REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas netrukus pritrūks palatų pacientams su koronavirusu gydyti, pripažįsta šios šalies atstovai. Pagalbos šauksmą išplatino ir viena šios šalies medikė, prilyginusi situaciją Černobylio katastrofai.

Iranas netrukus pritrūks palatų pacientams su koronavirusu gydyti, pripažįsta šios šalies atstovai. Pagalbos šauksmą išplatino ir viena šios šalies medikė, prilyginusi situaciją Černobylio katastrofai.

REKLAMA

„Jeigu tendencijos išsilaikys, mums pritrūks vietų“, – sekmadienį pareiškė Irano kovos su koronavirusu grupės vadovas Ali Reza Zali, rašoma AP. 

Šalyje, kur yra užfiksuotas trečias didžiausias pasaulyje susirgusiųjų koronavirusu skaičius (po Kinijos ir Italijos), vien per paskutinę parą nuo viruso mirė 113 žmonių (viso – 724 mirtys, 14 tūkst. užsikrėtusiųjų). 

Oficialiais duomenimis, šalyje yra 110 tūkst. lovų ligoninėse, 30 tūkst. iš jų – sostinėje Teherane. Kokia dalis jų gali būti naudojama izoliuoti sergančius koronavirusu – nėra žinoma. Valdžia taip pat žada dar statyti mobilias klinikas, jeigu situacija pablogėtų. Tačiau palydovo duomenys rodo, kad šiuo metu viruso epicentre šalyje – Kumo mieste – yra kasamos masinės kapavietės.

A. R. Zali taip pat pripažino, kad „daug“ žmonių, kurie mirė nuo viruso, neturėjo lėtinių ligų. Ši informacija skiriasi nuo kitų šalies valdžios atstovų informacijos, o taip pat ir nusistovėjusios nuomonės, kad liga paveikia tik pagyvenusius ar sergančius žmones.  

REKLAMA
REKLAMA

Apie 55 proc. mirusiųjų buvo 50-60 metų, 15 proc. – jaunesni nei 40 metų, rašoma „The Hill“. 

Irano prezidentas Hassanas Rouhani šiandien taip pat pareiškė, kad šalis nesiims įvedinėti karantino ir toliau nesiruošia uždaryti sienų, rašoma AP.

REKLAMA

Tragiška gydytojo mirtis

Tokia islamo valstybės valdžios pozicija aiškiai prieštarauja medikės iš Irano žinutėje dėstomai informacijai. Pranešusi apie savo kolegos onkologo Kourosho Goudarzipouro mirtį ji perspėjo, kad Irane medikams trūksta elementarių apsaugos priemonių, vyksta katastrofa. 

Moteris savo „LinkedIn“ paskyroje rašo, kad nuo COVID-19 viruso mirė 40-metis profesorius, vaikų onkologas Kouroshas Goudarzipouras. Gydytojos Melika Alaedini teigimu, jis „neturėjo tinkamų apsaugos priemonių“.

„Jeigu aš būsiu kita, žinokite, kad Irane vyksta humanitarinė katastrofa. Mūsų sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai neturi reikiamų priemonių ir tai niekam nerūpi. 230 gydytojų jau užsikrėtė Covid-19. 80 iš jų yra gydomi ligoninėje, 26 jau, deja, mirė. Čia vyksta dar vienas Černobylis…“, – rašo medikė.

REKLAMA
REKLAMA

Islamo respublikos valdžia pasirinko kitą kelią

Iranas susidūrė su didžiausia koronaviruso epidemija Artimuosiuose Rytuose. Nepaisant to, kad šia liga susirgo keli ministrai, parlamento nariai, kariuomenės vadai ir net Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, kurie buvo atsakingi už epidemijos plėtros sustabdymą, kol kas šalies prezidentas ir kiti jos lyderiai imtis griežtų veiksmų neskuba. 

Alizera Zali žiniasklaidai pasakojo, kad didžiuosiuose miestuose karantinas buvo „iš dalies įvestas“. Tačiau verslas veikia, kaip ir anksčiau, darbams tai niekaip nedaro įtakos. Nepaisant to, jis atmetė galimybę įvesti tokias pačias griežtas karantino sąlygas, kaip ir Italija ar kai kurios kitos Europos šalys. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovos su koronavirusu komisijos pirmininkas piktinosi ir valdžios veiksmais: jo teigimu, priemonių imtasi per vėlai ir netinkamai. 

Tiek tarptautiniams stebėtojams, tiek ir patiems iraniečiams, klausimų kelia ir valdžios skelbiami užsikrėtusiųjų ir mirusiųjų nuo COVID-19 skaičius. Pavyzdžiui, „Radio Farda“ atliktas tyrimas, apklausiant tiesiogiai įvairių šalies regionų valdžios atstovus, oficialų mirusiųjų skaičių padidino daugiau nei 40 proc. 

Žinomas Irano visuomenės sveikatos specialistas Kamiaras Alei RFERL pasakojo, kad tikrieji Irano užkrėstųjų ir mirusiųjų skaičiai yra penkiagubai didesni. 

„Jeigu atkreipsite dėmesį į skaičius – o laikinai užimantis sveikatos ministro pareigas tai irgi pažymėjo prieš kelias dienas – daugelis iš paskelbtų atvejų yra tie, kurie buvo paguldyti į ligonines. Apie 80 proc. užkrėstųjų koronavirusu neturi simptomų ir tik 15 proc. patenka į ligonines, – pasakojo jis. – Tai reiškia, kad oficialūs skaičiai atspindi tik apie 20 proc. realios padėties visuomenėje“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų