REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijoje dėl naujo viruso protrūkio uždaryti du miestai

papildyta 15:03 val.

Kinija ketvirtadienį uždarė du didelius miestus centrinėje Hubėjaus provincijoje, kuri atsidūrė mirtinai pavojingo viruso protrūkio centre, ir uždraudė iš jų išvykti lėktuvams ir traukiniams.

Kinija ketvirtadienį uždarė du didelius miestus centrinėje Hubėjaus provincijoje, kuri atsidūrė mirtinai pavojingo viruso protrūkio centre, ir uždraudė iš jų išvykti lėktuvams ir traukiniams.

REKLAMA

Šiomis beprecedentėmis priemonėmis siekiama suvaldyti jau į kitas šalis patekusio viruso plitimą.

Į ūminio kvėpavimo takų sindromo (SARS) sukėlėją panašus naujas virusas 2019-nCoV, kuris jau nusinešė 17 gyvybių, išplito iš vieno jūros produktų ir gyvūnų turgaus Uhano mieste. Juo jau užsikrėtė šimtai žmonių visoje šalyje, be to, užsikrėtimo atvejų užregistruota tokiose tolimose vietose kaip Jungtinės Valstijos.

Svarbaus Uhano uostamiesčio 11 mln. gyventojų ketvirtadienį buvo nurodyta „be ypatingos priežasties“ niekur nevykti.

REKLAMA
REKLAMA

Įsakymą parėmė transporto sustabdymas. Traukiniams ir lėktuvams neribotam laikui uždrausta išvykti iš Uhano. Iš miesto vedantys mokami keliai buvo uždaryti, tad įstrigusius keliautojus apėmė baimė ir panika.

REKLAMA

Po kelių valandų 70 km nuo Uhano nutolusiame Huangange, kur gyvena 7,5 mln. žmonių, pareigūnai paskelbė, kad nuo vidurnakčio vietos (18 val. Lietuvos) laiku iki atskiro pranešimo bus sustabdytas viešojo transporto ir traukinių eismas. Žmonėms nurodyta neišvykti iš miesto. 

Bus uždaryti visi Huangango kino teatrai, interneto kavinės ir centrinis turgus.

Nuo ketvirtadienio vakaro taip pat bus laikinai uždaryta netoliese esančio Edžou miesto traukinių stotis. Apie kitas priemones šiame milijoną gyventojų turinčiame mieste kol kas neskelbiama.

REKLAMA
REKLAMA

Uhano gyventojai savo vargais dalijosi į „Twitter“ panašioje kiniškoje platformoje „Weibo“. Vienas vartotojas rašė „kone pravirkęs“, kai buvo paskelbta apie faktinį karantiną.

„Jaučiamės taip, tarsi tai būtų pasaulio pabaiga“, – rašė kitas, reikšdamas susirūpinimą dėl maisto ir dezinfekavimo priemonių stygiaus.

„Mums tikrai reikia visų pagalbos“, – pridūrė jis.

Padėtį dar labiau sunkina tai, kad viskas vyksta prieš pat Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių, kai Kinijoje vyksta didžiausia metinė žmonių migracija pasaulyje.

Kinų Naujieji metai bus švenčiami naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Tuščios gatvės

Uhano geležinkelio stotis ir oro uostas, kurie šiuo metu turėtų būti pilni žmonių, keliaujančių šventėms susitikti su šeimomis, ketvirtadienį po pietų buvo kone tušti. Juose matėsi tik darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gatvėse taip pat buvo mažai žmonių ir visi jie buvo su kaukėmis.

Taksistai Uhane patrigubino tarifus, naujienų agentūrai AFP sakė vienas vairuotojas.

„Šiuo metu labai pavojinga būti lauke, bet mums reikia uždirbti“, – sakė jis.

Sumaištis, nerimas

Visoje Kinijoje naujuoju virusu jau užsikrėtė daugiau kaip 570 žmonių, daugiausia Uhane. Kaip protrūkio židinys buvo identifikuotas šio miesto jūros produktų turgus, kuriame būdavo nelegaliai pardavinėjami laukiniai gyvūnai.

Naujasis koronavirusas kelia nerimą dėl savo panašumo į SARS, 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

Kaip ir SARS sukėlėjas, naujasis virusas gali būti perduodamas žmonių žmonėms, per kvėpavimo takus.

REKLAMA

Pirmas užsikrėtimo naujuoju virusu atvejis buvo patvirtintas gruodžio 31 dieną. Susirgimo atvejų jau užregistruota Japonijoje, Honkonge, Makao, Pietų Korėjoje, Taivane, Tailande ir Jungtinėse Valstijose.

17 Kinijoje mirusių žmonių amžius buvo 48–89 metai, be to, šie žmonės iš anksčiau sirgo kitomis ligomis, ketvirtadienį paskelbė kinų sveikatos apsaugos pareigūnai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį atidėjo sprendimą dėl to, ar skelbti tarptautinę nepaprastąją padėtį. Tai reta priemonė, naudojama tik didžiausių protrūkių atvejais.

Nepaprastųjų situacijų komitetas vėl susirinks ketvirtadienį. Jo pirmininkas Didier Houssinas sakė, kad ekspertų nuomonės dėl tarptautinės nepaprastosios padėties skelbimo išsiskyrė.

REKLAMA

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad reikia „daugiau informacijos“, bet taip pat gyrė Kinijos „labai, labai griežtas priemones“.

„Griežtais veiksmais jie ne tik kontroliuos protrūkį savo šalyje, bet taip pat iki minimumo sumažins šio protrūkio išplitimo tarptautiniu mastu tikimybę“, – sakė PSO vadovas.

Uždarytas miestas

Šią savaitę visoje Kinijoje šimtams milijonų žmonių keliaujant pas šeimas Naujiesiems metams, Nacionalinė sveikatos komisija trečiadienį paskelbė priemones protrūkiui suvaldyti, įskaitant sterilizavimą ir vėdinimą šalies oro uostuose, autobusų stotyse, lėktuvuose ir traukiniuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Uhano specialus kovos su virusu centras paskelbė, kad karantino priemonėmis siekiama „veiksmingai nutraukti viruso plitimą, ryžtingai pažaboti protrūkį ir užtikrinti žmonių sveikatą bei saugumą“, skelbė valstybinė žiniasklaida.

Nors išvykti uždrausta, traukiniai ir lėktuvai vis dar įleidžiami į miestą.

Uhano turizmo ir kultūros departamentas atšaukė visas grupines ekskursijas iki vasario 8-osios, pranešė žiniasklaida.

Uhane taip pat atšaukti dideli vieši Naujųjų metų renginiai. Šalies sostinės Pekino administracija taip pat paskelbė, jog dėl naujo viruso protrūkio grėsmės dideli naujametiniai renginiai atšaukiami.

Nežinomieji

Manoma, kad pradinis viruso šaltinis yra gyvūnai. Pasak kinų sveikatos apsaugos pareigūnų, virusas pasirodė minėtame turguje, o šią savaitę paskelbtos studijos rodytų, kad virusą galėjo perduoti šikšnosparniai arba gyvatės.

REKLAMA

PSO patvirtino, kad virusas gali plisti tarp žmonių, bent jau artimų kontaktų metu. Kinijos sveikatos pareigūnai perspėjo, kad virusas gali mutuoti ir toliau plisti.

„Reikia išsiaiškinti daug šio įvykio nežinomųjų, įskaitant klinikinį [ligos] sunkumą, tikrąjį mastą ir ligos perdavimo pobūdį“, – sakė Michaelas Ryanas, vadovaujantis PSO nepaprastųjų situacijų programai.

Kinų pareigūnai ketvirtadienį pranešė apie dešimtis naujų užsikrėtimo atvejų, kurių bendras skaičius padidėjo iki 571. Maždaug 5 tūkst. žmonių toliau stebi medikai.

Tačiau Londone įsikūrusio Imperijos koledžo mokslininkai apskaičiavo, kad Uhane užsikrėtė 4 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Šalys suintensyvino pastangas viruso, kurio techninis pavadinimas yra „2019-ųjų naujasis koronavirusas“ (2019-nCoV), plitimui sustabdyti.

Keleiviai dėl šio viruso tikrinami oro uostuose visame pasaulyje.

„Pagirtina“ Kinija

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas trečiadienį užsiminė, kad situacija dar netampa nevaldoma, ir sakė, kad kol kas esama tam tikro „stabilumo“.

Jis taip pat paminėjo „pagirtiną“ Kinijos atvirumą dėl šio protrūkio.

Tačiau JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas sakė, kad Vašingtonas „vis dar susirūpinęs“ dėl skaidrumo Kinijos vyriausybėje.

Per SARS epidemiją Kinijos vyriausybė tik po kelių mėnesių pranešė apie ligą ir iš pradžių neleido PSO ekspertų į pietinę Guangdongo provinciją, kur ši epidemija prasidėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų