REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis SARS tipo koronavirusas jau pražudė 6 žmones Kinijoje, o apkrėstųjų skaičius auga valandomis. Šiuo metu oficialiai yra skelbiama apie beveik 300 užsikrėtusiųjų šiuo virusu. Iš pradžių jis vertintas kaip „vidutinės grėsmės“, tačiau, paaiškėjus apie jo galimybę persiduoti nuo žmogaus žmogui, PSO buvo priversta šaukti neeilinį šalių susirinkimą. 

Naujasis SARS tipo koronavirusas jau pražudė 6 žmones Kinijoje, o apkrėstųjų skaičius auga valandomis. Šiuo metu oficialiai yra skelbiama apie beveik 300 užsikrėtusiųjų šiuo virusu. Iš pradžių jis vertintas kaip „vidutinės grėsmės“, tačiau, paaiškėjus apie jo galimybę persiduoti nuo žmogaus žmogui, PSO buvo priversta šaukti neeilinį šalių susirinkimą. 

REKLAMA

Maža to, Kinija susidūrė su didele grėsme dėl galimo viruso plitimo kinų Naujųjų metų šventės metu. Milijonai kinų susimaišo pradės keliones po visą šalį, lankydami savo gimines ir draugus. Kinijos miestas Uhanas, tapęs viruso plitimo epicentru, jau sulaukė specialių valdžios sankcijų, keleivius iš šio miesto tikrina ir kitų šalių oro uostuose. 

Tačiau viruso plitimo pasaulyje, jau nekalbant apie pačią Kiniją, kol kas sustabdyti nepavyksta. Nauji atvejai fiksuojami Pietų Korėjoje, Japonijoje ir Taivane, o Filipinuose šiuo metu dar tikrinamas 5-erių kinų berniuko galimo užsikrėtimo atvejis.

REKLAMA
REKLAMA

Visiškai naujas virusas

Kinijoje pasirodęs virusas yra niekada anksčiau nesutikta koronaviruso atmaina. Koronavirusai yra dažnai pasitaikantys – įvairios jo atmainos gali sukelti paprasčiausią peršalimą, tačiau gali būti ir atipinė pneumonija (SARS), kuri 2002-2003 metais pražudė daugiau nei 600 žmonių Kinijoje ir Honkonge. 

REKLAMA

Prancūzų epidemiologas Arnaudas Fontanetas AFP pasakojo, kad ši viruso atmaina 80 proc. yra genetiškai panaši į prieš 17 metų siautusį SARS. 

Kinijos valdžia liepė savo sveikatos apsaugos darbuotojams nebandyti slėpti informacijos apie ligos plitimo eigą. Kinų mokslininkai nuolat dalijasi naujausiais duomenimis apie viruso sudėtį su kolegomis iš užsienio. Virusas turi ir „darbinį pavadinimą“ – „2019-nCoV“.

Perduodamas žmogaus žmogui

Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) pirmadienį paskelbė, kad numanomas viruso pirminis šaltinis yra gyvūninės kilmės. Uhano valdžia epicentru laiko vietos jūros gėrybių turgų. Tačiau pati Kinija jau pripažino, kad virusas gali būti perduodamas žmogaus žmogui.

REKLAMA
REKLAMA

Londono karališkojo koledžo medikė Nathalie MacDermott tvirtina, kad virusas greičiausia plinta oro lašeliniu būdu, pacientui kosėjant ar čiaudint.

Honkongo universitetas antradienį paskelbė savo prognozes viruso plitimui. Jų teigimu vien Uhane šiuo metu gali būti 1343 susirgimo atvejai, Londono imperatoriškasis koledžas dar praėjusią savaitė minėjo galimus 1700 atvejų. Oficiali Kinijos valdžia tvirtina, kad sausio 21-ąją buvo užfiksuotas 291 susirgimo atvejis, 6 pacientai mirė.

Nėra toks pavojingas, kaip SARS

Palyginus su SARS, šis virusas yra ne toks agresyvus, ekspertai pastebi, kad ir mirtingumas nuo šios ligos kol kas nėra labai didelis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Uhano medikų teigimu, 25 iš 200 susirgusiųjų mieste jau buvo paleisti iš ligoninės. „Sunku palyginti šią ligą su SARS, – „Medical Express“ cituojamas Kinijos nacionalinės sveikatos komisijos mokslininkas Zhongas Nanshanas. – Ji yra švelni. Plaučių būklė yra nepalyginama su SARS“. 

Tačiau PSO pripažįsta, kad kol kas vis dar nėra pakankamai informacijos apie tai, kas tai per virusas, kokiu būdu jis plinta ir kokios ligos klinikinės savybės. 

Rūpestis – artėjančios šventės

Tačiau tai gali būti apgaulinga ramybė. Vien jau dėl to, kad netrukus Kinijoje prasidės masinė Naujųjų metų šventės (prasidės sausio 24-ąją) gyventojų migracija po šalį. Skaičiuojama, kad kinai švenčių metu atliks apie 3 mlrd. kelionių. Šimtai milijonų gyventojų lankys savo artimuosius ir draugus. O tai reiškia, kad lokalizuoti viruso plitimą tik vienoje teritorijoje tampa faktiškai neįmanoma misija. 

REKLAMA

Maža to, Ženevos Visuomeninės sveikatos instituto direktorius, profesorius Antoine’as Flahaultas perspėja, kad silpnesni naujojo viruso simptomai daugeliui žmonių yra „paradoksaliai labai nerimą keliantis dalykas“. Tokiu atveju, kai ligos simptomai ilgai nepasireiškia arba pasireiškia silpnai, žmonės gali sau leisti vykti į ilgas keliones, nesitikėdami būti užkrėsti pavojingu virusu. 

Pavojus visiems?

PSO trečiadienį surengs neeilinį posėdį, kurio metu bus paskelbta, ar šis viruso protrūkis gali sukelti tarptautinę grėsmę. O jeigu gali, tai ką reikia daryti, kad to būtų išvengta pandemijos. 

Tačiau jau šiandien oficialus PSO atstovas Tarikas Jazarevičius paskelbė, kad šalys, jeigu Kinijai nepavyks sustabdyti ligos plitimo, turėtų ruoštis naujojo koronaviruso epidemijai, o gal net ir pandemijai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų