REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV medikai iš Pensilvanijos aptiko iki šiol nežinotą ligą, kuri faktiškai pavertė vienos pacientė šlapimo pūslę į nedidelį alaus fabrikėlį, gaminantį etilo spiritą.

JAV medikai iš Pensilvanijos aptiko iki šiol nežinotą ligą, kuri faktiškai pavertė vienos pacientė šlapimo pūslę į nedidelį alaus fabrikėlį, gaminantį etilo spiritą.

REKLAMA

Unikalų atradimą, šią savaitę aprašytą „Annals of Internal Medicine“ žurnale, aptiko galima sakyti netyčia. 61-erių moterį ruošė kepenų transplantacijos operacijai Pitsburgo universiteto klinikoje: ji kentė nuo sunkios cirozės ir apleisto antrojo tipo diabeto.

Abu šie susirgimai dažnai pasitaiko žmonėms, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, todėl gydytojai visiškai nesistebėjo tuo, kad pacientė šlapimo tyrimų rezultatai nuolat rodydavo ten esant etanolio – nors pati moteris ir tvirtino, kad praktiškai nevartoja alkoholio. 

Tyrimo autoriai tvirtina, kad iš pradžių visi su paciente dirbę medikai įtarė ją slepiant trauką alkoholiui. 

Kelis sykius po tyrimų rezultatų jai patarė užsirašyti į kovojančių su alkoholizmu asmenų kursus, tačiau ligonė ir toliau tvirtino, kad alkoholio pastaruoju metu išvis nėra vartojusi.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš klinikos darbuotojų atkreipė dėmesį į tai, kad, nepaisant didelio kiekio alkoholio jos šlapime, ligonė visiškai neatrodo girta. Jis nusprendė atlikti išsamius tyrimus ir savo nuostabai neaptiko mėginiuose nei etilo gliukuronido, nei etilo sulfato – įprastai spirito skaidymosi metu susidarančių medžiagų. Tačiau paties spirito kiekis išliko didelis.

REKLAMA

Kraujo tyrimas taip pat parodė, kad moteris sakė tiesą.

Pati sau alaus fabrikas?

Tolimesni tyrimai parodė, kad pacientės šlapimo pūslės įsikūrusi visa artimo alaus mielių giminaičio Candida glabrata grybelio kolonija. Jis dažnai aptinkamas ir pas sveikus žmones, tačiau daug mažesniais kiekiais.  Moteriai buvo paskirtas gydymas, tačiau išnaikinti infekcijos nepavyko – labiausiai dėl apleisto diabeto ir nusilpusios imuninės sistemos. 

Ta pati liga prisidėjo ir prie alkoholio gamybos. Dėl diabeto moters organizmas nesusitvarkė su cukraus lygiu kraujyje, dėl to didelė dalis gliukozės patekdavo į šlapimą, grybelis šlapimo pūslėje pradėdavo alkoholio gamybos procesą. 

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol neregėtą ligą taip ir pavadino – „automatinės alaus gamybos sindromas šlapimtakyje“. 

Tai pirmas žinomas tokios ligos atvejis, tačiau anksčiau medikai yra kelis sykius buvo susidūrę su pacientais, kuriems alkoholis gaminosi virškinimo trakte. Tačiau tokiu atveju alkoholis patekdavo į kraują ir žmogus jausdavosi lengvai apgirtęs, o sunkiais atvejais pacientą galėjo nuolat pykinti, jis netekdavo sąmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų