REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italija ir Iranas, siekdami sulaikyti viruso plitimą, ėmėsi tam tikrų priemonių, kurias anksčiau taikė tik Kinija. Viruso epicentru tapusioje Hubėjaus provincijoje buvo praktiškai uždaryti keli miestai; tai paveikė dešimtis milijonų žmonių.

Italija ir Iranas, siekdami sulaikyti viruso plitimą, ėmėsi tam tikrų priemonių, kurias anksčiau taikė tik Kinija. Viruso epicentru tapusioje Hubėjaus provincijoje buvo praktiškai uždaryti keli miestai; tai paveikė dešimtis milijonų žmonių.

REKLAMA

Italų pareigūnai ragina daugiau kaip 50 tūkst. žmonių, gyvenančių keliolikoje šiaurinių Italijos miestų netoli Milano, likti namuose; ten buvo uždarytos parduotuvės ir mokyklos.

Italija, kur patvirtintos kelios dešimtys užsikrėtimo COVID-19 atvejų, penktadienį tapo pirmąja Europos šalimi, pranešusia apie vieno iš savo piliečių mirtį nuo viruso, o šeštadienį užregistruotas antras mirties atvejis.

Abi viruso aukos Italijoje buvo pagyvenusio amžiaus.

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte nurodė, kad jo vyriausybė svarsto imtis „išskirtinių priemonių“.

REKLAMA
REKLAMA

Italų pareigūnai sako, kad visi susirgusieji Lombardijos regione susiję su vienu 38-erių vyru, vietos žiniasklaidos teigimu, sausį vakarieniavusiu su iš Kinijos atvykusiu draugu, nors jam koronavirusas diagnozuotas nebuvo.

REKLAMA

Kinijai sekmadienį pranešus apie 97 naujus mirties nuo koronaviruso atvejus, bendras jų skaičius pasiekė 2 442. Taip pat šalyje užfiksuoti 648 nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

Visame pasaulyje koronavirusu užsikrėtė beveik 80 tūkst. žmonių, dauguma jų – Kinijoje.

Dauguma užsikrėtimo ir mirties atvejų užfiksuota sunkiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiame Uhano mieste, kur, manoma, šis virusas gruodžio mėnesį atsirado viename egzotinių gyvūnų turguje.

Nors pastarąsias kelias dienas naujai registruojamų ligos atvejų skaičius Kinijoje mažėjo, painiavą dėl duomenų kelia šalies sprendimai kelis kartus pakeisti atvejų skaičiavimo metodiką.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat didėja susirūpinimas dėl viruso diagnozavimo sudėtingumo.

Japonija sekmadienį patvirtino, kad viena moteris, kuriai COVID-19 nebuvo diagnozuotas ir kuri buvo išleista iš karantinuoto kruizinio laivo „Diamond Princess“, vėliau buvo nustatyta ši liga.

Japonija jau sulaukė kritikos dėl tvarkymosi su situacija dėl to laivo, kur nustatyta daugiau kaip 600 viruso atvejų.

Daugeliui keleivių buvo leista palikti laivą neatlikus tinkamų tyrimų arba nepaisant jų artimo kontakto su užsikrėtusiais žmonėmis.

Daugiau kaip 1 000 įgulos narių tebėra laive, jie turėtų ten praleisti 14 dienų karantiną.

Nerimas dėl Afrikos

Iranas sekmadienį liepė uždaryti mokyklas, universitetus ir kultūros centrus 14-oje provincijų, šiitiškoje respublikoje nuo koronaviruso mirus penkiems žmonėms – tai yra didžiausias aukų skaičius už Rytų Azijos ribų ir pirmieji tokie atvejai Artimuosiuose Rytuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Protrūkis Irane prasidėjo trečiadienį, o užsikrėtimo atvejų greitai padaugėjo iki 28.

„Susirūpinimą kelia tai,.. kad mes užfiksavome... labai greitą plitimą [Irane] pastarosiomis dienomis“, – sakė PSO Pasaulio pasirengimo infekcijų rizikai padalinio vadovė Sylvie Briand.

Irakas ketvirtadienį apribojo susisiekimą su Iranu, o Kuveito nacionalinė oro susisiekimo bendrovė „Kuwait Airways“ įšaldė skrydžius į šiitišką respubliką.

Nors Egiptas yra vienintelė Afrikos šalis, kurioje patvirtintas užsikrėtimo virusu COVID-19 atvejis, PSO perspėjo, jog žemynui iškilo rimtas pavojus, ir paragino Afrikos Sąjungos valstybes nares glaudžiau bendradarbiauti.

REKLAMA

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas teigė, kad reikalingų gydymo priemonių, tokių kaip kvėpavimo palaikymo aparatai, „trūksta daugelyje Afrikos šalių, ir tai kelia susirūpinimą“.

JAV valstybės departamento pareigūnai savo ruožtu pareiškė, kad nerimą dar labiau kursto tūkstančių su Rusija siejamų socialinių tinklų paskyrų koordinuotos pastangos skleisti sąmokslo teorijas, kad protrūkis esą yra JAV manevras, skirtas padaryti žalos Kinijai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija atmetė tokį kaltinimą kaip „žinomai melagingą“.

P. Korėjoje smarkiai padaugėjo užsikrėtusiųjų virusu

Pietų Korėja sekmadienį pranešė apie staigų užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų šuolį, o Italija ir Iranas ėmėsi drastiškų izoliavimo priemonių, pasauliui vis labiau nerimaujant dėl epidemijos.

REKLAMA

Dėl užkrato plitimo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėjo, kad atsakui į Kinijoje atsiradusį virusą COVID-19, kuriuo užsikrėtė per 77 tūkst. daugiau nei 25 šalyse, yra itin nepasiruošusios Afrikos valstybių sveikatos apsaugos sistemos.

Pietų Korėjoje dėl koronaviruso paskelbtas maksimalus pavojaus lygis, sekmadienį pranešė prezidentas Moon Jae-inas, užsikrėtusiųjų skaičiui per savaitgalį beveik patrigubėjus ir pasiekus 556.

Aukų skaičius šalyje išaugo nuo dviejų iki keturių, ministrui pirmininkui Chung Sye-kyunui ankstesnę dieną perspėjus, kad padėtis Pietų Korėjoje gali tapti „rimta“.

Neseniai paaiškėjo, kad pietiniame Tegu mieste įsikūrusi Šinčondžio Jėzaus bažnyčia, daugelio laikoma sekta, yra viruso protrūkio židinys, susirgus šimtams jos narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Chung Sye-kyunas  paragino korėjiečius vengti didelių susibūrimų, įskaitant religines pamaldas.

Moon Jae-inas sekmadienį po vyriausybės posėdžio dėl viruso pareiškė, kad „kelios artimiausios dienos bus itin svarbios“.

„Vyriausybė, remdamasi ekspertų rekomendacijomis, iki maksimalaus padidins pavojaus lygį“, – pridūrė Moon Jae-inas.

Vis dėlto jis nenurodė, kokių priemonių ketinama imtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų