REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kovo 24-ąją kreipdamasis į tautiečius, taip ir neprabilo apie privalomą karantiną ir griežtas priemones prieš didžiąją dalį pasaulio siaubiantį koronavirusą. Gyventojai su nekantrumu laukė gerokai pavėluoto kreipimosi, tačiau išgirdo tik siūlymą „savaitei visiems eiti atostogų“, ką daugelis suprato labai pažodžiui.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kovo 24-ąją kreipdamasis į tautiečius, taip ir neprabilo apie privalomą karantiną ir griežtas priemones prieš didžiąją dalį pasaulio siaubiantį koronavirusą. Gyventojai su nekantrumu laukė gerokai pavėluoto kreipimosi, tačiau išgirdo tik siūlymą „savaitei visiems eiti atostogų“, ką daugelis suprato labai pažodžiui.

REKLAMA

Ekspertams tuo metu pasirodė keista, kad valstybės vadovas epidemijos akivaizdoje faktiškai nieko nekalbėjo apie žmonių sveikatą, jų laukiančius iššūkius ir valstybės vaidmenį stabdant Covid-19.

„Didžiausio nacionalinio išbandymo akivaizdoje V. Putinas faktiškai nieko nepasakė apie žmones, jų sveikatą, net apie siaubingą grėsmę, kuri pakibo virš šalies. Jis nieko nepasakė apie pandemijos aukas pasaulyje, nieko nepasakė apie susirgusius ir mirusius Rusijoje (o informaciją apie mirusius Maskvoje, tikėtina, specialiai užlaikė iki Putino kreipimosi)“, – atkreipia dėmesį buvęs V. Putino patarėjas, ekonomistas Andrejus Illarionovas.

Eksperto teigimu, V. Putinas nepaaiškino, kas yra daroma siekiant sustabdyti epidemijos plėtrą, kaip tokiu atveju turės elgtis valdžios institucijos, ką reikia daryti žmonėms. Jis nepasakė, kaip galima ar kaip reiktų sustabdyti epidemiją Rusijoje. Maža to, jis netgi nepripažino pačios koronaviruso epidemijos Rusijoje egzistavimo. „Lieka tikėtis, kad prezidentas yra toks įžvalgus, kad taupo valstybės jėgas, žinodamas, kad bus ir „antroji banga“, ir koronavirusas grįš iš naujo ir iš naujo“, – ironizuoja A. Illarionovas.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas primena, kad nuo epidemijos pradžios visame pasaulyje buvo naudojami trys kovos su ja būdai – „korėjiečių-vokiečių“, „romėnų“ ir „kinų“. Tačiau visi jie, nepaisant skirtumų, sprendžia dvi esmines užduotis: 1. karantinas, izoliavimas, saviizoliacija; 2. testavimas, identifikacija, gydymas. Tačiau nė vienos iš šių esminių užduočių paminėti V. Putinui savo kalboje taip ir nepavyko. „Tai reiškia, kad iš tiesų jis atvėrė duris mirtinai infekcijai visiems Rusijos piliečiams. Kaina, kurią mes sumokėsime už šį neadekvatumą, bus kolosali“, – perspėja buvęs Kremliaus darbuotojas.

REKLAMA

Nė vienas iš šešių efektyvių kovos su infekcija būdų, kuriuos įvardijo PSO vadovas  Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, nebuvo paminėtas V. Putino kalboje: nei sveikatos apsaugos sistemos stiprinimas, nei medicinos personalo sąlygų gerinimas, nei būtinybė išskirti visus infekuotuosius, nei testų skaičiaus didinimas, nei papildomų ligoninių įrengimas, nei užkrėstųjų kontaktų sekimo sistema – apie tai prezidentas nekalbėjo. Jis rekomendavo saviizoliaciją („pabūti namie 9 atostogų dienų metu“), nors saviizoliacija jau daug anksčiau PSO buvo pripažinta kaip nepakankama priemonė kovoje su pandemija.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos epidemiologas Nikolajus Malyševas „Rossija 1“ televizijos laidoje pareiškė, kad medikai dabar ruošiasi „sprogstamam koronaviruso plitimui Rusijoje, branduolinės reakcijos tipo“.

„Iš pradžių matėme aritmetinį atvejų skaičiaus augimą. Dabar tai iš tikrųjų jau yra geometrinis (augimas), nes per pastarąją parą sergamumas išaugo trigubai: buvo daugiau nei 50, dabar – 170. Todėl visose teritorijose, įskaitant Maskvą, rengiamos naujos lovos ir ligoninės. Jie bando juos aprūpinti pagal naujausius reikalavimus. Visa tai turėtų padėti“, - sakė N. Malyševas.

Jis žiūrovams paaiškino: daugybė sirgs, daugybė reikalaus medicinos pagalbos. Eksperto teigimu, siekiant realiai išvengti koronaviruso plėtros yra būtinas bent 12 dienų karantinas. Manoma, kad būtent per šį laikotarpį simptomai pasireiškia 98 proc. pacientų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Putino paminėti „ekonominiai“ svertai kovoje su koronavirusu rodo, kad Rusijos valdžia nesirengia imtis griežtų priemonių, nes labai bijo pasirodyti silpna, praradusi situacijos kontrolę. Juk visas ankstesnes savaites visos televizijos, Rusijos informacinės agentūros gyrė valdžią už tai, kad skirtingai nuo kitų pasaulio šalių, pas mus infekcija nesiautėja, dėka laiku panaudotų priemonių. „Pati jo kalba buvo ne tiek prieš virusą, kiek prieš reitingų kritimą“, – pastebėjo Maskvos Carnegie centro politologė Tatjana Stanovaja.

Užsikrėtė su Putinu bendravęs vyr. gydytojas

Maskvos infekcinės ligoninės Komunarkos vyr. gydytojas Denisas Procenka praėjusią savaitę paragino „ruoštis Italijos variantui“, tai yra didžiuliam ligonių skaičiaus didėjimui. Jis retoriškai klausė, kas tuomet gydys pacientus, jeigu sirgs ir patys gydytojai: jiems trūksta kaukių ir respiratorių, apsauginių kostiumų ir kitų apsaugos priemonių. Kovo 31-ąją D. Procenka pripažino, kad jam pačiam buvo diagnozuotas koronavirusas. V. Putinas lygiai prieš savaitę lankėsi Komunarkoje ir asmeniškai bendravo su ligoninės vyr. gydytoju, tačiau Kremlius tikina, kad „prezidentas yra nuolat tikrinamas, viskas tvarkoje“.

REKLAMA

Kai kurie Rusijos regionai, įskaitant ir Maskvą, savarankiškai ėmėsi taikyti griežtas karantino priemones. Rusijos sostinėje gyventojams draudžiama be specialaus leidimo palikti namus toliau nei 100 metrų ar artimiausia maisto prekių parduotuvė, vaistinė. Veiksmų ėmėsi regioninė valdžia. Saviizoliaciją gyventojams taikyti kovo 29-31 dienomis nusprendė 50 iš 85 regionų.

Tatarstane nuo kovo 31-osios įsigaliojo „leidimai išvykti iš namų“. Visi gyventojai namus gali palikti ne ilgiau nei valandai, gavę specialų patvirtinimą SMS žinute. Nuo savo namų nutolti per tą valandą galima ne toliau nei per kilometrą. Viso tokiais „pasivaikščiojimais“ per dieną galima pasinaudoti du kartus.

REKLAMA

Rusijoje šiuo metu yra užfiksuoti 2337 susirgimo Covid-19 virusu atvejai. Vien per paskutinę parą užsikrėtusiųjų skaičius išaugo 501 nauju atveju. Nuo viruso sukeltų komplikacijų mirė 17 žmonių (8 iš jų – per paskutinę parą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų