REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas trečiadienį paragino pasaulio lyderius liautis politizuoti koronaviruso pandemiją, JAV prezidentui Donaldui Trumpui griežtai sukritikavus PSO.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas trečiadienį paragino pasaulio lyderius liautis politizuoti koronaviruso pandemiją, JAV prezidentui Donaldui Trumpui griežtai sukritikavus PSO.

REKLAMA

PSO vadovas paragino JAV ir Kiniją suvienyti jėgas kovojant su infekcija, užuot įsitraukus į kaltinimų žaidimą.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas tai pareiškė D. Trumpui užsipuolus PSO ir apkaltinus ją imant JAV pinigus, bet esant šališką Kinijai, kur gruodį atsirado naujasis koronavirusas.

D. Trumpas apkaltino PSO esant „labai kinocentriška“ ir kėlė klausimą, kodėl PSO pateikė „itin ydingą rekomendaciją“, veikiausiai turėdamas galvoje Jungtinių Tautų agentūros patarimą nevaržyti tarptautinio susisiekimo, kai Kinijoje pradėjo plisti koronavirusinė infekcija COVID-19.

„Laimei, anksti atmečiau jų patarimą palikti sienas atviras Kinijai“, – rašė D. Trumpas, turėdamas omenyje savo sprendimą uždrausti atvykti iš šios šalies.

REKLAMA
REKLAMA

„Ketiname sustabdyti pinigus, leidžiamus PSO“, – pabrėžė D. Trumpas, stumiantis izoliacionistinę programą su šūkiu „Pirmiausiai – Amerika“ ir anksčiau ne kartą kritikavęs JT ir kitas tarptautines organizacijas.

REKLAMA

Prezidentas nepateikė detalių, kokia suma bus įšaldyta, o praėjus kelioms minutėms per tą pačią spaudos konferenciją pareiškė: „Nesakau, kad tai padarysiu.“

„Svarstysime užbaigti finansavimą“, – pridūrė jis.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas savo ruožtu gynė PSO poziciją kovojant su pandemija, pasaulyje pareikalavusia per 80 000 gyvybių. COVID-19 patvirtinta daugiau kaip 1,4 mln. žmonių.

„Jungtinės Valstijos ir Kinija turėtų susivienyti ir kovoti su šiuo pavojingu priešu“, – sakė PSO vadovas per virtualią spaudos konferenciją iš Ženevos.

REKLAMA
REKLAMA

„Visos partijos turėtų susikoncentruoti į savo žmonių išsaugojimą. Prašau nepolitizuoti viruso, – kalbėjo jis. – Jei norite turėti daug daugiau lavonų maišų – tada taip elkitės. Jeigu nenorite daug daugiau lavonų maišų, susilaikykite nuo politizavimo.“

„Karantinas, COVID politizavimas.. neturėtume švaistyti laiko baksnojimui pirštais“, – pareiškė PSO vadovas ir pridūrė: „Tai lyg žaidimas su ugnimi.“

„Priešais mus bus daugybė lavonų maišų, jei nesielgsime tinkamai. Kai yra įtrūkimų nacionaliniu ir pasauliniu lygiais, tada virusui pasiseka, – kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Dėl Dievo meilės, praradome daugiau kaip 60 000 pasaulio piliečių. Ką mes darome? Ar to negana?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant D. Trumpo tviterio žinučių, Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas taip pat teigė, kad tikisi tolesnio JAV finansavimo PSO.

Jis padėkojo Vašingtonui už ligšiolinę „dosnią paramą“ ir pridūrė, kad „JAV ir toliau teiks savo dalį“.

PSO vadovas teigė, kad COVID-19 padariniai bus dar blogesni, jei šalys nesusivienys drauge priešintis infekcijos plitimui.

„Įnirtingai kovokime, kad nuslopintume ir kontroliuotume šį virusą. Jis pavojingas“, – sakė jis.

„Kitu atveju, manau, kad dėl to, ką darome dabar, gailėsimės“, – pridūrė PSO vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų