REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas Covid-19 elgiasi labai keistai ir ne pagal klasikinius epidemiologinius kanonus, pareiškė vienas žymiausių Rusijos infektologų, profesorius Vladimiras Nikiforovas. Medikai visame pasaulyje perspėja, kad viruso poveikis yra sudėtingas ir pasireiškia ne tik pažeidžiant plaučius, bet ir kitus organus. 

Koronavirusas Covid-19 elgiasi labai keistai ir ne pagal klasikinius epidemiologinius kanonus, pareiškė vienas žymiausių Rusijos infektologų, profesorius Vladimiras Nikiforovas. Medikai visame pasaulyje perspėja, kad viruso poveikis yra sudėtingas ir pasireiškia ne tik pažeidžiant plaučius, bet ir kitus organus. 

REKLAMA

Pasak mediko, visiškai neaišku, kodėl taip skiriasi viruso poveikis žmogaus organizmui ir paciento organizmo reakcija į ligą. Infektologas pažymėjo, kad pasitaikė atvejų, kuomet kompiuterinės tomografijos nuotrauka rodė, kad ligonis jau turėjo būti mažų mažiausiai reanimacijos palatoje, o pacientas tuo metu visiškai „normaliai“ jaučiasi.

„Aišku, iki tam tikro laiko. Vėliau laukdavo katastrofiškas (būklės) pablogėjimas“, – pridūrė jis kalbėdamas televizijos „Rossija 1“ laidoje. 

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, jeigu įprastomis sąlygomis pneumonija buvo gerai matoma rentgeno nuotraukoje, tai užsikrėtus koronavirusu ji matoma tik atlikus KT tyrimą. Infektologas pažymėjo, kad jeigu virusas „atitiktų klasikinę schemą“, tai epidemija turėtų per tris mėnesius baigtis.

REKLAMA

„Mes susidūrėme su kažkuo nauju. Aš nesakyčiau, kad tai yra kažkas baisaus, bet viskas, ko mes nesuprantame – baisu“, – aiškino jis. 

Dieną anksčiau Uhano virusologijos instituto vadovas, Kinijos mokslų akademijos Uhano skyriaus vedėjas Yuanas Zhimingas savo interviu Kinijos televizijai dar sykį pažymėjo, kad paties viruso požymiai neigia teoriją apie jo dirbtinę kilmę.

Toks virusas, anot mokslininko, negalėjo būti sukurtas nei Kinijoje, nei kur nors kitur, nes žmonija neturi pakankamai žinių tam, kad sintetinti virusą, kurio charakteristikos atitiktų Covid-19.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu toks virusas net ir būtų sintetintas, tai sukūrę jį mokslininkai turėtų gerokai lenkti savo žiniomis likusius ekspertus, o tokio darbo apimtys – visos žmonijos galimybes.

„Todėl aš niekada nepatikėčiau, kad žmonija turi pakankamai žinių tam, kad sintetintų panašaus lygio virusą“, – aiškino ekspertas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininko teigimu, žmonija susidūrė su kol kas negalimu paaiškinti reiškiniu ir ligos poveikiu.

Prieš kelias dienas kitas Rusijos medikas, klinikinis farmakologas ir patologas Aleksandras Edigeris jau minėjo apie Covid-19 poveikio ypatumus žmogaus organizmui. Jis teigė, kad „tai nėra tipinė pneumonija“, nes atliekant mirusių pacientų skrodimus buvo pastebimi kraujagyslių sienelių pažeidimai, o kraujo ląstelėse – pažeistas hemoglobinas. Ligos atveju pažeidžiami daugelis organų ir receptorių, kurie yra ne tik plaučiuose, bet ir kraujagyslėse ar virškinimo trakte.  

„Pneumonijai būdinga uždegiminė ligos kilmė su mikrobiniu ar mikrobiniu-virusiniu patogenu arba susiformavus sudėtingam patogenų ryšiui, po kurio išsivysto vietinis uždegiminis atsakas“, – cituojamas medikas „Newsru“.

REKLAMA

Paprasto plaučių uždegimo atveju, anot mediko, „uždegimas yra gana ribotas laiko atžvilgiu, ir šis procesas turi kažkokią baigtį. Baigčių gali būti ne viena, kraštutiniu atveju – fatališka baigtis, ligonio mirtis“. Infekcijos, kuri išsivysto užsikrėtusiems koronavirusu, atveju, yra puolamos kraujagyslių sienelės ir kraujo ląstelės. Mokslininko teigimu, sprendžiant iš jo turimos informacijos, patys plaučiai nėra viruso „taikinys nr. 1“, puolami (per kraujotaką) daugelis organų.

Patologo teigimu, virusas puola receptorius, esančius ne tik plaučiuose, bet ir kraujagyslėse ir virškinimo trakte. Virusas pažeidžia homoglobiną eritrocituose. Todėl susiduriama su hipoksiniu sindromu, kuomet kraujyje susidaro deguonies trūkumas. 

REKLAMA

„Aš mačiau jau 15 gyvų žmonių ir 7 mirusių atvejus, ir kaip patologas aš nuodugniai juos ištyriau ir galiu pasakyti, tai nėra standartinė pneumonija. Ši išvada yra itin svarbi. Mes susidūrėme su labai specifiniu plaučių pažeidimu. Šis virusas iškrėtė mums labai daug siurprizų“, – įsitikinęs medikas.

Honkongo medikai anksčiau paskelbė, kad pacientai, kurie jau persirgo sunkios formos koronavirusu, susiduria su sunkiomis pasekmėmis. Tokių pacientų plaučių apimtis sumažėja, prasčiau veikia smegenys dėl deguonies aprūpinimo sutrikimo. Tikėtina, kad tai gali sukelti ir idiopatinę plaučių fibrozę – būseną, kuomet plaučiai negauna deguonies. Be plaučių pažeidimo, virusas pažeidžia ir širdies raumenį. Daug persirgusių koronavirusu pacientų pasireiškia ir širdies veiklos sutrikimų. Kardiologų manymu, tokie pažeidimai pastebimi pas beveik kas penktą pacientą, kuriam net nepasireiškė rimtos plaučių veiklos problemos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV esančios „Mayo“ klinikos specialistai nustatė, kad daliai pacientų tokie širdies veiklos pokyčiai pasireiškia dėl uždegiminės reakcijos, o kitiems – dėl Covid-19 patekimo į širdies raumenį. Užkrėstiesiems pasireiškia dvi su širdies ir kraujagyslių veikla siejamos problemos: širdies nepakankamumas ir aritmija, kurią galimai sukelia ir koronavirusą gydymui naudojami vaistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų