REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Ekspertai: antroji banga yra neišvengiama, gali būti dar sunkesnė dėl vienos priežasties (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

JAV ir kitų šalių ekspertai yra beveik tikri, kad antroji koronaviruso banga rudenį arba žiemą tikrai bus. Baiminamasi ir to fakto, kad šįkart ji sutaps su gripo banga, o sulaukti iki to laiko vakcinos nuo Covid-19, anot jų, vilčių nėra daug. 

8

JAV ir kitų šalių ekspertai yra beveik tikri, kad antroji koronaviruso banga rudenį arba žiemą tikrai bus. Baiminamasi ir to fakto, kad šįkart ji sutaps su gripo banga, o sulaukti iki to laiko vakcinos nuo Covid-19, anot jų, vilčių nėra daug. 

REKLAMA

Tikėtis antrosios, o gal net ir trečiosios bangos, verčia ir istorija. 1918-ųjų gripo pandemija taip pat keliavo aplink pasaulį ne vienerius metus, o sudėtingiausia buvo antroji banga, kilusi 1918-ųjų rudens pabaigoje. Tų metų spalio mėnesį mirė daugiausiai žmonių per visą šios pandemijos laikotarpį, lyginant su kitais mėnesiais. 

Niūrias naujienas ir Covid-19 pandemijos prognozes šiems metais paskelbė žymus JAV vakcinologas Gregory Polando: visų pirma, tai imunitetas nuo Covid-19 arba nesusidaro išvis, arba gali būti per silpnas, kad sustabdytų virusą antrosios bangos metu. Antra – efektyvios vakcinos iki šių metų žiemos sezono laukti neverta. 

Baugi prognozė

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro direktorius Robertas Redfieldas „The Washington Post“ pasakojo, kad antroji koronaviruso banga šiais metais gali būti „daug sudėtingesnė“ negu dabartinė situacija, kuri ir taip privertė pasaulį faktiškai sustoti. Didžiausia problema, kurią jis įžvelgė: antroji pandemijos banga sutaps su gripo epidemijos laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

Gripo sezonas dažniausiai prasideda rudens antroje pusėje ir savo piką pasiekia gruodžio-gegužės mėnesiais. R. Redfieldas mano, kad artėjanti žiema gali būti tas laikas, kada koronavirusas vėl taps nekontroliuojamu.

REKLAMA

„Yra tikimybė, kad mūsų šalį ištiksiantis viruso puolimas kitą žiemą gali būti daug sudėtingesnis už tą, kurį mes dabar išgyvename“, – cituojamas ekspertas. Jo teigimu, valdžiai dabar svarbiausia ruoštis kovai su gripu ir koronaviruso pandemija vienu metu. 

Jam antrino ir JAV kovos su koronaviruso epidemija „vadas“, imunologas Anthony Fauci. Jo teigimu, JAV laukia „blogas ruduo ir bloga žiema“, jeigu nebus atsakingai ruošiamasi „neišvengiamai“ antrajai koronaviruso bangai.

 

Panašumai su 1918-ųjų gripo pandemija

Ispanija, kaip ir 1918-aisiais, tapo vienu iš pagrindinių viruso taikiniu. Taip pat, kaip ir Covid-19 atveju, tuomet situacija komplikavosi dėl to, kad laiku nebuvo imtasi tinkamų priemonių, o padriki sveikatos apsaugos atstovų veiksmai nuslopino visuomenės ir žiniasklaidos pasitikėjimą jais. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir dabartinė pandemija, Pirmojo pasaulinio karo laikų gripo epidemija nepaisė nei sienų, nei žmonių statuso. Ispanijoje sirgo ir karalius Alfonsas III, ir tuometinės vyriausybės vadovas Manuelis Garcia Prieto.

Maža to, virusas tuomet dar ir mutavo. Jeigu pirmosios bangos vasaros metu vyravo tipiniai gripo epidemijos požymiai; didžiausią riziką susidurti su sunkiomis pasekmėmis turėjo turintys lėtinių ligų ir pagyvenę žmonės ir kūdikiai. Turintys geresnį imunitetą asmenys lengvai pasveikdavo. Antroji banga, daugiausiai dėl prasidėjusio karo ir galimai mutavusio viruso, smogė negailestingai ir netikėtai visiems. 

Sveikatos apsaugos sistema daugelyje tuometinių išsivysčiusių šalių buvo užtvindyta ligoniais ir neatlaikė patiriamo spaudimo. Tūkstančiais kasdien mirė jauni ir sveiki žmonės, kas yra visiškai nebūdinga paprastai gripo epidemijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1991-aisiais atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad antroji „Ispaniškojo gripo“ banga buvo sudėtingesnė dėl genetinių modifikacijų viruse, vykstančio karo ir „palydinčių bakterinių pneumonijų“.

G. Polandas, komentuodamas visuotinio imuniteto susidarymo, kaip būdo įveikti pandemiją, tikimybę aiškino: būtinas labai aukštas imuniteto lygis visuomenėje, kad jis tinkamai suveiktų, o virusas turi nemutuoti.

„Kol kas nė vienas iš šių rodiklių neatrodo įgyvendinamas“, – aiškino jis. 

Kokios yra geros naujienos?

Antrajai koronaviruso bangai galima pasiruošti. Jeigu 1918-aisiais nebuvo nei tokių medicininių pajėgumų, nei realių galimybių stabdyti pandemiją karo metu, tai šiuo metu valstybės turi reikiamus įrankius savo rankose. 

REKLAMA

R. Redfieldas akcentavo, kad per kelis ateinančius mėnesius valdžia turi spėti pasirengti koronaviruso sugrįžimui. Būtina testuoti kuo daugiau žmonių ir nustatyti tuos, kurie bendravo su užkrėstaisiais, taip užkertant kelią ligos plitimui. 

Tuo pačiu ekspertas ragina artėjančiam gripo sezonui skiepyti daugiau žmonių, kad būtų galima sumažinti sergančiųjų gripu skaičių, taip atlaisvinant vietas ligoninėse užsikrėtusiems Covid-19 virusu. Jis pažymėjo, kad žmonės, skiepydamiesi nuo gripo taip galbūt atlaisvina vietas ligoninėse „savo mamai ar močiutei, kuri užsikrės koronavirusu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų