REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kruvinos šaudynės Vokietijoje, pranešama apie žuvusiuosius

papildyta 09:02 val.

Numanomų kraštutinių dešiniųjų įsitikinimų šaulys kaljano bare ir kavinėje Vokietijos Hanau mieste nušovė devynis žmones, o paskui tikriausiai nužudė savo motiną ir nusižudė, ketvirtadienį pranešė policija.

Numanomų kraštutinių dešiniųjų įsitikinimų šaulys kaljano bare ir kavinėje Vokietijos Hanau mieste nušovė devynis žmones, o paskui tikriausiai nužudė savo motiną ir nusižudė, ketvirtadienį pranešė policija.

REKLAMA

Federaliniai kovos su terorizmu prokurorai paskelbė, kad tiria bylą, turinčią „ksenofobinio motyvo ženklų“, naujienų agentūrai AFP sakė atstovas.

Tarp žuvusiųjų yra „kelios kurdų kilmės aukos“, sakoma Vokietijos kurdų asociacijos „Kon-Med“ pareiškime, kuriame reiškiamas pasipiktinimas, kad valdžia nepakankamai kovoja su dešiniojo sparno ekstremizmu.

Po kruvino antisemitinio išpuolio Halės mieste ir migrantus rėmusio politiko nužudymo, kurie buvo įvykdyti pernai, Vokietijoje didėjo nerimas dėl vis labiau įsidrąsinančio kraštutinių dešiniųjų judėjimo.

Nurodoma, kad Hanau įtariamasis yra 43 metų vokietis Tobias R.

Jis internete paliko „manifestą“ ir vaizdo medžiagos, kuri rodytų, kad teroro atakos motyvas buvo „priešiškas požiūris į užsieniečius“, sakė centrinės Heseno žemės vidaus reikalų ministras Peteris Beuthas.

REKLAMA
REKLAMA

Kraujo liejimas prasidėjo trečiadienį maždaug 22 val. (23 val. Lietuvos laiku) kaljano bare už 20 km į rytus nuo Frankfurto esančio Hanau centre.

Pranešama, kad užpuolikas paskambino į duris ir ėmė šaudyti į žmones rūkymo patalpoje. Ten jis nušovė penkis žmones, įskaitant moterį, rašė dienraštis „Bild“.

REKLAMA

Tuomet užpuolikas pabėgo automobiliu ir nušovė tris žmones prie kavinės „Arena Bar & Cafe“, skelbia vietos žiniasklaida. Liudininkai sakė girdėję tuziną šūvių.

Policija pranešė, kad taip pat mirė vienas iš sužeistų žmonių, todėl per šaudynes baruose žuvusių žmonių skaičius yra devyni.

Paieška

Kito sužeisto žmogaus būklė tebėra kritinė, žurnalistams sakė P. Beuthas.

„Aukos buvo žmonės, kuriuos pažinojome daugybę metų, – kalbėjo kavinės „Arena“ vadovo sūnus, kurį cituoja naujienų agentūra DPA. – Visi sukrėsti.“

REKLAMA
REKLAMA

Po šaudynių ginkluoti pareigūnai kelias valandas visame mieste ieškojo įtariamojo, padangėje skraidė policijos sraigtasparniai.

Pasak P. Beutho, liudininkų pranešimai padėjo susekti įtariamojo automobilį prie jo namų.

Tuomet specialiosios pajėgos šturmavo įtariamojo butą, kur jį surado jau negyvą. Pareigūnai taip pat rado negyvą įtariamojo 72 metų motiną.

Abu jie mirė nuo šautinių žaizdų, todėl atrodo, kad įtariamasis nužudė motiną ir nusižudė, nors policija detalių dar nepateikė, sakė Heseno žemės vidaus reikalų ministras.

„Tas pats modelis“

Padrikame 24 puslapių dokumente, kurį matė AFP, įtariamas šaulys rašė, kad žmones iš daugiau kaip dviejų tuzinų valstybių reikėtų „sunaikinti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat rašė niekada nebuvęs su moterimi ir dėl to kaltino jį esą „stebėjusias“ kažkokias slaptąsias tarnybas.

Londono Karaliaus koledžo (King's College) kovos su terorizmu ekspertas Peteris Neumannas (Pėteris Noimanas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad šiame įtariamo šaulio tekste yra „įvairių, bet daugiausia kraštutinių dešiniųjų pažiūrų su „pasidaryk pats“ ideologija, sukurpta iš internete rastų dalių“.

„Modelis aiškus ir visai ne naujas“, – pridūrė jis.

Pasak P. Neumanno, įtariamajam buvo būdingas „priverstinis celibatas“. Jį reiškianti angliška santrumpa „incel“ dažnai vartojama seksualiai nepatenkintų ir pyktį ant moterų liejančių vyrų interneto forumuose ar tokiems vyrams apibūdinti.

REKLAMA

Keli „incel“ buvo siejami su smurtinėmis atakomis. Tarp jų yra vyras iš Toronto, kaltinamas 10 žmonių nužudymu 2018 metais, kai mikroautobusu įsirėžė į pėsčiųjų grupę.

Tarptautinis pasmerkimas

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris pasmerkė „teroristinį smurtą“ Hanau.

„Palaikau visus, kam grasina rasistinė neapykanta. Jūs ne vieni“, – ketvirtadienį sakė jis.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, buvusi Vokietijos ministrė, sakė, kad ją „labai sukrėtė tragedija“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas tviteryje parašė remiantis Vokietijos kanclerę Angel Merkel „kovoje už mūsų vertybes ir mūsų demokratijų apsaugą“.

REKLAMA

Incidentas Hanau įvyko nepraėjus nė savaitei po to, kai policija sulaikė 12 asmenų, įtariamų planavus „sukrečiančių“ didelio masto atakų prieš mečetes, panašių į pernai Naujojoje Zelandijoje surengtus išpuolius.

Be to, pernai spalį rytiniame Halės mieste per šaudynes, kurios atkreipė dėmesį į augančią neonacių smurto grėsmę, žuvo du žmonės; ataka prieš vietos sinagogą buvo įvykdyta žydams švenčiant svarbią religinę šventę Jom Kipurą. Užpuolikas ataką tiesiogiai transliavo internetu, o prieš tai buvo paskelbęs antisemitinį „manifestą“.

Pernai birželį migrantus rėmęs vietos politikas Walteris Lubcke buvo nušautas savo namuose Heseno žemėje. Pagrindinis įtariamasis šioje nužudymo byloje laikosi ultradešiniųjų įsitikinimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą dėl šaudynių Vokietijoje perėmė federaliniai prokurorai

Vokietijos federaliniai prokurorai ketvirtadienį pareiškė perimantys tyrimą dėl išvakarėse devynių gyvybių pareikalavusių šaudynių dviejuose Hanau miesto kaljano baruose.

Federaliniai prokurorai tyrimą perima vokiečių žiniasklaidai paskelbus, kad vienas su įtariamuoju siejamas vaizdo įrašas sufleruoja, jog jis galėjo turėti kraštutinių dešiniųjų motyvą.

„Federaliniai prokurorai perėmė [tyrimą] dėl ypatingos šios bylos svarbos“, – naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovas ir pridūrė, kad „esama ženklų, jog [užpuolikas turėjo] ksenofobinį motyvą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų