REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV kovos su koronavirusu „architektas“, vyriausiasis šalies infektologas Anthony Fauci pareiškė, kad jokia vakcina nepadės, jeigu gyventojai atsisakys skiepytis. Medikui nerimą kelia „antivakserių“ judėjimo mastas. Anot jo, tai verčia abejoti kuriamų vaistų galimybėmis sustabdyti viruso plitimą, net jeigu ir pavyktų juos greitai pagaminti.

JAV kovos su koronavirusu „architektas“, vyriausiasis šalies infektologas Anthony Fauci pareiškė, kad jokia vakcina nepadės, jeigu gyventojai atsisakys skiepytis. Medikui nerimą kelia „antivakserių“ judėjimo mastas. Anot jo, tai verčia abejoti kuriamų vaistų galimybėmis sustabdyti viruso plitimą, net jeigu ir pavyktų juos greitai pagaminti.

REKLAMA

Prižiūrint ir remiant Jungtinių Valstijų valdžiai trys vakcinos gali pradėti plataus masto klinikinius tyrimus jau per artimiausius tris mėnesius, rašoma CNN.

„Geriausias pavykęs rezultatas yra skiepai nuo tymų, kurių efektyvumas siekia 97-98 proc“, – tikino Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto direktorius A. Fauci. – Būtų nuostabu, jeigu tai pavyktų. Aš nemanau, kad taip bus. Aš sakyčiau, 70, 75 proc. efektyvi vakcina (būtų realus rezultatas)“. 

CNN atlikta apklausa praėjusį mėnesį parodė, kad net trečdalis amerikiečių nebandytų vakcinuotis nuo Covid-19, net jei preparatas būtų laisvai prieinamas ir mažai kainuotų. 

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiasis šalies infektologas pripažino, kad dviejų trečdalių amerikiečių skiepijimosi neužteks suformuoti bandos imunitetą šalyje.

„Ne, nelabai tikėtina“, – pažymėjo jis. 

Bandos imunitetas yra efektyvus tik tuomet, kai didžioji dalis populiacijos turi susiformavusį imunitetą (persirgus ar vakcinavus). Tai leistų išvengti karantino priemonių, nes tikimybė perduoti virusą nuo žmogaus žmogui būtų minimali. 

REKLAMA

Koronaviruso vakcinos edukacija „nevyks lengvai“

A. Fauci pažymėjo, kad „(juntamas) bendras antimokslo, antivaldžios, antivakcinų judėjimas šioje šalyje – nerimą keliančioje žmonių dalyje“. 

Jis pareiškė, kad „antivakserių“ judėjimas yra toks stiprus, kad „turėsime atlikti labai daug darbų“, skleidžiant žmonėms tiesą apie vakcinas. 

„Lengva nebus, – pasakojo A. Fauci. – Visi, kurie mano, kad bus lengva, nemato realybės. Bus labai sudėtinga“. 

Infektologas taip pat paaiškino, kad valdžia turi parengusi specialią mokomąją programą, kuri turėtų neutralizuoti prieš vakcinas pasisakančių asmenų žinutes.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime programą jau dabar, kuri turės pasiekti visą bendruomenę – pareiškė jis. – Jie gali nemėgti kostiumuoto žmogaus iš valdžios, tokio, kaip aš, ką jiems besakyčiau. Jiems reikia matyti žmones, su kuriais jie gali susitapatinti bendruomenėje – sporto įžymybės, bendruomenių herojai, žmonės, į kuriuos jie lygiuojasi“. 

Žmonės, kurie nebijo užsikrėsti, negyvena kažkur vakuume

Ekspertas taip pat pažymėjo, kad kai kuriose JAV valstijose buvo imtasi ne visų reikalingų priemonių viruso plitimo užkardymui. O taip pat, kad kai kur valdžia ėmėsi reikiamų priemonių, bet kai kurie visuomenės veikėjai nepakluso prašymams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valstijose galime matyti, kaip žmonės artimai bendrauja be kaukių, o tai yra tiesus kelias į katastrofą, – cituojamas ekspertas. 

Jis pridūrė, kad supranta žmones, ypač jaunus, kurie nori pabūti kartu po mėnesius trukusio karantino. Tačiau perspėjo juos, kad „jie nėra kažkur vakuume“. 

„Faktas, kad jūs užsikrėtėte reiškia, kad tikėtina, jūs užkrėsite dar kažką, kas gali užkrėsti kažką kitą, o tuomet užkrėsti pažeidžiamą asmenį, – pasakojo A. Fauci. – Tas asmuo gali būti kažkieno dėdė ar teta, močiutė ar leukemija sergantis vaikams, kuris turi nuslopintą imunitetą.“

Problema: neaišku, kaip susekti besimptomius

Kol bus atrasta vakcina, pagrindinis viruso kontroliavimo būdas yra kontaktų nustatymas, bandymas sustabdyti ligos protrūkį izoliavus infekuotus asmenis ir žmones iš jų aplinkos.

REKLAMA

Paklaustas, kaip JAV sekasi nustatyti užkrėstųjų kontaktus, A. Fauci atsakė: „Aš nemanau, kad mums labai gerai sekasi“. 

Eksperto teigimu, geriau būtų „tiesiog apsiauti batus ir eiti ieškoti tų užkrėstųjų kontaktų, o ne pasitikėti telefonine apklausa“. Tačiau, jis taip pat pastebėjo, kad nemaža dalis susirgusiųjų nejaučia jokių simptomų, o tai dar labiau apsunkina paieškų darbus. 20 ar 40 proc. žmonių perserga be jokių simptomų, tvirtina A. Fauci.

„Klasikinė identifikacijos, izoliacijos, kontaktų aptikimo paradigma neveikia, nepaisant to, kaip gerai yra dirbama, nes jūs tiesiog nežinote, ką jums reikia susekti“, – CNN pasakojo Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto direktorius.

REKLAMA

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų