REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kolumbijos narkotikų kartelio nariai ir vietinės gaujos šalyje įveda savo kruvinas koronaviruso karantino taisykles – ir žudo tuos, kurie nepaklūsta joms, skelbiama naujoje „Human Rights Watch“ ataskaitoje.

Kolumbijos narkotikų kartelio nariai ir vietinės gaujos šalyje įveda savo kruvinas koronaviruso karantino taisykles – ir žudo tuos, kurie nepaklūsta joms, skelbiama naujoje „Human Rights Watch“ ataskaitoje.

REKLAMA

Skelbiama, kad ginkluoti asmenys, dalis kurių yra vis dar šalyje veikiančios, pusę amžiaus trunkančio pilietinio karo grupuotės, nužudė mažiausiai aštuonis civilius. Narkotikų karteliai ir sukilėliai naudojasi „Whatsapp“ ir kitus informavimo būdus, perspėdami tų teritorijų, kurias kontroliuoja, gyventojus apie taikomas karantino priemones.

Tumake, skurdžiame ir smurto apimtame Ramiojo vandenyno pakrantės miestelyje, gaujos uždraudė gyventojams jų vienintelį pragyvenimo šaltinį – žuvavimą. 17 val. – gerokai anksčiau nei valdžios nurodyta – draudžiama ir gatvės prekeivių veiklą. 

Visoje šalyje smurtaujančios gaujos draudžia žmonėms palikti savo namus, net ir sergant, remiantis vietos savanoriais skelbia „The Guardian“. Kaukos ir Guaviaro provincijose nepaklususiems nurodymų buvo padegti motociklai. 

REKLAMA
REKLAMA

„Jie uždarė transporto susisiekimą tarp gyvenviečių, ir kai kažkas yra įtariamas dėl Covid-19, jie pareikalauja palikti regioną arba tiesiog nužudys, – kalbėjo vienos iš gyvenviečių vyresnysis „The Guardian“. – Ir žmonės neturi pasirinkimo tik paklusti, nes jie niekada čia nėra matę valdžios atstovų“. 

REKLAMA

Birželio 8-ąją buvo nužudytas vietos bendruomenės lyderis Edisonas Leonas Perezas, kuris kelios dienos prieš tai pareikalavo, kad valdžia ką nors darytų su gaujų savivaliavimu koronaviruso krizės metu.

Karas formaliai baigėsi, bet grupuotės liko

Kolumbijoje, kuri kaip ir visa Pietų Amerika, susidūrė su rimta koronaviruso pandemijos krize, valdžia įvedė tam tikrus apribojimus, tačiau jie niekada nebuvo tokie griežti, kaip ginkluotų grupuočių, o ir pasekmės už jų nesilaikymą net arti nesiekia to, ką sau leidžia išdarinėti banditai. 

REKLAMA
REKLAMA

Kolumbijoje veikiančios sukarintos grupuotės faktiškai turėjo būti išformuotos 2016-aisiais, kuomet formaliai buvo nutrauktas daugiau nei penkis dešimtmečius trunkantis pilietinis karas. Tačiau taika taip ir neįsivyravo, o nuo 2017-ųjų buvo nužudyti mažiausiai 271 vietos bendruomenių lyderiai, pažymima „The Guardian“. Visos ginkluotos grupuotės daugiau ar mažiau gyvena iš prekybos narkotikais.

„Human Rights Watch“ jau kreipėsi į šalies vadovybę, kad ši imtųsi aktyvesnių veiksmų apsaugoti kartelių engiamus žmones. „Drakoniškos bausmės, kurias įvedė ginkluotos grupuotės, siekdamos sustabdyti Covid-19 plitimą, reiškia, kad nutolusiose ir skurdžiose bendruomenėse Kolumbijoje yra rizika būti užpultam ar net užmuštam, jeigu žmonės palieka savo namus, – trečiadienį pareiškė HRW Pietų Amerikos regiono direktorius Jose Miguelis Vivanco. – Valdžia turėtų skubiai imtis priemonių apsaugoti šias bendruomenes, užtikrinti joms prieigą prie pakankamo maisto ir vandens kiekio, apsaugoti jų sveikatą nuo Covid-19 poveikio“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų