REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO turi neleisti koronaviruso pandemijai pavirsti grėsme saugumui, trečiadienį pareiškė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas ir perspėjo, kad Rusija arba teroristinės grupuotės gali pamėginti pasinaudoti šia krize.

NATO turi neleisti koronaviruso pandemijai pavirsti grėsme saugumui, trečiadienį pareiškė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas ir perspėjo, kad Rusija arba teroristinės grupuotės gali pamėginti pasinaudoti šia krize.

REKLAMA

30 valstybių narių turinčio Šiaurės Atlanto aljanso užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį dalyvaus vaizdo konferencijoje, per kurią aptars atsaką į COVID-19 pandemiją, vien Europoje pareikalavusią apie 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Spėjama, kad ministrai paskelbs bendrą pareiškimą, kuriuo galėtų pademonstruoti vienybę ir pasiųsti tokioms potencialioms priešininkėms kaip Rusija žinią, jog NATO tebėra pajėgi ir sugeba reaguoti į pavojus.

„Mūsų pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad ši sveikatos apsaugos krizė netaptų saugumo krize“, – per spaudos konferenciją sakė J. Stoltenbergas.

REKLAMA
REKLAMA

Priemonės, kuriomis mėginama sulėtinti labai užkrečiamo viruso plitimą, privertė NATO sąjungininkus apriboti karinių mokymų, įskaitant didžiules JAV vadovaujamas pratybas „Defender 2020“, mastą.

REKLAMA

Tačiau J. Stoltenbergas patikino, kad toks žingsnis nereiškia, jog susilpnėjo NATO savigynos potencialas.

„Mūsų operatyvinė parengtis išlaikoma, jis nėra susilpninta“, – tvirtino Aljanso generalinis sekretorius.

„Mes ir toliau patruliuojame ore bei giname savo sienas, taip pat tęsiame savo misijas bei operacijas, ypač kovos su terorizmu srityje, nes šios grėsmės tebeegzistuoja“, – aiškino jis.

Pagrįsdamas būtinybę Aljansui koronaviruso krizės metu išlikti kaip niekad budriam, J. Stoltenbergas perspėjo, kad Rusija intensyvina savo karinę veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

„Stebime reikšmingus karinius veiksmus šalia NATO sienų, tokius kaip naujos pratybos Rusijos vakarinėse karinėse apygardose... ir pastebėjome gausių Rusijos [pajėgų] buvimą Šiaurės jūroje“, – nurodė generalinis sekretorius.

„Todėl NATO turi ir toliau patruliuoti mūsų padengę vykdydama oro kontrolės veiksmus. Turime veikti ne tik sausumoje, bet ir oro erdvėje bei jūrose“.

Pastarosiomis savaitėmis Aljanso oro pajėgų lėktuvai kelis kartus perėmė Rusijos karo lėktuvus, o NATO jūrų pajėgų laivai kelias dienas sekė septynis Rusijos karo laivus, vykdžiusius neįprastus manevrus Šiaurės jūroje.

Dėl koronaviruso įvestų apribojimų kelionėms ir susirinkimams ketvirtadienį vyksiantis užsienio reikalų ministrų pasitarimas bus pirmąkart NATO 70 metų istorijoje rengiamas vaizdo konferencijos būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak diplomatų, nepaprastai svarbu, kad šis susitikimas įvyktų, siekiant parodyti, jog Aljansas tebeveikia, taip pat pasiųsti potencialiai nedraugiškiems veikėjams signalą, kad jiems nebus leista pasinaudoti koronaviruso krize.

Tuo metu J. Stoltenbergas taip pat atkreipė dėmesį į NATO pastangas padėti sutramdyti infekciją.

Nors Aljansas neturi savo paties medicininės įrangos, kuria galėtų pasidalinti, jis suteikia sąjungininkams platformą, leidžiančią keistis prašymais suteikti pagalbą, taip pat padeda valstybėms narėms transportuoti atsargas.

Trečiadienį iš Turkijos pakilo karinis krovininis lėktuvas su kaukėmis, apsaugine įranga ir kitomis medicinos priemonėmis dviem labiausiai nukentėjusioms Europos šalims – Italijai ir Ispanijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų