatpažįstamas“, o taip pat pakeitė savo elgesio, kad būtų sunkiau susekamas. Tai buvo ne pirmas atvejis, kuomet buvęs laboratorijos vadovas paslėpė savo išvaizdą duodamas interviu. 2018-aisiais jis panašiai bendravo su CBS žurnalistais.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu BBC G. Rodčenkovas pareiškė, kad Rusija turėtų būti diskvalifikuota iš Tokijo olimpinių žaidynių. Jo manymu, šalis „nepadarė jokių išvadų“. „Viskas, kas įvyko Rusijoje, niekaip negalėjo nutikti jokioje kitoje šalyje“, – pridūrė jis. Buvęs rusų valdininkas taip pat pareiškė, kad žaidynės Sočyje „buvo Putino projektas“. 

REKLAMA

„Rusiją reiškia visiškai nušalinti, be jokių išlygų ar pavienių sportininkų prileidimo. Tie patys darbuotojai, kurie padirbinėjo mėginius Sočio žaidynių metu, Padirbinėjo dokumentaciją. Tai tęstinumą turinti falsifikacija, kuria užsiimama kiekvieną dieną. Tai neįsivaizduojamų mastų sukčiavimas, kuris rodo, kad šalis taip nieko ir neišmoko“, – pasakojo jis. 

Savo interviu BBC G. Rodčenkovas davė likus trims dienoms iki jo knygos „Rodčenkovo byla“ išleidimo. Joje jis tvirtina, kad SSRS atsisakė dalyvauti 1984-ųjų olimpinėse dėl to, kad JAV neleido į savo uostus įplaukti sovietų laivui, kurio denyje buvo antidopingo laboratorija. Anot knygos autoriaus, tokia laboratorija buvo reikalinga, kad sovietų valdžia būtų užtikrinta, kad dopingą vartojantys sportininkai neįklius dopingo patikros metu.

REKLAMA
REKLAMA

2015-aisiais į JAV pabėgęs G. Rodčenkovas pareiškė, kad Žiemos olimpinių žaidynių Sočyje metu dopingą vartoję Rusijos sportininkai „per skylę sienoje“ sukeisdavo šlapimo mėginius. Jo parodymais remiantis Rusija buvo nušalinta nuo olimpinių žaidynių. 2018-aisiais V. Putinas G. Rodčenkovą pavadino „priedurniu“. „Ir viskas paremta to žmogaus parodymais. Parodymais žmogaus, kuriam vargu ar išvis gyvenime galima ką nors patikėti“, – aiškino Rusijos prezidentas. 

Pačioje Rusijos G. Rodčenkovas buvo apkaltintas mėginių Sočyje sunaikinimu ir iškėlė jam kelias baudžiamąsias bylas. 

2019-ųjų gruodį Pasaulinė antidopingo agentūra paskelbė nušalinanti Rusiją nuo tarptautinių žaidynių net ketveriems metams, įskaitant ir olimpines žaidynes ar pasaulio čempionatus. WADA patikslino, kad žaidynėse rusų sportininkai galės dalyvauti tik po neutralia vėliava ir tik jeigu įrodys, kad nevartojo dopingo.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad užsienyje nekilnojamo turto turintys šios šalies gyventojai susiduria su „skvoterių“ problema. Dėl koronaviruso krizės Europos šalyse padažnėjo savavališko būstų užėmimo atvejų – bedarbiai, migrantai ir „idėjiniai“ asmenys tiesiog apsigyvena neprižiūrimuose namuose. Rusai skundžiasi, kad įsilaužia į namus „iš visur: afrikiečiai, lietuviai ir kiti“.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų