REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pandemija apribojo itin turtingų asmenų galimybes lankytis savo mėgiamose vietose ir leisti pinigus. Paradoksalu, tačiau toks turčių elgesys stabdo ekonomikos atsigavimą, net sušvelnėjus karantino sąlygoms visame pasaulyje.

Pandemija apribojo itin turtingų asmenų galimybes lankytis savo mėgiamose vietose ir leisti pinigus. Paradoksalu, tačiau toks turčių elgesys stabdo ekonomikos atsigavimą, net sušvelnėjus karantino sąlygoms visame pasaulyje.

REKLAMA

JAV jau pamažu atsigauna, tačiau itin turtingi asmenys vis dar vengia švaistyti pinigus taip, kaip buvo įpratę, rašoma „Business Insider“. 

Naujienų agentūra NPR skelbia, kad JAV turčiai leidžia daug mažiau pinigų, o tai skaudžia atsiliepia bendrai ekonomikos atsigavimui.

Pasiturintys žmonės paprastai leidžia savo asmenines lėšas aukštos klasės restoranams ir prabangioms atostogoms ar kultūrinei veiklai, pavyzdžiui, teatro ir muzikos festivaliams. Kadangi pandemijos metu šios pramonės šakos faktiškai sustojo, turtingieji neturėjo galimybės naudotis įprastomis jų pardavimo vietomis, kad galėtų žerti grynuosius pinigus.

Taip pat pastebima, kad JAV turtingųjų rajonuose labiausiai krito prekių pristatymo mastas. Tuo metu, kai mažesnių pajamų kaimynystės jau pradėjo atsigauti ir grįžta į normalų maisto į namus užsakymų ar mažmeninės prekybos tempą, tai turtingųjų rajonuose tokių atsigavimo ženklų nematyti. 

REKLAMA
REKLAMA

NPR duomenimis, 25 proc. daugiausiai uždirbančių amerikiečių sudarė du trečdalius viso JAV vartojimo kritimo. Ekspertų teigimu, žemesnių pajamų vartotojai jau atsigauna, ypač po vienkartinių paramos čekių dalijimo, tačiau daugiausiai uždirbantys pagal savo išlaidas yra toli nuo ikikoronavirusinių laikų. 

REKLAMA

„Žvelgiant iš žmonių, kurie negyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo, perspektyvos, pagrindinis rūpestis čia iš tiesų yra kova su virusu, – NPR sakė Harvardo ekonomikos mokslų profesorius Nathanielis Hendrenas. – Jei nepašalinsime grėsmės susirgti ar šeimos narių užsikrėtimo tikimybės, sunku įsivaizduoti, kad išlaidos vėl padidės iki ankstesnio lygio.“

Verslas bando prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų

Turtingųjų išlaidų susitraukimas jau dabar kelia įtampą darbo rinkoje. Dėl mažėjančio pinigų srauto labiausiai nukentėjo tie mažas pajamas uždirbantys asmenys, kurie dirbo turčių rajonuose, pasakojo ekonomistas. 

REKLAMA
REKLAMA

Į turtingus klientus orientuotas verslas JAV šiuo metu bando pritaikyti savo paslaugas tam, kad būtų išlaikyti klientai ar vartotojai. 

Prasidėjus koronaviruso pandemijai daugelis turčių pasirinko gyvenimą užmiesčio rezidencijose, kurios būtų nutolusios nuo koronaviruso epicentru tapusių miestų. Tai sukėlė nepatogumų ir prie didelių užsakymų nepratusiai mažų gyvenviečių prekybos sistemai – kai kur paprasčiausiai pritrūkta maisto. 

Kai kurie prekeiviai tiesiog „išskraustė“ savo veiklą paskui į užmiesčius pasitraukusius turtingus klientus. Vienas italų virtuvės restoranas pasiūlė iš Manhetano į Hamptoną išsikrausčiusiems savo klientams maisto pristatymo paslaugas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskui turčius keliasi ne tik restoranai, bet ir švietimo įstaigos. Hamptone savo padalinį planuoja atsidaryti ir elitinė mokykla Manhetane „Avenues“.

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų