REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik prieš savaitę Norilske iš rezervuaro išsiliejo beveik 21 tūkst. tonų kuro. Ekologai tai vadina didžiausia Arkties ekologine katastrofa, kurios gelbėjimo darbai gali užtrukti iki 10 metų.

Beveik prieš savaitę Norilske iš rezervuaro išsiliejo beveik 21 tūkst. tonų kuro. Ekologai tai vadina didžiausia Arkties ekologine katastrofa, kurios gelbėjimo darbai gali užtrukti iki 10 metų.

REKLAMA

Gegužės 29-ąją Norilsko-Taimiro elektrinės teritorijoje, priklausančioje „Nornikel“, dėl nusėdusio grunto prakiuro rezervuaras. Iš jo ištekėjo dyzelinis kuras. 15 tūkst. tonų pateko į Daldykano ir Amarnaja upes, o dar 6 tūkst. – į gruntą. 

Maža to, upė Ambarnaja įteka į didžiulį Piasino ežerą. Toliau – Karos jūra. Įvertinus nelaimės mastą, valdžia nusprendė ieškoti avarijos pasekmių šalinimo būdų, tačiau susidūrė su eile problemų. Posėdžio, kuriame dalyvavo ir šalies vadovas Vladimiras Putinas, metu Krasnojarsko krašto gubernatorius Aleksandras Ussas pareiškė, kad nežino, kaip per 14 dienų susitvarkyti su šia situacija.

10 metų avarijos padariniams tvarkyti

„Greenpeace“ aktyvistai jau paskelbė, kad ši avarija yra pirmoji tokio didelio masto Arktyje. Gamtos ministerija taip pat paskelbė, kad ekosistemos atstatymui avarijos vietoje atstatymui prireiks ne mažiau nei 10 metų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Žala yra gana didelė. Ne vienu milijardu vertinama žala vandeniui, o jeigu mes dar įskaičiuosime ir sausumą, tai nuostoliai dar daug didesni“, – ketvirtadienį pareiškė ministro pavaduotoja Elena Panova. 

REKLAMA

„Sunku tikėtis, kar Arktyje pavyks šią problemą išspręst iki galo, – BBC pasakojo Rusijos Nacionalinio tyrimų instituto Ekologijos instituto direktorius Borisas Morgunovas. – Arkčiai tai yra reali katastrofa“. 

Anot eksperto, net pasitelkus kvalifikuotus teritorijos valymo specialistus „pasekmės bus juntamos 3-5 metus“. Ekspertas taip pat pažymėjo Arkties specifiką katastrofos atvejais: „Panašiose situacijose nepavyksta surinkti apie 20 proc. (teršalų), dažniausiai su tuo susitvarko pati gamta. O Arktyje gamta su tuo nesitvarkys. Naftos produktų skaidyme svarbų vaidmenį atlieka mikrobai, o Arkyje jų aktyvumas yra itin mažas“. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip bandoma spręsti problemą?

„Nornikel“ atstovas Sergejus Diačenka pranešė, kad bendrovė planuoja surinkti į upes patekusius teršalus į specialias talpas ir užkonservuoti iki to momento, kuomet bus surastas problemos sprendimas. 

Jau šį šeštadienį į Norilską du lėktuvai atskraidins specialias naftos produktų saugojimo cisternas, talpinančias 16 tūkst. tonų teršalų. Jose tikimasi užkonservuoti dyzelinio kuro ir vandens mišinį, kol bus rastas sprendimas, kaip evakuoti tuos konteinerius ar patį skystį.

„Tokio pobūdžio išsiliejimą užpildo sorbentais. Šie sorbentai kaupiasi ir naikina (teršalus)", – aiškino B. Morgunovas. – Paprastai jie sunaikinami specialiose krosnyse. Tačiau šios krosnys turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Tačiau svarbiausia yra tai, ar tokiose šiluminėse įmonėse yra išsiskiariančių dujų valymo filtrai. Kai deginami naftos produktai, į atmosferą patenka didelis kiekis ypač pavojingų medžiagų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kitas klausimas – tai milžiniškas teršalų kiekis (utilizavimui). Greičiausiai, Krasnojarsko krašte nėra reikiamų įrenginių tiesiog fiziškai. Galiu spėti, kad bus priimtas sprendimas viską transportuoti į centrinius regionus ir naikinti gamyklose, kurios pasižymi atitinkamais pajėgumais. Tai įgyvendinama užduotis, tačiau turi kabliukų“, – pridūrė ekspertas. 

Kuro dėmė upėse yra aptverta. Gelbėtojai šiuo metu transportuoja laikinam saugojimui užterštą gruntą, kur jis bus saugomas, kol „Nornikel“ ir vietos valdžia sugalvos, kaip jį perdirbti, rašoma „Reuters“. 

Rusijos gamtos apsaugos agentūros teigimu, šiuo metu nėra Piasino ežero užteršimo naftos produktais grėsmės. „Kalbėti apie tai, kad dėmė juda į Karos jūros pusę yra dar anksti. Regione buvo įrengti užtvarai, visą pagrindinę dėmės dalį pavyko sustabdyti“, – pareiškė Norilsko vystymo agentūros vadovas Maksimas Mironovas. 

REKLAMA

„Svarbiausia – viską laiku išsiurbti“, – pridūrė jis.

B. Morgunovo teigimu, surinkti visus teršalus iš vandens yra neįmanoma. „Užtvaros, aišku, saugo nuo tam tikro teršalų kiekio plėtros, tačiau ta substancija, jeigu ji nėra surenkama, greitai nusėda ant dugno, užteršia jį, susimaišo, ir tai pareikalaus ilgiau trunkančios ir daug kainuojančio darbo valant jau dugną. Be to, dalis šių medžiagų susimaišo su vandeniu dideliu atstumu“, – BBC cituojamas ekspertas. 

Kaltųjų paieškos

Dėl avarijos Norilske buvo iškeltos net keturios baudžiamosios bylos, tačiau kol kas sulaikytas buvo tik katilinės turbinų cecho vadovas. 

REKLAMA

Viena iš jų – dėl „ne laiku pateiktos informacijos apie nepaprastąją situaciją“. Gelbėtojų tarnybos vadovas ir Krasnojarsko gubernatorius skundėsi V. Putinui, kad informaciją apie avariją, kuri leistų susidaryti įspūdį apie avarijos mastą, gavo tik praėjus 2 dienoms. „Nornikel“ vadovai ginasi, kad valdžia buvo informuota laiku.

„Vieningosios Rusijos“ partijos narys, parlamentaras Aleksandras Jakubovskis pateikė užklausą Tyrimų Komiteto vadovui Aleksandrui Bastrykinui su prašymu laikinai nušalinti bendrovės „Nornikel“ vadovybę, įskaitant pagrindinį jos savininką Vladimirą Potaniną, užimantį pirmąją vietą „Forbes“ Rusijos turtingiausiųjų sąraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politiko teigimu, jis turi informacijos, kad būtent bendrovės vadovybės net penkerius metus atsisakė išskirti lėšų 1985-aisiais eksploatuoti pradėtų rezervuarų kapitaliniam remontui.

„Norilskij nikel“ atstovų teigimu, rezervuaras įtrūko dėl grunto „atšilimo“. Spėjama, kad dėl neįprastai šiltų orų galėjo ištirpti įšalas, dėl ko nusėdo konstrukcijų fundamentas. 

„Nornikelio“ akcijos ketvirtadienį smuko 9,5 proc., o V. Potanino turto vertė per vieną dieną smuko 1,3 mlrd. eurų, praneša „Forbes“.

2020-ieji pasauliui bus įsimintini ne tik dėl koronaviruso epidemijos. Mokslininkai perspėja, kad planetą gali užgriūti aršesni nei ankstesniais metais gaisrai, potvyniai, prastas derlius ir „bibliniai“ skėrių antskrydžiai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų