REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujai pasirodžiusiame vaizdo įraše matyti dvi Irano raketos, skriejančios nakties dangumi ir pataikančios į ukrainiečių keleivinį lėktuvą, kuris liepsnodamas nukrenta ir sudūžta.

Naujai pasirodžiusiame vaizdo įraše matyti dvi Irano raketos, skriejančios nakties dangumi ir pataikančios į ukrainiečių keleivinį lėktuvą, kuris liepsnodamas nukrenta ir sudūžta.

REKLAMA

Raketos buvo paleistos 30 sekundžių intervalu ir tai paaiškina, kodėl lėktuvo radiolokacinis atsakiklis neveikė laineriui krintant – jį sugadino pirmasis smūgis, pranešė laikraštis „The New York Times“, kuris antradienį paskelbė patikrintą saugumo kamerų įrašą.

Neryškiame įraše, padarytame nuo vieno namo stogo kaime už 6,5 km nuo iraniečių karinio objekto, matyti degantis ir atgal į Teherano oro uostą sukantis lėktuvas. Po kelių minučių orlaivis sprogsta ir nukrenta.

Per šią praėjusios savaitės trečiadienio katastrofą žuvo visi 176 į Kijevą skridusiame lėktuve buvę žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Iranas kelias dienas neigė Vakarų tvirtinimus, kad „Boeing 737“ numušė jo raketos, bet šeštadienį Irano Revoliucinės gvardijos oro pajėgų vadas brigados generolas Amirali Hajizadeh pripažino, kad vienas raketų operatorius per klaidą palaikė Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lainerį „sparnuotąja raketa“ ir paleido ugnį.

REKLAMA

Incidentas įvyko Irano kariuomenei paskelbus padidintą parengties laipsnį po raketinių smūgių bazėms Irake, kuriose yra dislokuotų JAV karių. Šios Irano atakos buvo kerštas už JAV drono smūgį Bagdade sausio 3 dieną, per kurį žuvo Irano Revoliucinės gvardijos elitinių Kudso (Jeruzalės) pajėgų vadas Qasemas Soleimani.

Iranas stengėsi suvaldyti neigiamas savo elgesio po lėktuvo katastrofos pasekmes, dėl šios tragedijos į gatves išėjus šimtams įpykusių protestuotojų, daugiausia studentų.

Socialiniuose tinkluose išplatinti vaizdo įrašai, kaip teigiama, rodo naujus antradienio vakaro protestus Teherano universitetuose ir studentų susirėmimus su isteblišmentui lojaliomis savanoriškomis Revoliucinės gvardijos pajėgomis „Basij“.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau naujienų agentūros AFP korespondentai pranešė, kad maždaug 200 daugiausia kaukėtų studentų susirinko Teherano universitete ir konfliktuoja su jaunuoliais iš „Basij“.

Abi grupes vieną nuo kitos skyrė saugumo pajėgos; galiausiai grupės išsivaikščiojo.

Per protestus dėl lėktuvo katastrofos buvo areštuota maždaug 30 žmonių, nurodė teismų sistemos atstovas Gholamhosseinas Esmaili.

Antradienį Teheranas taip pat paskelbė areštavęs pirmuosius žmones dėl ukrainiečių lėktuvo numušimo, bet jokių detalių nepateikė.

Irano žiniasklaida, kurią citavo britų transliuotojas BBC, pranešė, kad tarp areštuotų asmenų yra žmogus, padaręs ankstesnį įrašą, rodantį, kad į lėktuvą pataikė raketa, ir kad šiam žmogui bus pateikti su nacionaliniu saugumu susiję kaltinimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remdamiesi šiuo praeitą savaitę socialiniuose tinkluose paskelbtu įrašu analitikai priėjo prie išvados, kad į lėktuvą pataikė raketa.

Vis dėlto Londone dirbantis iraniečių žurnalistas, kuris paskelbė tą įrašą, tvirtino, kad jo šaltinis saugus ir kad Irano pareigūnai areštavo ne tą žmogų.

Ukraina prašo Irano numušto lėktuvo juodųjų dėžių

Ukrainos generalinė prokuratūra ir Ukrainos saugumo tarnyba kreipėsi į Iraną su prašymu perduoti Kijevui praėjusią savaitę Irane numušto Ukrainos keleivinio lėktuvo savirašius. 

„Generalinė prokuratūra ir Ukrainos saugumo tarnyba kreipėsi į kompetetingas Irano institucijas su teisinės pagalbos prašymu. Prašoma perduoti Ukrainos teisėsaugininkams Irako kariškių numušto orlaivio „Boeing 737“, skridusio reisu PS752 iš Teherano į Kijevą, skrydžio duomenų savirašius“, – rašoma trečiadienį ryte Ukrainos generalinės prokuratūros išplatintame pranešime.

REKLAMA

Prokuratūra patikino, kad Kijevas imasi visų priemonių užtikrinti, kad juodųjų dėžių įrašai būtų tinkamai iššifruoti ir surinkti visi įkalčiai. 

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, praėjusį trečiadienį anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės – 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

Iš pradžių Irano vadovybė neigė, kad orlaivį numušė raketa, tačiau šeštadienį pripažino, kad Irano karinės pajėgos jį numušė per katastrofišką klaidą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų