REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkija dėl koronaviruso atideda prezidento rinkimus

papildyta: 09.44 val.

Lenkijos valdančiosios partijos trečiadienį paskelbė susitarusios atidėti gegužės 10-ąją turėjusius vykti prezidento rinkimus, paaiškėjus, kad jie dėl koronaviruso pandemijos negalės įvykti balsuojant paštu.

Lenkijos valdančiosios partijos trečiadienį paskelbė susitarusios atidėti gegužės 10-ąją turėjusius vykti prezidento rinkimus, paaiškėjus, kad jie dėl koronaviruso pandemijos negalės įvykti balsuojant paštu.

REKLAMA

Valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis ir mažesnės koalicijos partijos vadovas Jaroslawas Gowinas per „Twitter“ pranešė, kad „Seimo maršalka paskelbs naujus prezidento rinkimus ankstyviausiu laiku“, kai šalies Aukščiausiasis Teismas pripažins gegužės 10-ąją planuotą balsavimą neįvykusiu.

Jie sakė, kad jų sprendimas „užtikrins lenkams galimybę dalyvauti demokratiniuose rinkimuose“.

Nauja rinkimų data kol kas neaiški.

Gegužės 10-osios data buvo paskirta prieš daug mėnesių, bet koronaviruso pandemija ir vyriausybės įvestas karantinas sutrikdė pasirengimą sekmadienio balsavimui. Įnirtingi valdančiosios partijos ir jos politinių oponentų ginčai sutrukdė rasti alternatyvą.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija ir netgi kai kurie PiS nariai spaudė atidėti balsavimą. Šią savaitę taip pat tapo akivaizdu, kad surengti rinkimus balsuojant paštu būtų neįmanoma dėl techninių ir teisinių priežasčių.

REKLAMA

Rinkimams ateinantį sekmadienį priešinosi kai kurie PiS įstatymų leidėjai, todėl buvo iškilęs pavojus, jog vyriausybė neužsitikrins pakankamai balsų, kad paskutinę minutę būtų priimtas įstatymas dėl balsavimo paštu.

Ši nesėkmė taip pat būtų sukėlusi grėsmę PiS turimai nedidelei daugumai Seime.

J. Kaczynskio ir J. Gowino nesutarimai taip pat galėjo virsti didesne politine krize. Jų bendras pareiškimas rodytų, kad krizės išvengta.

Pagal jų planą, po sekmadienio Aukščiausiasis Teismas paskelbs rinkimus negaliojančiais dėl to, kad jie neįvyko, o tada parlamento pirmininkė Elzbieta Witek  paskelbs naują rinkimų datą.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal konstitucijoje numatytus terminus, paskutinė įmanoma data prezidento rinkimams 2020 metais būtų gegužės 23-ioji. Bet politikai sakė, kad pataisys įstatymą dėl 2020 metų rinkimų, o tai galėtų reikšti vėlesnę datą. Balsavimas turėtų vykti paštu.

Apklausos rodo, kad PiS remiamas dabartinis prezidentas Andrzejus Duda gali laimėti rinkimus per pirmąjį ratą, surinkęs daugiau kaip 50 proc. balsų.

Opozicija, argumentuodama, kad laisvo, sąžiningo ir saugaus balsavimo neįmanoma surengti dėl tebetaikomų karantino priemonių, reikalavo, kad rinkimai būtų atidėti.

Kritikai taip pat atkreipė dėmesį, kad dėl COVID-19 pandemijos nebuvo įmanoma surengti demokratiškų debatų ir rinkimų kampanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl suvaržymų opozicijos kandidatai negalėjo susitikinėti su rinkėjais, bet prezidentas A. Duda eidamas oficialias pareigas turėjo galimybę agituoti.

PiS rinkimus paštu pasiūlė prieš kelias savaites, nurodydama, kad pandemijos metu tai būtų saugus pasirinkimas. Tačiau balsavimo metodų pakeitimui turi pritarti parlamentas.

Įstatymo projektas balandį buvo priimtas žemuosiuose parlamento rūmuose, bet Senatui prireikė viso mėnesio jam apsvarstyti, o antradienį senatoriai jį atmetė. Įstatymo projektas buvo grąžintas žemiesiems rūmams, bet iki sekmadienio nebeužteko laiko balsalapiams parengti ir rinkėjams į pašto dėžutes išsiuntinėti.

Lenkijos rinkimų komisijos pirmininkas Sylwester'as Marciniakas antradienį sakė, kad tai buvo „neįmanoma dėl teisinių ir organizacinių priežasčių“.

Taip pat buvo nerimaujama, kad siekiant balsavimo gegužės 10-ąją rinkimų komisija nustumiama į šoną.

J. Gowinas ir J. Kaczynskis pareiškime nurodo sutarę, kad būsimą balsavimą organizuos rinkimų komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų