REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV sulaikytas 37-erių Ramonas Abbasas – prisistatantis verslininku iš Nigerijos ir turintis daugiau nei 2,5 mln. sekėjų „Instagram“. Teisėsauga, tiesa, tvirtina, kad prabangūs automobiliai, privatus lėktuvas ir kita, ką demonstravo savo instagrame „nekilnojamo turto vystytojas“, įgyti už vogtas internete lėšas.  

JAV sulaikytas 37-erių Ramonas Abbasas – prisistatantis verslininku iš Nigerijos ir turintis daugiau nei 2,5 mln. sekėjų „Instagram“. Teisėsauga, tiesa, tvirtina, kad prabangūs automobiliai, privatus lėktuvas ir kita, ką demonstravo savo instagrame „nekilnojamo turto vystytojas“, įgyti už vogtas internete lėšas.  

REKLAMA

Kaltinamasis, žinomas @hushpuppi vardu, yra surinkęs milijonus sekėjų. Savo paskyroje nigerietis demonstravo savo prabangaus gyvenimo kasdienybe su banaliais prierašais: ten galima išvysti brangius automobilius, laikrodžius, žymių dizainerių drabužius ir avalynę ar akimirkas iš kelionių privačiu lėktuvu.

R. Abbaso advokatai „Forbes“ aiškino, kad jų klientas – „verslininkas“, kuris savo pinigus „sąžiningai uždirbo iš prekybos nekilnojamu turtu“ ir „buvimo instagramo įžymybe“. 

REKLAMA
REKLAMA

Pinigai ir žinomumas R. Abbasui padėjo įsilieti į elito ratus. Jo paskyroje galima matyti bendras nuotraukas su Anglijos futbolo žvaigždėmis, „Gucci milijardierius“ demonstruoja marškinėlius su jų parašais: „Mano bro“. 

REKLAMA

Kaltinamas dalyvavęs svetimo turto pasisavinimo schemose

Birželio pabaigoje R. Abbaso prabangus gyvenimas buvo sustabdytas – 37-erių vyras buvo suimtas Dubajuje. Liepos 3-ąją jis buvo išskraidintas į JAV, kur jam pateikti kaltinimai apgaulės būdu išviliojus iš įvairių bendrovių „šimtus milijonų dolerių“. 

FTB tvirtinama, kad R. Abbasas dalyvavo nusikalstamoje schemoje, kuriose metu programišiai pagrobė ir į savo sąskaitas pervedė 14,7 mln. dolerių. „Forbes“ nurodoma, kad kaltinamajame akte nurodyta data ir suma sutampa su duomenimis apie 2019-aisiais įvykdytą išpuolį prie Maltos banką „Bank of Valletta“. Šis įsilaužimas Maltoje buvo toks svarbus, kad šios šalies premjerui netgi teko kreiptis į parlamentą. „Time of Malta“ rašoma, kad programišiai į keturių užsienio šalių bankus pervedė lėšų už bendrą 13 mln. eurų sumą. „Forbes“ teigimu, pinigai buvo susekti ir grąžinti, todėl nė vienas banko klientas nenukentėjo. 

REKLAMA
REKLAMA

FTB taip pat tvirtinama, kad įsilaužus į vienos teisines paslaugas Niujorke teikiančios bendrovės IT sistemą buvo suklaidinti klientai, o įmonė tokiu būdu neteko apie 922 tūkst. dolerių. R. Abbasas, kartu su dviem bendrininkais, yra kaltinami išplovę 396 tūkst. dolerių iš šios sumos. 

Tačiau įspūdingiausias kaltinimas yra 124 mln. dolerių suma, kurią bandyta išvilioti iš Anglijos „Premier“ lygos klubo 2019-ųjų gegužę. JAV teisingumo ministerija nenurodė konkrečių šio nusikaltimo detalių, tačiau tokia suma viršija bet kurio brangiausio žaidėjo perėjimo į šios lygos klubą sumą. 

Prabangus gyvenimas baigėsi

JAV teisėsaugos duomenimis, R. Abbasas buvo laikomas Čikagos regioniniame pataisos centre, kur laukė teismo sprendimo dėl paleidimo už užstatą. Liepos 14-ąją teismas atmetė  gynybos prašymą išleisti kaltinamąjį už užstatą ir perkėlė į pataisos namus Los Andžele. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos teigimu, jeigu šis asmuo bus pripažintas kaltu dėl jam pateiktų kaltinimų, jam gresia iki 20 metų kalėjimo. 

Kaltinamojo advokatas „Forbes“ tvirtino, kad jų klientas „absoliučiai nesusijęs su jam pateiktais kaltinimais“. Jis tvirtina, kad B. Abbasas „vykdė legalią komercinę veiklą ir turėjo visiškai legalią paskyrą „Instagram“ bei nebuvo įsitraukęs į jokias aferas ar sukčiavimo schemas“. Kaltinamojo atstovo teigimu, B. Abbasas yra „verslininkas, užsiimantis nekilnojamo turto prekyba ir savo „Instagram“ paskyros administravimu“.

 

FTB atkreipė dėmesį į viešai turtus demonstruojantį nigerietį kuomet pavyko išgauti jo numanomo bendro, taip pat įtariamo dalyvavusio nusikalstamoje veikloje pasisavinant svetimą turtą, telefono duomenis ir pokalbių įrašus. 

REKLAMA

Tyrimo duomenimis, B. Abbaso veiklą šioje nusikalstamoje schemoje sudarė banko sąskaitų, į kurias būtų galima pervesti dideles pinigų sumas ir šios neužkliūtų valdžios institucijoms, suradimas. Jį kaltina ne pačiais įsilaužimais, o padėjimu pagrobtas lėšas „išplauti“. FTB teigimu, B. Abbasas dalyvavo nusikalstamoje veikloje, kuri leido „plauti dešimtis, o gal ir šimtus milijonų dolerių, uždirbtų pasinaudojus nusikalstamomis schemomis“. 

Teigiama, kad B. Abbasas specialias bankų sąskaitas atidarinėjo Rumunijoje, Bulgarijoje, Meksikoje ir JAE.

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų