REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos ir Amerikos mokslininkai skelbia apie proveržį koronaviruso vakcinos tyrimuose. Du skiepus gavusių savanorių organizme pradėjo gaminti Covid-19 antikūnai. Dabar mokslininkai nori vakciną išmėginti net su 30 tūkstančių žmonių, kad įsitikintų, ar ji gali apsaugoti nuo infekcijos.

Vokietijos ir Amerikos mokslininkai skelbia apie proveržį koronaviruso vakcinos tyrimuose. Du skiepus gavusių savanorių organizme pradėjo gaminti Covid-19 antikūnai. Dabar mokslininkai nori vakciną išmėginti net su 30 tūkstančių žmonių, kad įsitikintų, ar ji gali apsaugoti nuo infekcijos.

REKLAMA

17 potencialių vakcinų nuo koronaviruso – tiek jų šiuo metu pasaulyje išbandoma klinikiniuose tyrimuose. Tačiau dabar apie naujausią proveržį skelbia Vokietijos biotechnologijų gigantė „BioNTech“ ir amerikiečių farmacijos milžinė „Pfizer“.

Jėgas suvienijusių bendrovių mokslininkai patvirtino, kad 24 tyrime dalyvaujantys savanoriai jau gavo dvi vakcinos dozes, o po to praėjus 28 dienoms jų organizmuose jau stebimas padidėjęs antikūnų skaičius.

Mokslininkai tik to ir telaukė, kad Jungtinėse Valstijose ir Europoje galėtų pradėti platesnio masto klinikinius tyrimus, į kuriuos artimiausiu metu planuoja įtraukti per 30 tūkstančių žmonių, kad įsitikintų, ar imuninės sistemos atsakas į skiepą gali apsaugoti ir nuo tikrosios koronaviruso infekcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nors šiuo metu 17 mokslininkų komandų varžosi, kuri jų greičiau išras vakciną, pradiniuose tyrimuose su žmonėmis kol kas suveikė tik 4 vakcinos, tačiau nė viena jų kol kas nepatvirtinta masinei gamybai.

REKLAMA

O Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad koronaviruso banga dar toli gražu neslūgsta. Štai vien per birželį užfiksuota daugiau nei pusė visų nuo pandemijos pradžios patvirtintų užsikrėtimo Covid-19 atvejų. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę naujų nustatytų užsikrėtimų skaičius kiekvieną dieną viršydavo 160 000.

„Kai kurios šalys nepanaudojo visų turimų priemonių epidemijai užkirsti kelią ir pasirinko fragmentišką požiūrį. Šių šalių laukia ilgas, sunkus kelias į priekį. Tačiau viena iš pandemijos pamokų yra ta, kad nesvarbu, kokia padėtis yra šalyje, ją galima pakeisti. Tai padaryti niekada nevėlu“, – sako organizacijos vadovas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

REKLAMA
REKLAMA

Nerimaujama dėl kelių valstybių

Didžiausią nerimą organizacijai kelia padėtis Pietų Afrikoje, Kolumbijoje ir Brazilijoje. Pastarojoje susirgimų skaičiui perkopus milijoną, kyla baimių, kad labiausiai virusas paveiks gentines bendruomenes. Labai ribotą kontaktą su išore turinčioms gentims šis virusas ypatingai pavojingas, o medikų paslaugos sunkiai pasiekiamos. 

O Jungtinių Valstijų nepriklausomybės dienos šventes temdo šalyje fiksuojami antirekordai. Per praėjusią šalyje parą nustatyta daugiau kaip 52 tūkstančiai naujų Covid-19 atvejų. Tai – didžiausias ligos atvejų skaičius šalyje nuo epidemijos pradžios.

Dėl to karantinas daugelyje valstijų truks ilgiau nei planuota. Valstijų gubernatoriai imasi saugumo priemonių – uždarinėja pramogų vietas, paplūdimius, kai kur įveda privalomą kaukių dėvėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė besitikintis, kad virusas vieną dieną paprasčiausiai išnyks, tačiau ir pats žada dėvėti kaukę, jei tik prireiks. Tai – pirmas kartas, kai trumpas pripažino kaukių naudą.

„Aš už kaukes. Kaukės yra gerai. Nedidelėje žmonių grupėje ją dėvėčiau. Tikrai dėvėčiau. Čia nieko naujo. Juk žmonės jau yra matę mane su kauke“, – kalbėjo JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Europoje situacija šiek tiek geresnė. O Amsterdamo Raudonųjų žibintų kvartale net leista prostitutėms priimti klientus. Jos pasakoja, kad telefonai po šios žinios netyla, tačiau vis tiek nemano, kad uždarbis bus toks geras kaip prieš karantiną, nes dauguma jų paslaugomis besinaudojančių vyrų dar negali ištrūkti iš namų.

Beje, Amsterdamo valdžia pateikė ir keletą rekomendacijų, kaip saugiai užsiiminėti seksu su klientais, kad sumažėtų tikimybė užsikrėsti koronavirusu. Pirmiausia, pataria nesibučiuoti ir net pateikia sekso pozų sąrašą, kurių reikėtų vengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų