REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiams išgyvenusių COVID-19 pasireiškia plaučių pažeidimai ir medikai perspėja, kad šių žmonių ateitis yra „sulėtinto veikimo bomba“. Perspėjama, kad šių asmenų mirtingumas gali lenkti daugelio rūšių vėžio atvejus. 

Tūkstančiams išgyvenusių COVID-19 pasireiškia plaučių pažeidimai ir medikai perspėja, kad šių žmonių ateitis yra „sulėtinto veikimo bomba“. Perspėjama, kad šių asmenų mirtingumas gali lenkti daugelio rūšių vėžio atvejus. 

REKLAMA

15 metų plaučių ligų tyrimus atliekantis medikas Sassanas Rafi perspėja apie artėjančią krizę sveikatos apsaugos sistemai, kuri savo mastu ilgalaikėje perspektyvoje gali pralenkti net ir Covid-19 pandemijos sukeltą krizę, rašoma „Daily Mail“. 

Destruktyvios pneumofibriozės, vienos iš būklių, kurias dabar diagnozuoja koronaviruso pacientams, ekspertas tvirtina, kad tūkstančiai nuo Covid-19 gydomų amerikiečių susiduria su sulėtinto veikimo bombos efektu net ir po to, kai visiškai pasveiksta nuo virusinės infekcijos.

Mokslininko teigimu, tie, kuriems plaučių fibriozė diagnozuojama po kelių savaičių praleistų su dirbtinio plaučių ventiliavimo įranga, susiduria su šokiruojančiu mirtingumo lygiu, kuris daug kartų viršija daugelio vėžio rūšių rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA

Plaučių fibrozė arba pneumofibrozė – tai yra plaučių liga, kuri pasireiškia atsiradus plaučių audinio pažeidimams ar randams ir yra sukeliama agresyvių virusų, tokių kaip Covid-19. Atsiradus audinio pokyčiams ir surambėjimams gerokai apsunkinama plaučių veikla ir sutrikdomas deguonies mainų procesas, gali kilti kvėpavimo nepakankamumas. 

REKLAMA

S. Rafi leidiniui „Daily Mail“ pasakojo, kad daugelis ligoninėje gydomų pacientų, net jeigu jie ir oficialiai visiškai pasveiksta nuo Covid-19, vis tiek gali mirti nuo fibrozės.

„Pneumofibrozės atveju prognozės yra trys metai, o tai yra blogiau negu daugelis vėžio rūšių, ir šiuo metu nėra sukurta kažkokio optimalaus gydymo“, – aiškino jis. 

Plaučių fibrozė pasireikš nemažai daliai persirgusių Covid-19

Net jeigu pacientas ir išgyveno po sunkaus gydymo ligoninėje, daugelį savaičių praleidęs su skysčiais plaučiuose, vis tiek gali sulaukti sudėtingų pasekmių, tokių kaip fibrozė.

REKLAMA
REKLAMA

„Kuo mes užsiimame – šviečiame plaučius, ir jeigu aptinkame plaučiuose fibrozę, tai mums sako, kad gyvenimas jau nebus toks pats. Tai yra negrįžtamas taškas, – aiškino jis. – Tai progresuojanti liga, kuri reiškia, kad žmogus gali jausti gerai, tačiau fibrozė vis sudėtingės ir sudėtingės, ir tai yra viena iš sričių, su kuria niekas nedirba“. 

Gydytojo teigimu, kai kurie pacientai gali likti priklausomi nuo dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato visą likusį gyvenimą, o kitiems gali tekti persodinti plaučius. 

40 proc. sunkia koronaviruso infekcija persirgusių žmonių, anot paskutinių tyrimų, sulauks ūminio respiracinio distreso sindromo, kuris ir sukelia plaučių fibrozę. Mažiausiai 20 proc. šio sindromo atvejų yra laikomi sudėtingais, teigiama straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Duomenys apie SARS-CoV protrūkį 2003 m. parodė, kad didelis procentas išgyvenusių pacientų vėliau susidūrė su užsitęsusia plaučių fibroze ir sumažėjusia plaučių funkcija. Atrodo, kad kūno imuninė sistema tampa sprogstama ir bando sunaikinti viską, o tai sukelia randus ir daug kitų problemų, ypač – stiprų uždegimą“, – aiškina jis.

„Aš manau, kad visuomenė turėtų gauti vis daugiau ir daugiau informacijos apie tai, kodėl būtent Covid yra toks baisus, pražūtingas ir potencialiai mirtinas. Ir, manau, su tuo sutiks daugelis, fibrozė iš tiesų yra, tiek trumpalaikė, tiek ir ilgalaikė problema, kuri nulems daug neįgalumų ar mirčių“, – įsitikinęs medikas. 

REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad „nenori žmonių gąsdinti, bet visuomenė turėtų priversti valdžią atkreipti dėmesį į vaistų ir medikamentų, galinčių potencialiai pagydyti respiratorinius virusus ir jų sukeliamas komplikacijas, kūrimą“.

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų