REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemažai moterų mano, kad barzdoti vyrai yra labai patrauklūs. Kita vertus, kitos tiesiog nekenčia barzdų ir vien prisilietimas prie barzdos plaukų joms yra šlykštus. Tai – skonio reikalas, tačiau mokslininkai mano, kad požiūris į barzdas gali būti užprogramuotas ir genuose.

Nemažai moterų mano, kad barzdoti vyrai yra labai patrauklūs. Kita vertus, kitos tiesiog nekenčia barzdų ir vien prisilietimas prie barzdos plaukų joms yra šlykštus. Tai – skonio reikalas, tačiau mokslininkai mano, kad požiūris į barzdas gali būti užprogramuotas ir genuose.

REKLAMA

Naujas Kvinslando universiteto tyrimas įtraukė 919 įvairaus amžiaus moterų. Kai kurios iš jų turėjo vaikinus, kitos – vyrus, o trečios apskritai buvo vienišos. Mokslininkai šioms moterims rodė nuotraukas, kuriose užfiksuoti švariai nusiskutę ar barzdoti vyrai. Tarp tų, kurie turėjo veido plaukų, buvo ir tokių, kurie buvo užsiauginę ilgas barzdas, ir tokių, kurie nešiojo vadinamąsias trijų dienų barzdas. Mokslininkai moterų klausė, ar jos gali įsivaizduoti savo ir nuotraukoje matomo vyro santykius. Taip pat buvo klausiama apie trumpalaikius ir ilgalaikius santykius, mat moterys dažnai atskiria šias kategorijas – tie vyrai, kurie tinka trumpalaikiams santykiams, nebūtinai tinka, pavyzdžiui, santuokai.

Mokslininkai padarė intriguojantį atradimą. Vienišos moterys, kurios norėjo ateityje turėti vaikų, teikė pirmenybę švariai nusiskutusiems vyrams. Tos vienišos moterys, kurios nenorėjo turėti vaikų, buvo palankesnės barzdoms. Kitaip sakant, barzdoti vyrai dažnai moteriai buvo labiau tinkami trumpalaikiams santykiams. Tuo tarpu porą turinčios moterys taip pat dažnai nemėgo barzdų, tačiau jų požiūris į jas nebuvo susijęs su noru turėti vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo barzda susijusi su vaikais? Iš tiesų, mokslininkus tokie rezultatai šiek tiek nustebino. Seniai manoma, kad žmogaus kūno plaukuotumas yra tarsi indikatorius, jog žmogus yra vaisingas. Kadaise tai buvo lytinės brandos ženklas, kuris praversdavo ieškant poros. Barzda taip pat galėtų būti toks indikatorius, kadangi ji pradeda augti tik sulaukus brandos.

REKLAMA

Dabar mokslininkai mano, kad priešiškumas barzdai yra susijęs su parazitais. Moterys natūraliai nori vengti tų vyrų, kurie gali būti nešvarūs – tai yra tarsi priešistorinis savisaugos mechanizmas. Šiuolaikinių vyrų barzdos yra švarios, tačiau tai yra ne biologijos, o socialinių normų ir kultūrinių faktorių rezultatas. Mūsų smegenyse vis dar veikia senieji apsaugos mechanizmai - būtent dėl to kai kurie žmonės bijo paviršių su mažomis skylutėmis (tripofobija).

Tačiau nemaža dalis moterų šiais laikais barzdas laiko seksualiomis – jei mūsų smegenyse būtų užprogramuotas savisaugos nuo parazitų mechanizmas, visos moterys turėtų nekęsti per didelio plaukuotumo, tiesa? Ne visai. Štai tripofobija irgi yra siejama su parazitų baime, tačiau ji kamuoja 15 % žmonių. Patrauklumo suvokimą taip pat formavo kultūriniai faktoriai. Štai kadaise saulėje nudegę raumeningi vyrai nebuvo laikomi patraukliais, nes taip atrodydavo neturtingi lauko darbininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, barzdoti vyrai neturėtų jaudintis. Tyrime naudotos nuotraukos, todėl moterys savo nuomonę formavo tik pagal vyrų išvaizdą. Kai kalbama su tikru, gyvu žmogumi, suveikia visa eilė kitų faktorių, kurie moters vidines nuostatas apie barzdą nustumia į trečią planą. Tai – tiesiog įdomus faktas apie žmogaus evoliuciją.

Šaltinis: www.technologijos.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų