REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV tebesitęsiantys protestai išsiplėtė jau į 140 miestų, 21 valstijoje neramumams suvaldyti pasitelkta kariuomenė. Dėl George’o Floydo mirties kilę protestai virsta masine betvarke, chaotišku parduotuvių plėšimu bei deginimu ir net ginkluotu pareigūnų puolimu – šią naktį Sent Luise buvo pašauti keturi pareigūnai.

JAV tebesitęsiantys protestai išsiplėtė jau į 140 miestų, 21 valstijoje neramumams suvaldyti pasitelkta kariuomenė. Dėl George’o Floydo mirties kilę protestai virsta masine betvarke, chaotišku parduotuvių plėšimu bei deginimu ir net ginkluotu pareigūnų puolimu – šią naktį Sent Luise buvo pašauti keturi pareigūnai.

REKLAMA

Protesto akcijos prasidėjo praėjusios savaitės antroje pusėje, kuomet buvo paviešintas 46-erių G. Floydo sulaikymo vaizdo įrašas. Jame matyti, kad baltasis policininkas įtariamajam keliu laiko prispaudęs kaklą, nors šis ir sako, kad nebegali kvėpuoti. Vėliau pareigūnas buvo sulaikytas, o nepriklausomas tyrimas parodė, kad įtariamasis mirė uždusintas. 

Šio tyrimo rezultatai buvo paviešinti daugeliui JAV miestų, įskaitant ir Niujorką, įvedus komendanto valandą. Kai kuriuose įvesti tvarką buvo pasitelkti Nacionalinės gvardijos kariai.

REKLAMA
REKLAMA

Vos spėjus atsidaryti po karantino – plėšimai ir chaosas

Daugelyje JAV miestų, prisidengiant protesto akcijomis, prasidėjo masinis parduotuvių plėšimas ir deginimas. 

REKLAMA

Neramumų metu nukentėjo daugiau nei dešimt „Walmart“ parduotuvių, kurios buvo apiplėštos ir suniokotos. Gegužės 31-ąją prekybos tinklas buvo priverstas uždaryti kelis šimtus parduotuvių visoje šalyje.

„Mes norime užtikrinti, kad mūsų darbuotojai būtų saugūs“, – cituojamas „Walmart“ atstovas „The Wall Street Journal“.

Jis pažymėjo, kad parduotuvių niokojimas vyksta ne tik naktimis, tačiau ir viduryje baltos dienos. 

Nukentėjo ir vietinis mažmeninės prekybos tinklas „Cub Foods“.

Prekybos tinklas „Target“, kurio būstinė ir yra neramumų epicentru tapusiame Mineapolyje, nukentėjo vienas pirmųjų: vaizdo įrašas, kaip plėšiama jų parduotuvė plačiai išplito internete. Savaitgalį jie taip pat visoje šalyje uždarė daugiau nei 200 parduotuvių. Mažiausiai septynios buvo apiplėštos. Daugelis jų turėtų atsidaryti jau artimiausiomis savaitėmis, tačiau kai kurios liks uždarytomis iki metų pabaigos, kol pavyks atstatyti pridarytus nuostolius.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo apiplėštos kelios „Nike“ ir „Adidas“ parduotuvės. Pastaroji bendrovė paskelbė laikinai uždaranti visas savo parduotuves JAV.

Sietle savaitgalį buvo apiplėšta konditerijos parduotuvė „Cheesecake Factory“, rašoma „Forbes“. Leidinys paviešino vaizdo įrašą, kaip viena iš „protesto akcijos dalyvių“ iš jos išsineša tortą.

Portlande protesto akcijos dalyviai ir ja prisidengę asmenys apiplėšė „Apple“ (technologijų milžinė taip pat paskelbė uždaranti savo parduotuves), „Louis Vuitton“ ir „Tory Burch“ parduotuves, padegė „Chase Bank“ skyrių.

Tačiau vandalai nesigailėjo ne tik stambaus verslo atstovų. Daugelyje miestų nukentėjo ir smulkiojo, šeimos verslų įmonės, kurioms šis smūgis, po kelių mėnesių karantino nedarbo, gali reikšti bankrotą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie smulkieji prekybininkai bandė gelbėtis kabindami užrašus, kad parduotuvė priklauso afroamerikiečiams, tačiau ir tai nepadėjo – chuliganai daužė ir degino viską paeiliui. 

Po taikių protestų dažnai prasideda masinis plėšimas

Neramumai Minesotoje dar nesiekia 1992-ųjų balandžio-gegužės įvykių Los Andžele mastų, kuomet buvo sudeginti ar suniokoti tūkstančiai pastatų ir žuvo dešimtys žmonių. 2014-aisiais panašūs neramumai jau vyko Fergusone, Misūrio valstijoje. Visus šiuos, kaip ir daugelį kitų riaušių JAV (taip pat ir 2011-aisiais Didžiojoje Britanijoje), sieja vienas scenarijus – sulaikymo metu prieš tamsiaodį vyrą būna panaudojama perteklinė jėga. 

REKLAMA

Tuomet sulaikymo įrašas patenka į žiniasklaidą arba socialinius tinklus, o prie policijos būstinės susirenka vyro artimieji ir draugai. Iš pradžių protestas būna taikus, tačiau prie spontaniško mitingo prisijungia vis daugiau ir daugiau žmonių, kyla įtampa tarp minios ir pareigūnų, į kuriuos pradeda skrieti po ranka pasitaikę daiktai. Prasideda masinės riaušės, kurių metu naudojamos policijos spec. priemonės. 

Tuo metu dažniausiai prasideda plėšimai, marodieriavimas ir masinis vandalizmas. Prievartos eskalacija tęsiasi kol į miestą neįvedamos gausios sustiprintos policijos ar net Nacionalinės gvardijos pajėgos. Vien per pastaruosius 10 metų JAV tokie masiniai išpuoliai rasiniu pagrindu įvyko bent 8 kartus, neskaičiuojant smulkių incidentų.

JAV gyvenantis lietuvis papasakojo, kokiomis sąlygomis dabar tenka gyventi: „Kai mes dalyvavome dar buvo taikūs, po to prasidėjo smurtas. Po to, kai mes jau grįžome namo, prasidėjo visas smurtas ir tada išėjome į gatves pasižiūrėti, kas darosi. Ir iš tikrųjų buvo baisu ir iki dabar yra baisu. Bankai apiplėšti, parduotuvės apiplėštos“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų