REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad jo šalis svarsto uždrausti kiniškas socialinės žiniasklaidos programėles, tarp jų „TikTok“, nes įtaria, kad Pekinas jomis naudojasi šnipinėdamas vartotojus.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad jo šalis svarsto uždrausti kiniškas socialinės žiniasklaidos programėles, tarp jų „TikTok“, nes įtaria, kad Pekinas jomis naudojasi šnipinėdamas vartotojus.

REKLAMA

Indija dėl susirūpinimo nacionaliniu saugumu ir privatumu jau uždraudė itin populiarią „TikTok“, o kitos šalys, kaip pranešama, svarsto panašias priemones.

Pirmadienį televizijos „Fox News“ laidų vedėjos Lauros Ingraham paklaustas, ar JAV turėtų svarstyti šių programėlių, ypač „TikTok“, blokavimo galimybę, diplomatijos vadovas atsakė, kad D. Trumpo administracija tai „vertina labai rimtai“, ir pridūrė: „Tikrai apie tai galvojame.“

Pasak M. Pompeo, JAV „ilgą laiką“ dirbo dėl kinų technologijų ir infrastruktūros „problemų“ ir „darė realią pažangą“.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl kiniškų programėlių žmonių mobiliuosiuose telefonuose galiu jus patikinti, kad Jungtinės Valstijos sutvarkys ir tai, – sakė jis. – Nenoriu užbėgti už akių prezidentui, bet mes apie tai galvojame.“

REKLAMA

Anksčiau M. Pompeo užsipuolė tai, ką pavadino Kinijos „orveliškais“ žingsniais aktyvistams, mokykloms ir bibliotekoms Honkonge cenzūruoti pagal naują griežtą saugumo įstatymą.

Honkongo valdžia nurodė mokykloms išimti knygas patikrinimui pagal šį įstatymą, kuriuo buvo uždraustos tam tikros pažiūros, pavyzdžiui, raginimai siekti nepriklausomybės ar didesnės autonomijos.

Miesto bibliotekos paskelbė išimančios iš lentynų kelių kovotojų už demokratiją parašytas knygas.

„Kinijos komunistų partijos [vykdomas] laisvo Honkongo naikinimas tęsiasi, – sakoma griežtame M. Pompeo pareiškime. – Vos nudžiūvus rašalui ant represinio Nacionalinio saugumo įstatymo, vietos valdžia, žengdama orvelišką žingsnį, jau įkūrė centrinės vyriausybės nacionalinio saugumo biurą, pradėjo iš bibliotekų lentynų šalinti knygas, kritiškas KKP (Kinijos Komunistų partijos) [atžvilgiu], uždraudė politinius šūkius, o dabar reikalauja, kad mokyklos įvestų cenzūrą.“

REKLAMA
REKLAMA

M. Pompeo pasmerkė „naujausius išpuolius prieš Honkongo žmonių teises ir laisves“.

„Iki šiol Honkongas klestėjo, nes leido laisvą mąstymą ir laisvą žodį pagal nepriklausomą teisinę valstybę. Jau nebe“, – sakė jis.

Pekinas sulaukė didelės kritikos, pirmiausia – Vakarų valstybių, dėl savo sprendimo įvesti minimą saugumo įstatymą, kuriuo draudžiami ardomosios veiklos, atsiskyrimo, terorizmo ir susimokymo su užsienio jėgomis veiksmai.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as televizijai CNBC praėjusią savaitę sakė, kad šis įstatymas yra „išdavystė, nepriimtina laisvę mylintiems žmonėms visame pasaulyje“.

Praeitą savaitę JAV Kongresas priėmė griežtas naujas sankcijas bankams, dalyvaujantiems pažeidžiant Honkongo autonomiją. Bankai būtų baudžiami – taip pat ir paskolų iš JAV institucijų blokavimu – jei vykdytų „reikšmingas transakcijas“ su pareigūnais, pažeidžiančiais šio miesto autonomiją.

Įstatymą dar turi pasirašyti prezidentas Donaldas Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų