REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Chaosas dėl Mineapolyje policijos pareigūno nužudyto afroamerikiečio įplieskė tikrą chaosą visose Jungtinėse Amerikos Valstijose. Protestai, riaušės ir plėšikavimas vyksta dešimtyse šalies miestų, aršūs neramumai įsiplieskė ir prie Baltųjų Rūmų, kur sužeista mažiausiai 50 pareigūnų. O savo išgyvenimais dalijasi ir Amerikoje gyvenantys lietuviai.

Chaosas dėl Mineapolyje policijos pareigūno nužudyto afroamerikiečio įplieskė tikrą chaosą visose Jungtinėse Amerikos Valstijose. Protestai, riaušės ir plėšikavimas vyksta dešimtyse šalies miestų, aršūs neramumai įsiplieskė ir prie Baltųjų Rūmų, kur sužeista mažiausiai 50 pareigūnų. O savo išgyvenimais dalijasi ir Amerikoje gyvenantys lietuviai.

REKLAMA

Vaizdo įrašas ir toliau vis labiau audrina Jungtinių Valstijų visuomenę. Baltaodis pareigūnas Mineapolyje filmuojant besipiktinantiems liudininkams keliu spaudžia sulaikyto afroamerikiečio George’o Floydo kaklą. George’as maldauja jo nebekankinti ir šaukia „Aš negaliu kvėpuoti“, bet tai pareigūnui nė motais – George’o gyvybė užgeso, o dabar amerikiečiai reikalauja teisti pareigūną Dereką Chauviną dėl tyčinės pirmojo laipsnio žmogžudystės,

Nors jam pareikšti kaltinimai trečiojo laipsnio netyčine žmogžudyste. Kiti trys mirtimi pasibaigusį sulaikymą stebėję pareigūnai nesuimti.

REKLAMA
REKLAMA

Tad amerikiečiai keršto žudikams reikalauja vis audringiau. Taikiai prasidėję protestai kaskart perauga į riaušes. Šalia Baltūjų rūmų – tikras chaosas. Protestuotojai griauna tvoras ir veržiasi prie Donaldo Trumpo rezidencijos skanduodami – „Ką jūs saugote?“.

REKLAMA

Naktį, šalia Baltųjų Rūmų jau įsiplieskia ir liepsnos – riaušininkai padega pastatą, gatvėse kuria laužus, o pareigūnai juos ramina ašarinėmis dujomis ir kurtinamosiomis granatomis. Per kilusius neramumus vien Vašingtone sužeista mažiausiai 50 pareigūnų. O miesto merė įsitikinusi, kad tokias riaušes kursto tikrai ne taikūs protestuotojai, o organizuotos grupuotės.

„Dieną protestuotojai buvo taikūs. Vakare viskas pasikeitė. Daugelis žmonių atrodė organizuoti ir jau iš anksto turėjo reikiamus įrankius langų daužymui ar strategiją naudoti daiktus šalia jų. Tad šie žmonės buvo organizuota grupė, susitelkusi destrukcijai, bet ne protestams“, – sako Vašingtono merė Muriel Bowser.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šalį kaustančio smurto ir vandalizmo Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas kaltina kraštutinių kairiųjų organizaciją „ANTIFA“, kuri save skelbia anti-fašistais, tačiau jo pasekėjų veiksmai jau ne pirmą kartą perauga į smurtą. Trumpas įsitikinęs, kad tai vyksta ir dabar, tad „Twitteryje“ įspėjo, kad Amerika „Antifa“ paskelbs teroristine organizacija. Tačiau tokiems respublikono Trumpo žodžiams nepritaria demokratai. Jie tai vadina smurto kurstymu. 

Tačiau tai, kad dalis žmonių dėl George’o Floydo nužudymo reikalauja ne teisingumo, o tiesiog naudojasi susidariusia situacija įrodo ir vandalizmo bei plėšikavimo protrūkiai. Čikagoje neprotestuojantys, o tiesiog prie parduotuvės privažiavę žmonės daužo langus, veržiasi į ją ir nešasi viską, kas papuola po ranka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Santa Monikos mieste Kalifornijoje protestai prasidėjo taikiai, tačiau vėliau ir čia prasidėjo plėšikavimas. Tai, kas vyksta mieste ir visoje šalyje, Santa Monikoje gyvenantis ir protestuose dalyvavęs lietuvis vadina armagedonu.

„Kai mes dalyvavome dar buvo taikūs, po to prasidėjo smurtas. Po to, kai mes jau grįžome namo, prasidėjo visas smurtas ir tada išėjome į gatves pasižiūrėti, kas darosi. Ir iš tikrųjų buvo baisu ir iki dabar yra baisu. Bankai apiplėšti, parduotuvės apiplėštos“, – pasakoja JAV gyvenantis lietuvis Deividas Strolė.

Mineapolyje taikiai protestuojantys žmonės blokuoja greitkelį. Staiga dideliu greičiu atlekia vilkikas. Minia žmonių puola skirstytis, tačiau vienam jų nespėjus pabėgti vilkikas staigiai spaudžia stabdžius. Vilkiką apspito įsiutusi minia, tačiau vairuotojas bandė važiuoti toliau. Vėliau jis sustojo, o minia vairuotoją sumušė taip, kad šį teko net vežti į ligoninę. Protestuotai per incidentą nenukentėjo, o vilkiko vairuotojas jau išleistas iš ligoninės ir sulaikytas. Pareigūnai įtaria, kad šis jo žingsnis buvo tyčinis, bet jo motyvai dar neaiškūs.

REKLAMA

Tad George’o Floydo nužudymas iš naujo paaštrino judėjimą „Black Lives Matter“ prieš besitęsiantį policijos pareigūnų brutalumą ir rasizmą afroamerikiečių atžvilgiu. Tačiau taikūs protestai virsta riaušėmis, kuriomis naudojasi nė neprotestuojantys gyventojai.

Amerikos gynybos departamentas skelbia, kad raminti kilusį chaosą jau net 15-oje valstijų, taip pat sostinėje Vašingtone, mobilizuota apie 5 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių, o dar 2 tūkst. yra pasiruošę prisidėti. Bent 40-yje miestų įvestos laikinos komendanto valandos. Kad gyventojai laikytųsi komendanto valandos, Nacionalinės gvardijos lydimi pareigūnai šaukia „grįžti į namus“, o iš namų išlindusius gyventojus net apšaudo kulkomis su dažais.

Per kilusius protestus ir riaušes pareigūnai visoje šalyje sulaikė daugiau nei keturis tūkstančius žmonių. Neapsieita ir be aukų – kol kas žinoma, kad protestuose žuvo mažiausiai septyni žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų