REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, nuo griežtų kalbų pereinantis prie užjaučiančio tono, o paskui vėl pradedantis grūmoti, atrodo viena akimi visuomet budriai stebintis savo rinkėjų branduolį ir tiksliai nežinantis, kaip reaguoti į tūžmingus protestus prieš rasizmą, krečiančius Ameriką nuo Mineapolio iki Los Andželo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, nuo griežtų kalbų pereinantis prie užjaučiančio tono, o paskui vėl pradedantis grūmoti, atrodo viena akimi visuomet budriai stebintis savo rinkėjų branduolį ir tiksliai nežinantis, kaip reaguoti į tūžmingus protestus prieš rasizmą, krečiančius Ameriką nuo Mineapolio iki Los Andželo.

REKLAMA

Šešias pastarąsias naktis šalyje vykę neramumai ir kai kada prasiveržiantis smurtas atnešė sumaištį ir į Baltųjų rūmų apylinkes. Tačiau vienoje pirmadienį ryte paskelbtoje žinutėje D. Trumpas aiškiai parodė, kur yra sutelktas jo dėmesys.

„LAPKRIČIO 3-oji“, – skelbė ši žinutė, turint galvoje artėjančių prezidento rinkimų datą.

Ištisas dienas JAV vadovas siuntė prieštaringas žinutes, dešimtyse Amerikos miestų liejantis pykčiui dėl juodaodžio George'o Floydo (Džordžo Floido) mirties, policijai mėginant jį areštuoti. Sukrečianti 46 metų vyro mirtis, kai jis gulėjo ant žemės surakintas antrankiais, o baltasis pareigūnas keliu laikė prispaudęs jam sprandą, tapo plačiai paplitusio policijos žiauraus elgesio su afroamerikiečiais simboliu.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šeštadienio vakaro, kai D. Trumpas iš Floridos grįžo į Baltuosius rūmus, Vašingtonas tikėjosi prezidento kreipimosi į tautą ir galbūt raginimo atkurti vienybę šalyje, dėl koronaviruso pandemijos praradusioje daugiau kaip 100 tūkst. žmonių gyvybių ir per 40 mln. darbo vietų, o dabar patiriančioje didžiausius per kelis pastaruosius dešimtmečius pilietinius neramumus

REKLAMA

Tačiau respublikono lyderio nebuvo nei girdėti, nei matyti iki pat sekmadienio, o paskui pasipylė virtinė pikto tono „Twitter“ žinučių, pliekiančių žiniasklaidą ir demokratus už jų esą per menką ryžtą pasisakyti prieš protestuotojus.

Vėlai sekmadienį akimirka, kai buvo išjungtas Baltųjų rūmų apšvietimas, kai vos už kelių kvartalų protestuotojai padeginėjo ir daužė langus, atrodė daug sakanti apie prezidentą, kaltinamą per dideliu atotrūkiu nuo visuomenės.

Pirmadienį irgi nebuvo jokių ženklų, kad prezidentas galbūt pakeitė nuomonę. D. Trumpas šiai dienai nebuvo suplanavęs jokių viešų renginių.

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas dėl pastarųjų dienų smurto kaltina ultrakairiuosius veikėjus ir sakė, kad planuoja pripažinti šios stovyklos organizaciją „Antifa“ teroristine.

„Nacionalinis kreipimasis iš Ovaliojo kabineto nesustabdys „Antifa“, – pirmadienį sakė prezidento atstovė.

Kitos rytinės D. Trumpo tviterio žinutės irgi neatrodė panašios į raginimus atkurti ramybę – prezidentas veikiau stengėsi suaktyvinti savo uoliausius šalininkus.

Vienoje jų D. Trumpas citavo televizijos „Fox News“ laidų veidėją, neigusį, kad pakurstant šiuos neramumus prisidėjo baltųjų viršenybės šalininkų grupės.

Kita buvo nutaikyta į prezidento varžovą demokratą Joe Bideną: D. Trumpas tvirtino, kad potencialus kandidatas yra apsuptas „radikaliosios kairės“ narių, siekiančių „ištraukti iš kalėjimų anarchistus ir galbūt kai ko daugiau“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šarlotsvilio šešėlis

Pirmadienį per pokalbį telefonu su valstijų gubernatoriais, kurio ištraukas paskelbė JAV žiniasklaida, D. Trumpas paragino laikytis griežtesnės nuostatos protestuotojų atžvilgiu.

„Jeigu nedominuojate – gaištate savo laiką, – žiniasklaida citavo prezidento žodžius. – Jie [protestuotojai] jus sutryps. Atrodysit kaip krūva nevykėlių.“

Ilinojaus gubernatorius J. B. Pritzkeris pažėrė priekaištų D. Trumpui dėl jo tono ir apkaltino prezidentą, kad jis savo elgesiu tik „blogina“ padėtį, pranešė televizija „ABC News“.

„Buvau itin susirūpinęs dėl jūsų vartotos retorikos, – esą pasakė J. B. Pritzkeris. – Ji buvo kurstanti.“

REKLAMA

Sekmadienį Atlantos miesto merė demokratė Keisha Lance Bottoms perspėjo dėl, anot jos, pavojingo prezidento lyderystės stygiaus.

„Jis pasisako ir padaro dar blogiau, – teigė politikė. – Tai tarsi Šarlotsvilis – vėl ir vėl.“

Šis pareiškimas buvo užuomina apie liūdnai pagarsėjusį D. Trumpo pasisakymą apie 2017 metais šiame Virdžinijos valstijos mieste prasiveržusį pražūtingą smurtą tarp neonacių ir priešingos stovyklos protestuotojų. Tąsyk prezidentas pareiškė, kad „abiejose pusėse buvo labai puikių žmonių“.

Nors tąsyk D. Trumpo komentarus pasmerkė net ir kai kurie jo stovyklos veikėjai, šįkart Respublikonų partija beveik nekomentavo prezidento pasisakymo apie G. Floydo mirtį.

REKLAMA

Viena išimtis buvo Timas Scottas – vienintelis respublikonų senatorius, sukritikavęs D. Trumpą už „be abejo, nekonstruktyvias tviterio žinutes“.

Prezidento vėliausi vieši pasisakymai apie plintančius neramumus, nuskambėję Kennedy kosminiame centre Floridoje, dar kartą pademonstravo viena kitai prieštaraujančias paskatas – nuo empatijos iki kaltinimų ir reikalavimų griežtai užtikrinti tvarkos laikymąsi.

D. Trumpas pasmerkė G. Floydo mirtį Mineapolyje kaip „didžiulę tragediją“, „pripildžiusią amerikiečius visoje šalyje siaubo, pykčio ir sielvarto“.

„Suprantu skausmą, kurį jaučia žmonės“, – tikino prezidentas.

Vis dėlto jis iškart pradėjo pliekti „anarchistus“, esą kurstančius šiuos neramumus, ir nutylėjo pagrindinę problemą: policijos brutalų elgesį ir pyktį, jaučiamą juodaodžių mažumos, kuriai G. Floydo paskutinieji žodžiai „Negaliu kvėpuoti“ tapo vienijančiu šūkiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų