REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį apkaltino „Twitter“ kišimusi į Jungtinių Valstijų rinkimus, socialinių tinklų milžinei pirmąkart pažymėjus dvi jo žinutes kaip „nepagrįstas“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį apkaltino „Twitter“ kišimusi į Jungtinių Valstijų rinkimus, socialinių tinklų milžinei pirmąkart pažymėjus dvi jo žinutes kaip „nepagrįstas“.

REKLAMA

„Twitter“ dabar kišasi į 2020-ųjų prezidento rinkimus“, – parašė jis tviteryje, reaguodamas į socialinio tinklo sprendimą kaip nepagrįstus pažymėti jo pranešimus apie balsavimą paštu.

„Twitter“ visiškai slopina ŽODŽIO LAISVĘ, o aš kaip prezidentas neleisiu tam vykti!“ – parašė D. Trumpas.

„Twitter“ pažymėjo dvi D. Trumpo antradienį paskelbtas žinutes, kuriose jis nepateikdamas jokių argumentų tvirtino, kad balsavimas paštu sudarys sąlygas sukčiauti, ir dėl to rinkimai bus „suklastoti“.   

Po žinutėmis tviteris paskelbė nuorodą į straipsnį pavadinimu „Sužinokite faktus apie balsavimą paštu“, kuriame informuoja vartotojus, kad prezidento komentarai yra „nepagrįsti“, cituodamas CNN, „The Washington Post“ ir kitų žiniasklaidos priemonių pranešimus.   

REKLAMA
REKLAMA

„Trumpas klaidingai tvirtino, kad balsavimas paštu nulems „suklastotus rinkimus“, – rašoma socialinio tinklo įspėjime vartotojams.  

„Tačiau faktų tikrintojai sako, jog nėra jokių įrodymų, kad balsavimas paštu susijęs su rinkėjų sukčiavimu“, – priduriama jame.  

REKLAMA

D. Trumpas savo klaidinančiose žinutėse nusitaikė į Kaliforniją, melagingai tvirtindamas, kad visi, gyvenantys šioje valstijoje, gaus balsalapius, nors iš tiesų jie bus išsiųsti tik registruotiems rinkėjams, rašoma tviterio įspėjime.  

Prezidentas seniai naudoja tviterį kaip platformą skleisti užgaules, sąmokslo teorijas ir melagingą informaciją. Jis šiame tinkle turi 80 mln. sekėjų.     

Per kelerius metus iki savo pergalės 2016-ųjų rinkimuose D. Trumpas susikūrė savo politinį įvaizdį reikšdamas pritarimą melagingoms kalboms, esą Barackas Obama, pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas, gimė ne Jungtinėse Valstijose, todėl negalėjo būti valstybės vadovu.   

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį D. Trumpas sukėlė audrą, kai pabandė apjuodinti televizijos MSNBC laidų vedėjo Joe Scarborough reputaciją, paskleisdamas melagingą gandą, esą šis prieš 19 metų nužudė savo padėjėją.   

Anksčiau tviteris nereagavo į raginimus imtis veiksmų, veikiausiai bijodamas stoti į konfrontaciją su vienu iš įtakingiausių savo vartotojų. 

Pastarosios prezidento žinutės pažeidė neseniai išplėstą „Twitter“ politiką, nurodė San Franciske įsikūrusi bendrovė.  

„Skatindami viešąją diskusiją mes siekiame palengvinti patikimos informacijos suradimą tviteryje ir apriboti potencialiai žalingo bei klaidingo turinio sklaidą“, – sakė svetainės vientisumo vadovas Yoelis Rothas ir viešosios politikos direktorius Nickas Picklesas, bendrovei paskelbus, kad nuo šiol „įspėjamuoju užrašu“ bus žymimi klaidinantys pranešimai ar nepagrįsti teiginiai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Piktavališkas melas“

Tviteris ėmėsi veiksmų dėl D. Trumpo žinučių, kai prezidentą, kuriam tenka sukti galvą dėl šalį ištikusios ekonominės krizės, beveik 100 tūkst. mirčių nuo koronaviruso ir nieko gera nežadančių priešrinkiminių apklausų, užgriuvo kritikos banga dėl sąmokslo teorijos apie J. Scarborough skleidimą.     

Šios jokiais įrodymais nepagrįstos sąmokslo teorijos skleidėjai tvirtina, kad J. Scarborough 2001 metais nužudė moterį, su kuria buvo užmezgęs romaną. Tuo metu jis buvo Kongreso narys, o ta moteris dirbo jo padėjėja. 

Praėjusį savaitgalį D. Trumpas prakalbo apie šiuos gandus, o antradienį vėl grįžo prie šios temos ir tviteryje parašė: „Neišaiškintos bylos prieš psichopatą Joe Scarboroug atvertimas.“    

REKLAMA

„Tiek daug neatsakytų ir akivaizdžių klausimų, bet aš dabar jų nekelsiu! Gal tai galiausiai padarys teisėsauga?“ – rašė jis.  

Tyrėjai nustatė, kad minima moteris Lori Klausutis mirė susitrenkusi galvą, kai nukrito J. Scarborough biure sutrikus širdies ritmui. 

Palikęs Kongresą J. Scarborough tapo įtakinga žiniasklaidos figūra ir vienu iš aršiausių D. Trumpo kritikų. MSNBC eteryje jis veda rytinę pokalbių laidą „Morning Joe“ kartu su žmona Mika Brzezinski, kurią D. Trumpas vadina „išprotėjusia Mika su žemu intelekto koeficientu“.   

L. Klausutis vyras Timothy Klausutis kreipėsi į „Twitter“ vadovą Jacką Dorsey, prašydamas pašalinti D. Trumpo „piktavališką melą“.  

REKLAMA

„Prašau jūsų šiuo atveju įsikišti, nes Jungtinių Valstijų prezidentas paėmė tai, kas jam nepriklauso, – mano mirusios žmonos atminimą, ir suteršė jį siekdamas akivaizdžios politinės naudos“, – rašė našlys laiške, kurį publikavo dienraštis „The New York Times“.     

Paklaustas apie šį laišką, D. Trumpas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė: „Esu tikras, kad jie visgi nori iki galo tai išsiaiškinti, o situacija yra labai rimta.“  

„Kaip žinote, senaties nėra“, – pridūrė jis. 

Demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas antradienį duodamas interviu CNN sakė, kad „Twitter“ ir kiti socialiniai tinklai turėtų konstatuoti, jog „tai netiesa“, kai skelbiami klaidingi pareiškimai.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprašytas pakomentuoti situaciją dėl žinučių apie J. Scarborough, „Twitter“ atstovas spaudai sakė: „Mes labai apgailestaujame dėl skausmo, kurį šeimai sukelia šie pareiškimai ir jiems skiriamas dėmesys.“ 

„Dirbame siekdami išplėsti esamas priemones ir politiką, kad galėtume veiksmingiau reaguoti į tokius dalykus, ir tikimės netrukus įgyvendinti šiuos pokyčius“, – sakė jis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų