REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį atleido du aukšto rango pareigūnus, liudijusius prieš jį atliekant apkaltos tyrimą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį atleido du aukšto rango pareigūnus, liudijusius prieš jį atliekant apkaltos tyrimą.

REKLAMA

D. Trumpas šiais savo veiksmais išprovokavo kaltinimus, kad jis pradėjo keršto kampaniją.

Prezidentas atšaukė savo ambasadorių prie Europos Sąjungos Gordoną Sondlandą praėjus kelioms valandoms po pulkininko leitenanto Alexander'o Vindmano – Nacionalinėje saugumo taryboje (NST) dirbusio apdovanojimų pelniusio kariškio – išsiuntimo iš Baltųjų rūmų.

Šie pareigūnai buvo atleisti praėjus dviem dienoms po Senato, kuriame daugumą turi respublikonai, balsavimo, išteisinusio D. Trampą dėl kaltinimų, jog prezidentas piktnaudžiavo valdžia. Kitą dieną po šio balsavimo D. Trumpas pasakė pergalės kalbą, per kurią tūžmingai smerkė savo „piktavalius“ oponentus demokratus“

G. Sondlandas, politinio pasitikėjimo pareigūnas, gavęs postą, kai paaukojo 1 mln. dolerių D. Trumpo inauguracijos iškilmėms, savo trumpame pranešime rašė: „Šiandien buvau informuotas, kad prezidentas ketina mane atšaukti [ir kad šis sprendimas] iškart įsigalioja.“

REKLAMA
REKLAMA

A. Vindmano – pagarbą užsitarnavusio kariškio, kuris buvo sužeistas per misiją Irake – atleidimas buvo dar staigesnis: jam buvo tiesiog paliepta palikti savo kabinetą NST biure Baltuosiuose rūmuose.

REKLAMA

Pulkininkas leitenantas buvo „išlydėtas iš Baltųjų rūmų, kur pareigingai tarnavo savo šaliai ir prezidentui“, sakoma jo advokato Davido Pressmano pranešime.

„Vindmano buvo paprašyta išeiti už tai, kad pasakė tiesą“, – pridūrė D. Pressmanas.

A. Vindmano brolis dvynys Yevgeny, taip pat turintis pulkininko leitenanto laipsnį ir dirbęs NST teisininku, buvo atleistas tuo pačiu metu, pranešė JAV žiniasklaida.

Keršto kampanija

D. Trumpas tvirtino, kad apkaltos procesas buvo grindžiamas prasimanymais ir tvirtino, kad jis nepadarė nieko neteisėta spausdamas Ukrainą pradėti politiškai kompromituojantį antikorupcinį tyrimą prieš buvusio viceprezidento demokrato Joe Bideno (Džo Baideno), galinčio tapti jo varžovu per lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus, sūnų Hunterį.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį D. Trumpas sakė žurnalistams norįs, kad respublikonai per artėjančius rinkimus susigrąžintų Kongreso žemųjų rūmų kontrolę ir „ištrintų“ jo apkaltą.

Kai anksčiau penktadienį buvo paklaustas, ar nori, kad A. Vindmanas atsistatydintų, D. Trumpas pateikė atsakymą su užslėptu grasinimu.

„Nesu juo patenkintas, – kalbėjo prezidentas. – Manot, kad turėčiau būti juo patenkintas?“

D. Pressmanas sakė, kad „nė vieno amerikiečio galvoje nekyla klausimų“, kodėl buvo atleistas A. Vindmanas.

„Tiesa kainavo plk. lt. Alexander'ui Vindmanui jo darbą, karjerą ir privatumą, – sakoma teisininko pranešime. – Jis tarnavo savo šaliai, netgi kai tai buvo pavojinga ir kėlė jam asmeninę grėsmę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Pressmanas pridūrė, kad būtent dėl šios priežasties „galingiausias žmogus pasaulyje... nusprendė imtis keršto“.

Demokratas senatorius Ronas Wydenas išsakė panašią nuomonę. Jo „Twitter“ žinutėje sakoma, kad abiejų pareigūnų atleidimas yra „žemas kerštas“ už „tiesos sakymą“.

Sprendimas atleisti šiuos pareigūnus taip pat išprovokavo J. Bideno pyktį – buvęs viceprezidentas pertraukė Naujajame Hampšyre vykusius debatus su kitais prezidento posto siekiančiais pretendentais demokratais ir paragino klausytojus atsistoti pagerbiant A. Vindmaną.

Svarbus liudijimas

A. Vindmanas buvo NST Europos reikalų direktorius, atsakingas už Ukrainos klausimus.

Per apkaltos procesą jis tapo itin svarbiu liudytoju, nes asmeniškai dalyvavo, kai liepos 25-ąją D. Trumpas, kalbėdamasis telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, prašė, kad šis pradėtų tyrimą dėl J. Bideno.

REKLAMA

Atstovų Rūmų demokratai argumentavo, jog šis pokalbis buvo dalis plano priversti Vašingtono sąjungininką Kijevą padėti D. Trumpui sužlugdyti J. Bideno galimybes užsitikrinti sėkmę per lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

Kai buvo Kongreso iškviestas duoti parodymus per Atstovų Rūmų vykdyto apkaltos tyrimo posėdžius, Ukrainoje gimęs A. Vindmanas davė D. Trumpui nepalankius parodymus.

„Jungtinių Valstijų prezidentui nedera reikalauti, kad užsienio vyriausybė imtųsi tyrimo dėl JAV piliečio ir politinio oponento“, – A. Vindmanas sakė per posėdį, kurio tiesioginė televizijos transliacija sulaukė didžiulio žiūrimumo.

G. Sondlandas savo ruožtu sakė įstatymų leidėjams, kad vykdė prezidento paliepimus siekdamas „paslaugos už paslaugą“ – kad Ukraina imtųsi tyrimo dėl V. Bideno mainais į galimybę V. Zelenskiui atvykti vizito Baltuosiuose rūmuose.

REKLAMA

Ambasadorius sakė, kad D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani prezidento nurodymu vadovavo pastangoms spausti V. Zelenskį inicijuoti šį tyrimą ir kad Baltųjų rūmų bei Valstybės departamento aukšto rango pareigūnams apie tai buvo žinoma.

Šie liudijimai padėjo pagrįsti kaltinimus D. Trumpui, dėl kurių jis tapo trečiuoju prezidentu per JAV istoriją, kuriam buvo surengtas Senato teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų