REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas Covid-19 visame pasaulyje nusinešė daugiau nei 2,6 tūkst. žmonių gyvybių. Kinijai ėmusis drakoniškų karantino priemonių šalyje, pavyko šiek tiek užkardyti epidemijos plitimą. Tačiau nauji viruso židiniai atsirado Pietų Korėjoje, Irane ir Italijoje. 

Koronavirusas Covid-19 visame pasaulyje nusinešė daugiau nei 2,6 tūkst. žmonių gyvybių. Kinijai ėmusis drakoniškų karantino priemonių šalyje, pavyko šiek tiek užkardyti epidemijos plitimą. Tačiau nauji viruso židiniai atsirado Pietų Korėjoje, Irane ir Italijoje. 

REKLAMA

2020-ųjų vasario 11-osios oficialiais Kinijos duomenimis, net 80 proc. mirčių tenka vyresniems nei 60 metų asmenims. Jaunesnių nei 50 metų (40-50 metų grupė) asmenų, mirusiųjų nuo šio viruso – 3,7 proc. bendro visų mirčių skaičiaus. Amžiaus grupėje nuo 0 iki 9 metų nėra užfiksuota nė vienos mirties, tačiau ir užsikrėtusiųjų skaičius buvo vos 419 (daugiausiai – 50-59 metų asmenų amžiaus grupėje, 10 tūkst.). 

Medikų aukos Kinijoje

Oftalmologas Li Wenliangas buvo pirmasis medikas, miręs nuo viruso. 34-erių specialistas – vienas iš aštuonių Uhano gydytojų, kurie bandė pasidalinti informacija apie pavojingo koronaviruso plitimą, kai tik prasidėjo epidemija. Gruodžio 30-ąją jis paviešino įrašą Kinijos socialiniame tinkle „WeChat“, kuriame perspėjo apie viruso grėsmę. Netrukus jis dėl to sulaukė vietos teisėsaugos dėmesio. 

REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad Li Wenliangas užsikrėtė virusu sausio mėnesį, priimdamas pacientus. Vasario 7-ąją buvo paskelbta apie jo mirtį nuo Covid-19 sukeltų komplikacijų.

REKLAMA

Taip pat yra patvirtinta, kad mirė ir pats didžiausios Uhano ligoninės vadovas Liu Zhimingas. Skelbiama, kad vyras mirė po to, kai „visi bandymai jį išgelbėti baigėsi nesėkme“. 

Viso nuo viruso Kinijoje mirė mažiausiai penki medikai.

Pirmoji auka už Kinijos ribų

Pirmąja viruso auka už Kinijos ribų tapo iš Uhano į Filipinus atvykęs 44-erių vyras. Vasario 1-ąją buvo paskelbta apie jo mirtį, nors dar dieną prieš tai kino būklė buvo apibūdinama kaip „stabili“. Yra žinoma, kad jis virusu užsikrėtė nuo savo 38-erių draugės. Tuo metu Filipinų žiniasklaidoje buvo rašoma, kad ji yra gydoma intensyvios terapijos skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras skundėsi aukšta temperatūra, kosuliu ir gerklės skausmais. Jam buvo diagnozuotas plaučių uždegimas. „Jo būklė itin pablogėjo likus 24 valandoms iki mirties“, cituojamas Filipinų Sveikatos ministras Francisco Duque. 

Abu pacientai į Filipinus per Honkongą atvyko iš viruso epicentro Kinijoje, Uhano. 

Honkongas 

Vasario 4-ąją Honkongas paskelbė apie pirmąją viruso auką, 39-erių vyrą. Sausio 21-ąją jis traukiniu buvo nuvykęs į Uhaną, o po poros dienų grįžo namo, rašoma „Straits Times“.

Honkongo medikų teigimu, miręs pacientas Kinijoje nesilankė gydymo įstaigose, turguose, inkubacinio laikotarpio metu neturėjo kontakto su laukiniais gyvūnais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likus savaitei iki mirties jis pajuto raumenų skausmus, vėliau pasireiškė aukšta temperatūra. Atvykus į ligoninę jis buvo izoliuotas nuo kitų pacientų. Skelbiama, kad nuo jau mirusio sūnaus taip pat užsikrėtė ir jo 72-ejų mama. 

Pirmoji mirtis už Azijos ribų

Vasario 16-ąją 80-metis kinų turistas mirė Prancūzijoje nuo naujojo koronaviruso ir tapo pirmąja viruso auka už Azijos ribų. 

Į Prancūziją jis atvyko sausio 16-ąją, karantine atsidūrė sausio 25-ąją. Vyras mirė nuo plaučių infekcijos, siejamos su Covid-19, skelbiama BBC.

Ligoninėje gydoma 50-metė nuo viruso mirusio vyro duktė. Tuomet buvo skelbiama, kad moteris sveiksta. 

REKLAMA

Italija

Italijoje pirmadienį buvo paskelbta apie šeštąjį (praėjus vos valandai, buvo pranešta ir apie septintąjį) mirties nuo koronaviruso atvejį: Brešoje mirė vėžiu sirgęs pacientas. 

Anksčiau buvo skelbta apie kelias vyresnio amžiaus žmonių mirtis. Lombardijoje praėjusį penktadienį mirė 77-erių moteris ir 78-erių vyras. Jie tapo pirmosiomis viruso aukomis tarp gyventojų iš Europos šalių.

Trečioji „vyresniojo amžiaus“ viruso auka Italijoje taip pat sirgo vėžiu.

Daugelis ligos Italijoje atvejų yra užfiksuoti Lombardijoje, turtingame šiauriniame šalies regione. Manoma, kad „pirmasis pacientas“ yra 38-erių vyras, šiuo metu gydomas ligoninėje, intensyvios terapijos palatoje. 

REKLAMA

Vyras praėjusį mėnesį pietavo kartu su kitu vyru, sausį besilankiusiu Kinijoje. Pietų metų jam pasireiškė į gripą panašūs simptomai, tačiau jo paties testas virusui buvo neigiamas. 

Medikai yra sunerimę dėl to, kad neranda akivaizdaus ryšio tarp užsikrėtusiųjų. Daugelis jų neturėjo jokio kontakto su iš Kinijos atvykusiais asmenimis, patys taip pat niekur nekeliavo. 

Iranas

Iranas į koronaviruso informacinį traukinį įšoko vėlai, bet su trenksmu. Vasario 19-ąją buvo paskelbta apie „dviejų vyresnio amžiaus žmonių mirtį, diagnozavus jiems Covid-19 virusą“. Oficialiai vasario 24-osios duomenimis buvo jau 47 infekuotieji ir net 12 mirties atvejų. 

Kumo, milijoninio Irano miesto, tapusio viruso epicentru šalyje, savivaldos atstovas Ahmadas Amirabadi Farahani vietos žiniasklaidai tvirtino, kad vien šiame mieste nuo viruso mirė 50 žmonių. Tačiau šalies sveikatos apsaugos atstovai kategoriškai tokią informaciją neigia.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų