REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje šiandien lemtinga, paskutinė ir pagrindinė balsavimo diena dėl Putino konstitucijos pataisų atiduosiančių jam valdžią šalyje iki pat mirties. Visą savaitę milijonų rusų balsai buvo renkami ir kiemuose prie laiptinių, pirkinių vežimėliuose ir autobusuose. O kai kurie balsuoti atėję žmonės suprato, kad už juos jau nubalsuota.

Rusijoje šiandien lemtinga, paskutinė ir pagrindinė balsavimo diena dėl Putino konstitucijos pataisų atiduosiančių jam valdžią šalyje iki pat mirties. Visą savaitę milijonų rusų balsai buvo renkami ir kiemuose prie laiptinių, pirkinių vežimėliuose ir autobusuose. O kai kurie balsuoti atėję žmonės suprato, kad už juos jau nubalsuota.

REKLAMA

Rinkimų stebėtojai procesą vadina beprecedenčiu, pataisų nepalaikantys rusai – nevilty, o korumpuotos Putino sistemos rėmėjai ir artimi oligarchai džiaugiasi.

Kai žūtbūt reikia balsų – tinka bet kur ir bet kaip – kitaip pastarosios savaitės vaizdelių iš Rusijos nepavadinsi.

Pskove koronaviruso kamuojami rusai balsuoti už Putino pasiūlytas konstitucijos pataisas kviečiami į autobusiuką. Čia net 2 m atstumo laikytis sudėtinga, ką jau kalbėti apie balsavimo skaidrumą. Bet panašu, kad Rusijoje visa tai nesvarbu.

REKLAMA
REKLAMA

Kai balsuoti į pavėsinę kviečiama užrašu kreidelėmis ant asfalto „Golosovanie“, tai yra „Balsavimas“ – tikėtis galima visko.

Rusijoje šią savaitę pristatytas dar nematytas balsavimo dėl svarbiausio šalies įstatymo – Konstitucijos – standartas: rinkimų apylinkė parduotuvės vežimėlyje. Arba rusų balsai renkami automobilio bagažinėje:

REKLAMA

„Iš pradžių privažiavome ir pagalvojome, kad čia kažkuo prekiauja, gal saulėgrąžomis. Bet tai yra rinkiminė apylinkė. Balsavimas už Konstitucijos pataisas.“

Pilietiška moteris filmuoja, kaip perkami balsai: „Pas mus banditiniais būdais, vaikšto per butus, išreikalauja žmonių parašų…“

Krūmuose prie namų įrengta rinkimų apylinkė, kur už balsus naiviems rusams atsidėkojama skanėstų maišeliais:

„Skanėstai dėžutėje. Pažiūrėkit. Čia rinkėjų papirkimas.“

„Žmones laiko galvijais. Galvoja, kad mus galima už riestainius ir sausainius nupirkti…“

REKLAMA
REKLAMA

Moteriškei, panašu, pasisekė, nes toli gražu ne visiems pažeidimus norintiems filmuoti žmonėms tai pavyksta. Sankt Peterburge rinkimų apylinkėje apsižvalgyti ar nėra pažeidimų norėjęs žurnalistas nepageidaujamas ir sulaikomas pareigūnų. Pasigirdęs trakštelėjimas, tai žurnalisto rankos lūžis. Tą jis patvirtino jau būdamas ligoninėje, kai teko operuoti.

O ką pasakytumėte, jei atėję balsuoti sužinotumėte, kad jau balsavote ir jūs, ir jūsų žmona, ir abu vaikai? 

Toks išankstinis balsavimas dėl Putino Konstitucijos pataisų Rusijoje vyko visą savaitę. Kai kur net balsuota internetu – pirmą kartą Rusijoje.

Šiandien balsuoti dėl savo paties pasiūlymų, kurie atveria galimybę valdyti šalį dar dvi kadencijas – iki 2036 m. atvyko ir Vladimiras Putinas. Putinas šiaip ne taip iškrapšto vienkartinį rašiklį iš įpakavimo. Panašu, kad vietoje jo dar niekas nespėjo pasirašyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl esu įsitikinęs, kad kiekvienas prieš priimdamas tokį svarbų sprendimą pagalvos apie savo artimuosius. Galvos apie vertybes, kurios mus vienija. O tai tiesa ir sąžiningumas. Tai pagarba dirbančiajam, vyresniems žmonėms. Tai šeima ir rūpestis vaikais…“, – sako Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Pasak Rusijoje rinkimus stebinčios Kremliaus engiamos organizacijos „Golos“ vienos iš vadovių, tai, kas dabar vyksta Rusijoje, negalima vadinti nei rinkimais, nei referendumu, nes tai neatitinka jokių šalies rinkimų įstatymų. Putinas ir jo artimiausias ratas šia procedūra nori dar labiau perimti valdžią ir legitimizuoti grobuonišką politiką.

REKLAMA

„Ta valdžios struktūra, kuri dabar valdo Rusiją – tai FSB, Putinas ir nedidelė grupė jam artimų žmonių – jie taip mato Rusiją. Mato ją be institucijų, be rinkimų, be parlamentarizmo. Visa tai jiems tik institucijos, kurios turi atspausdinti jų siūlymus. O tiesiogiai su liaudimi kalba Putinas“, – pasakoja „Golos“ stebėtoja Lilija Šybanova.

Siauro Putino rato žmonių kurti režimui reikalingi pakeitimai, kartu su galimybe Putinui likti toliau valdžioje – įvilkti į saldų socialinių išmokų, pensijų indeksavimo ir kitų rusus viliojančių pakeitimų apvalkalą.

„Tas pakeitimas konstitucijos daugiau nei 200 straipsnių ir jos dalių rodo, kad iš principo ir pats Putino idėjinis palikimas. Jis suformuoja naują požiūrį į valstybę ir jos vertybes. Tuos dalykus, kuriuos akcentavo – įtvirtina dokumentą, kurį ateityje pakeisti bus labai sunku“, – teigia politologas Linas Kojala.

REKLAMA

„Stiprinamos prezidento galios, tai yra ir konstitucinio teismo teisėjų paskyrimai, ir tam tikros normos neva, kad tarptautinė teisė jie prireiks bus į ją nežiūrima, bus prioritetas teikiamas nacionalinei teisei. Yra ir tam tikrų istorinės atminties dalykų – Rusija įtvirtinama Sovietų Sąjungos pasekėja ir įpėdinė, kas vėlgi visiškai neatitinka tų Jelcino laikų to trumpo demokratiško periodo Rusijos federacijos“, – kalbėjo tarptautinių santykių ekspertas Vytis Jurkonis.

Rinkimų metu skelbiamos apklausos rodo, kad daugiau nei 70 proc. rusų pataisoms pritaria. Likę – panašu jau susitaikė su tuo, kad nieko nepakeisi:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balsavau. O kalbant apie pataisas – jų net neskaičiau. Kokia prasmė skaityti, jei viskas už jus jau nuspręsta. Pas mus šalyje tik taip, todėl nematau prasmės kažką ten skaityti ar nebalsuoti.“

„Skaičiau pakeitimus. Nelabai. Ne visi, sakykime. Kai kurie kelia didelių abejonių, todėl, nors ir norėjau balsuoti, bet nebalsuosiu.“

Pasak Rusijoje rinkimus stebinčios organizacijos vienos iš įkūrėjų – šis balsavimas – svarbus signalas ir tarptautinei bendruomenei, mat Putinas imasi agresyvios saviizoliacijos.

„Rusija agresyvėja. Ir pretenzijos, kurias Rusija turi buvusioms Sovietų Sąjungos šalims… Pasakyčiau dar daugiau: jaučiu lyg grįžtama į carinę Rusiją. Tai net ne Sovietų Sąjunga, ne tie principai. Tai carinė Rusija, kuri visuomet stengėsi užkariauti, plėsti sienas ir tapti viena iš pasaulio galių“, – sako L. Šybanova.

Jau šiandien popiet oficialiai skelbiamas rinkėjų aktyvumas Rusijoje neva perkopė 60 proc. o balsuojančių už pataisas anot apklausų – virš 70 proc. Taigi panašu, kad Putinas gali džiaugtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų