REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis antradienį pasmerkė Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos atsisakymą kandidatais į šalies prezidentus įregistruoti Viktorą Babaryką ir Valerijų Cepkalą.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis antradienį pasmerkė Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos atsisakymą kandidatais į šalies prezidentus įregistruoti Viktorą Babaryką ir Valerijų Cepkalą.

REKLAMA

„Savavališkas kandidatų nušalinimas riboja baltarusių galimybes išreikšti savo valią ir jau pakerta bendrą rinkimų sąžiningumą bei demokratiškumą. Atsisakydama įregistruoti Viktorą Babaryką ir Valerijų Cepkalą, Baltarusijos valdžia negalėjo užtikrinti turiningo ir konkurencingo politinio proceso“, – sakoma J. Borrellio pareiškime.

Jame pažymima, jog V. Babaryka nebuvo įregistruotas „todėl, kad jo pajamų ir turto deklaracijoje esą aptikta neatitikimų“, o V. Cepkala – „dėl esą per mažo galiojančių parašų skaičiaus... ir informacijos apie turimas [banko] „Priorbank“ akcijas nebuvimo jo žmonos pajamų ir turto deklaracijoje“.

J. Borrellis taip pat pažymėjo, kad „abu šie kandidatai surinko daugiau kaip 100 tūkst, parašų pagal šalies įstatymus“.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat sakė, kad nebuvo skaidrumo tikrinant parašus už pretendentų į prezidentus iškėlimą.

„Skaidrumo nebuvimas tikrinant parašus už kandidatus į prezidentus, kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras jau yra pažymėjęs 2010 ir 2015 metais, pakerta pasitikėjimą registravimo procesu“, – nurodoma pareiškime.

REKLAMA

„Be to, teisinės nuostatos dėl kandidatų registravimo sukuria neproporcingus ir nepagrįstus barjerus kandidatūrai, o tai prieštarauja įsipareigojimams ESBO ir kitiems tarptautiniams standartams“, – sakė J. Borrellis.

Jis taip pat konstatavo, kad Baltarusijoje nebuvo įgyvendintos ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro rekomendacijos „dėl tikslių ir protingų kriterijų bei mechanizmų kandidatams registruoti ir parašams tikrinti“.

Pasak ES diplomatijos vadovo, blokas laukia, kad Minskas nedelsdamas atsiųstų oficialų kvietimą ESBO stebėti rinkimus. 

REKLAMA
REKLAMA

„ES tikisi, kad Baltarusija gerbs piliečių teises į nuomonių reiškimo ir taikių susibūrimų laisvę savaitėmis prieš rinkimus. ES lieka įsipareigojusi stiprinti tarpusavio ryšius su baltarusių liaudimi ir pilietine visuomene. Mes palaikome Baltarusijos nepriklausomybę ir suverenitetą, bet žmogaus teisės ir demokratija išliks tarp pirmųjų ES motyvų jai formuojant savo politiką šios šalies atžvilgiu“, – pareiškė J. Borrellis.

Antradienį Baltarusijos Centrinė rinkimų komisija įregistravo penkis kandidatus į šalies prezidentus.

Rugpjūčio 9 dieną vyksiančiuose rinkimuose varžysis dabartinis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, buvusi parlamento narė Ana Kanopackaja, „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas ir populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisija atsisakė įregistruoti kandidatu pagrindinį šalies vadovo A. Lukašenkos varžovą V. Babaryką.

Komisijos pirmininkė anksčiau perskaitė įtarimus, kad V. Babaryka nedeklaravo visų savo pajamų, o jo kampanija naudojosi finansavimu iš užsienio organizacijos.

Užsienio valstybės pagalba Centrinė rinkimų komisija laiko banko „Belgazprombank“, kurio akcininkai yra Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“, darbuotojų dalyvavimą V. Babarykos iniciatyvinėje grupėje.

V. Babarykai atstovaujantis teisininkas komisijai sakė, kad šie kaltinimai – dalis jam iškeltos baudžiamosios bylos, kuri dar nebuvo nagrinėta.

Komisija taip pat nusprendė neįregistruoti kandidatu buvusio aukštųjų technologijų parko vadovo, buvusio ambasadoriaus JAV V. Cepkalos, nes jis nesurinko būtinų 100 tūkst. piliečių parašų ir esą netiksliai užpildė pajamų deklaraciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų