REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulis netrukus susidurs su koronaviruso plitimo lūžio tašku, perspėja ekspertai. Jų manymu, staigūs Covid-19 viruso protrūkiai Italijoje ir Pietų Korėjoje gali rodyti, kad priemonės ligos stabdymui yra nepakankamos.

Pasaulis netrukus susidurs su koronaviruso plitimo lūžio tašku, perspėja ekspertai. Jų manymu, staigūs Covid-19 viruso protrūkiai Italijoje ir Pietų Korėjoje gali rodyti, kad priemonės ligos stabdymui yra nepakankamos.

REKLAMA

Prieš kelias dienas Pasaulio Sveikatos Organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas perspėjo, kad tarptautinė bendruomenė privalo staigiai reaguoti į iškilusią grėsmę, prieš „siaurėjančiam galimybių langui visiškai užsidarant“.

Visame pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius artėjant prie 80 tūkst., ekspertai tvirtina, kad situacija netrukus pasieks savo kritinį tašką. 

Penktadienio naktį 11 šiaurinės Italijos miestų, viso 50 tūkst. gyventojų, buvo uždaryti – įvestas karantinas. Policija pradėjo patruliuoti gatvėse ir bausti kiekvieną, kuris pažeidžia nustatytų zonų ribas. Irano valdžia uždarė mokyklas, universitetus ir kitas mokymo įstaigas 14-oje provincijų. 

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį Pietų Korėjos prezidentas Moonas Jae-inas paskelbė šalyje „aukščiausią pavojaus lygį“ ir pažadėjo imtis precedento neturinčių priemonių, rašoma „The Guardian“. Anksčiau drastiškų priemonių teko imtis viruso epicentru tapusiai Kinijai.  Kaimyninė Rusija taip pat paskelbė draudimą atvykti į šalį visiems kinams. 

REKLAMA

Ekspertams nerimą kelia tai, kad, augant užsikrėtusiųjų skaičiui, vis daugėja tokių infekuotųjų, kurie neturi aiškaus ryšio su Kinijoje siautėjančiu virusu. Tai apsunkina galimybes nustatyti pirminį ligos platinimo šaltinį. 

Rytų Anglijos universiteto profesorius Paulas Hunteris sutiko su PSO direktoriaus nuomone apie „užsidarantį langą“. „Lūžio taškas, po kurio mūsų galimybės išvengti globalios pandemijos baigiasi, atrodo pasislinko daug arčiau po pastarųjų 24 valandų“, – cituojamas medikas. 

Jis taip pat pažymėjo, kad Pietų Korėjos epidemijos plitimo atvejai yra beprecedenčiai, ir pridūrė: „Didelių grupių aptikimas Italijoje kelia didelį nerimą Europai ir mes galime tikėtis dar ne vieno proveržio artimiausiomis dienomis“. 

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas taip pat pažymėjo, kad situacija Irane gali turėti stiprų poveikį Artimiesiems Rytams. Jo teigimu, problemą gilina regione vykstantys kariniai konfliktai, kurie suteiks galimybę ligai plisti beveik netrukdomai.  Matematinės epidemiologijos specialistas Robinas Thompsonas „The Guardian“ pasakojo, kad Italijoje ligos atvejų skaičius per vieną parą savaitgalį padvigubėjo.

„Tai svarbus koronaviruso epidemijos proveržio taškas, – aiškino jis. – Labai svarbu greitai izoliuoti net ir nežymius atvejus užkrėstose vietovėse, kad Europoje galėtume sustabdyti šios nuo žmogaus žmogui perduodamos ligos plitimą.“

Italijoje nuo penktadienio mirė du žmonės, o susirgusiųjų skaičius šoktelėjo iki 150. Daugelis iš susirgusiųjų gyvena mažame Kodonjo miestelyje, nutolusiame apie 50 kilometrų nuo Milano. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Italijoje buvo nutrauktas Venecijos karnavalas, Milano madų savaitė taip pat turėjo koreguoti savo planus. Atšaukiamos kai kurios Italijos futbolo A lygos varžybos. 

Iranas, dar praėjusią savaitę išvis nefigūravęs pranešimuose apie ligos atvejus, jau suskaičiavo 8 viruso aukas – daugiausiai mirusiųjų už Kinijos ribų. Pakistanas jau uždaro sienas su Iranu, o Afganistanas, kuriame vasario 24-ąją buvo užfiksuotas pirmasis ligos atvejis, sustabdo transporto susisiekimą su šalimi. Turkija taip pat taip pat uždaro savo sienas ir tvirtina, kad stabdys kai kuriuos skrydžius į šalį. Jordanija paskelbė, kad neįsileis Kinijos, Irano ir Pietų Korėjos piliečių ar kitų šalių gyventojų, kurie atvyks iš šių šalių. 

REKLAMA

Vasario 24-ąją ne Kinijoje užsikrėtusiųjų virusu skaičius pasiekė 2204 – vien per paskutinę parą buvo užfiksuoti 416 naujų atvejų. Per paskutinę parą nuo viruso mirė 26 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų