REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 26-ąją JAV pagal užsikrėtusiųjų koronavirusu Covid-19 skaičių pralenkė ne tik Italiją, bet ir Kiniją. Epidemiologinė situacija šalyje blogėja labai staigiai – vos per keturias dienas susirgusiųjų skaičius išaugo 50 tūkst., o virusas sparčiai plinta faktiškai visose valstijose.

Kovo 26-ąją JAV pagal užsikrėtusiųjų koronavirusu Covid-19 skaičių pralenkė ne tik Italiją, bet ir Kiniją. Epidemiologinė situacija šalyje blogėja labai staigiai – vos per keturias dienas susirgusiųjų skaičius išaugo 50 tūkst., o virusas sparčiai plinta faktiškai visose valstijose.

REKLAMA

Ekspertai pažymi ir kitą svarbią detalę – net ir šis skaičius neatspindi realaus užsikrėtusiųjų kiekio. Šalyje vis dar nėra taikoma kai kuriose Taivane, Kinijoje, Pietų Korėjoje ar Singapūre savaime suprantama laikyta „tikrinti visus su ligos požymiais“ praktika. O tai reiškia, kad daugelis besimptomių ar lengva forma sergančiųjų nepatenka nei į medikų rankas, nei į oficialią statistiką.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek žmonių susirgs

Marcas Lipsitchas, Harvardo universiteto visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologijos centro direktorius prognozuoja, kad iki sukuriant vakciną visame pasaulyje Covid-19 virus užsikrės 20-60 proc. suaugusiųjų.

REKLAMA

Tiesa, Baltųjų rūmų koronaviruso darbo grupės reagavimo koordinatorė Deborah Birx įsitikinusi, kad ekspertų prognozės dėl 60-70 proc. infekuotųjų per artimiausias 8-12 savaičių, net ir „kuklus“ 20 proc. numatymas yra „labai gąsdinantis, tačiau neturintis pagrindo“. „Mes neturime tai patvirtinančių duomenų“, – įsitikinusi ekspertė. 

Tačiau tiksliai prognozuoti, kiek žmonių pasigaus infekciją, yra faktiškai neįmanoma, nes nėra žinomas tikslus užkrėstųjų skaičius. Daugelis amerikiečių (ir kitų šalių gyventojų), kuriems pasireiškia nestiprūs simptomai, arba jie išvis nepasireiškia, nėra tikrinami. Testų trūkumas ir logistinės problemos milijonus žmonių palieka nežinioje. Jie netrukdomi platina virusą, patys to dažnai net nesuvokdami. 

REKLAMA
REKLAMA

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas šią savaitę pareiškė: „Negalime kovoti su ugnimi aklai, kaip ir negalime sustabdyti pandemijos jeigu nežinome, kas yra užkrato nešiotojas. Mes turime paprastą žinią visoms šalims: Tikrinkite, tikrinkite, tikrinkite“. 

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras piešia tokį „baisiausią galimą scenarijų“: šių metų gruodį užsikrėtusiųjų skaičius pasieks 160-210 mln. žmonių, 1 mln. atsidurs ligoninėse, mirs – nuo 200 tūkst. iki 1,7 mln. Britų Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai savo prognozėje pateikė išvadą, kad šalyje gali atsirasti 8 kartus didesnis poreikis gydymui negu jo gali suteikti sveikatos apsaugos sistema. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trumpas nori „atsidaryti“ po dviejų savaičių. Mokslininkai sako, kad tai yra nelogiška

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savaitės pradžioje pareiškė, kad jis tikisi „nutraukti karantiną didelėje šalies dalyje iki Velykų“, siekiant sušvelninti Covid-19 poveikį ekonomikai. Ir iškart sulaukė medikų ir mokslininkų kritikos dėl naivaus požiūrio į pandemiją. 

Jų teigimu, tokiu būdu gali būti atvertas kelias taip vadinamajai „antrajai bangai“, kuri atsiras jeigu socialinis atsiribojimas bus nutrauktas pernelyg anksti. 

Epidemiologijos profesorius Robertas J. Kimas-Farley’us įsitikinęs, kad tam tikromis sąlygomis sankcijų švelninimas yra įmanomas. Tačiau tam būtina pradėti „masinį tikrinimą“ ir įsitikinti, kad liga nebeplinta bendruomenėse. Itin tankiai apgyvendintuose miestuose, tokiuose kaip Los Andželas ar Niujorkas, kuriose jau iškilo epidemijos židiniai,   būtų nelogiška silpninti socialinio atsiribojimo priemones, kuomet mes matome tik pačią ligos protrūkio pradžią. 

REKLAMA

„Nėra jokios prasmės švelninti apribojimus epidemijos metu. Jūs tiesiog pasirinksite ekonomiką, o ne žmonių gyvybes. Tarkime, jūs gyvenate bendruomenėje su 200 lovų ligonine. Ji turi 10 vietų reanimacijos palatose, pusė kurių yra užimta pacientų su širdies smūgiu ar kitomis ligomis. Tai jie geriausiu atveju turės penkias lovas ir penkis plaučių ventiliavimo įrenginius. Jeigu ten pristatysite vieną žmogų per savaitę, jūs suteiksite jam puikią medicininę pagalbą. Jeigu 20,50 ar 100, mirtingumo lygis šoks į viršų“, – aiškina Mayo klinikos gydytojas Gregory Polandas. Vakcinacijos eksperto teigimu, tokiu atveju ligoninės bus perpildytos. Žmonės gulės koridoriuose, jie mirs taip ir nesulaukę medicininės pagalbos. Neužteks įrangos, gydytojų ir seselių. „Tai yra scenarijus, kurio niekas nenori išvysti. Tai, jeigu visi grįš atgal į darbus, žmonės pradės mirti krūvomis“, – tikino medikas. 

REKLAMA

„Niekas nesitikėjo“

Ketvirtadienį savo kalboje D. Trumpas pareiškė, kad „niekas niekada nebūtų galėjęs pagalvoti, kad toks dalykas galėjo įvykti“. 

„The Guardian“ patikrino šį teiginį ir nustatė, kad šalies saugumo, sveikatos apsaugos atstovai ir net paties D. Trumpo komandos nariai metų metus kalbėjo, kad šalis yra pandemijos rizikos zonoje. 

Net ir pačioje Covid-19 epidemijos Uhane pradžioje, sausio mėnesį, ekspertai perspėjo, kad tai gali virsti globalia krizė. „Tai buvo prognozuojama ir numatoma prieš kelias savaites ar mėnesius, ir tik dabar Baltieji rūmai išeina iš neigimo zonos ir pradeda tiesiog aiškinti, kad to nebuvo galima numatyti“, – CNN cituojamas Harvardo užkrečiamųjų ligų dinamikos centro direktorius Marcas Lipsitchas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niujorke – pusė milijono bedarbių

Rekordinis 3,3 mln. bedarbių paraiškų skaičius JAV, kurį kovo 26-ąją užfiksavo šalies užimtumo tarnybos, gali būti tik aisbergo viršūnė. Niujorko, stipriausiai viruso pažeisto JAV miesto, meras Billas de Blasio pareiškė, kad mažiausiai pusė milijono niujorkiečių liks be darbo. Jo teigimu, pirminiai skaičiavimai rodo, kad 500 tūkst. jo vadovaujamo miesto gyventojų jau neteko arba neteks jo netrukus dėl koronaviruso epidemijos stabdymo taikomų priemonių pasekmių. 

„Tai sukrečia, mes dabar matome tik pradinius skaičius, ir jie, deja, tik blogės“, – cituojamas politikas „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų