REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės, kuriems buvo nustatytas pakartotinas teigiamas koronaviruso virusas, nepaisant to, kad jie jau buvo pasveikę nuo COVID-19, užsikrečia „mirusiomis“ viruso ląstelėmis, tvirtinama naujame tyrime.

Žmonės, kuriems buvo nustatytas pakartotinas teigiamas koronaviruso virusas, nepaisant to, kad jie jau buvo pasveikę nuo COVID-19, užsikrečia „mirusiomis“ viruso ląstelėmis, tvirtinama naujame tyrime.

REKLAMA

Pranešimai apie pacientus, kurie jau buvo išrašyti iš ligoninių, tačiau pakartotinai vėl susirgo koronavirusu kėlė nemažą susirūpinimą: buvo manoma, kad per trumpą laikotarpį Covid-19 galima susirgti keliskart. Tačiau diagnostiniai koronaviruso, sukeliančio Covid-19, tyrimai priklauso nuo viruso genetinės medžiagos nustatymo. Teigiamas rezultatas nerodo, ar žmogus skleidžia virusus, galinčius užkrėsti ląsteles – o tai jau reikštų aktyvią infekciją. 

Korėjos ligų kontrolės ir prevencijos centro gegužės 19 d. ataskaita rodo, kad „pakartotinai užkrėstų“ pacientų mėginiuose nėra infekcinių virusų. Nustatyta, kad diagnostinių tyrimų metu Covid-19 aptinkamas imant iš genetinės medžiagos neinfekcinių ar negyvų virusų. Dėl infekcinių viruso dalelių trūkumo šie žmonės užkrėsti ir negali perduoti koronaviruso kitiems, teigia tyrėjai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai gera žinia“, – sako Kolumbijos universiteto virusologė Angela Rasmussen. – Atrodo, kad žmonės nėra pakartotinai užkrėsti, ir šis virusas neatsinaujina.“

REKLAMA

Neaptiko užkrėtimo nuo pakartotinai užsikrėtusių atvejų

Tyrimo metu tyrėjai mėgino išskirti užkrečiamus koronavirusus iš mėginių, paimtų iš 108 žmonių, kurių pakartotinio tyrimo rezultatai buvo teigiami. Visi šie mėginiai buvo neigiami. Kai mokslininkai ištyrė 23 iš šių pacientų dėl antikūnų prieš koronavirusą, beveik visi jie turėjo neutralizuojančius antikūnus, kurie gali sustabdyti viruso patekimą į ląsteles. Toks imuninis atsakas gali apsaugoti žmogų nuo pakartotinio užkrėtimo, bent jau per trumpą laiką.

Komanda taip pat stebėjo 285 žmonių „pakartotinai užsikrėtusių“ aplinkos 790 kontaktų. Iš tų kontaktų 27 buvo teigiami dėl koronaviruso. Dvidešimt keturi iš tų atvejų buvo nustatyti medikų anksčiau. Pareigūnai taip pat nustatė tris naujus atvejus, kurie visi turėjo kontaktų su „Shincheonji“ religine grupe – ypač nukentėjusioje pirmosiomis pandemijos dienomis. Nebuvo užfiksuota nė vieno atveju, kuomet būtų užkrėsti aplinkiniai nuo pakartotinai užsikrėtusiųjų, tai yra ženklas, kad tokie pacientai nėra užkrato nešiotojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar mes galime nustoti jaudintis dėl pakartotinio užkrėtimo ir spręsti kitus svarbius klausimus“, – cituojama A. Rasmussen. – Kiek apsaugo imuninės reakcijos pasveikusius pacientus ir kiek ilgai imunitetas trunka?“

2020-ieji pasauliui bus įsimintini ne tik dėl koronaviruso epidemijos. Mokslininkai perspėja, kad planetą gali užgriūti aršesni nei ankstesniais metais gaisrai, potvyniai, prastas derlius ir „bibliniai“ skėrių antskrydžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų