REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano vyriausybė pirmadienį neigė „dangstymą“, nors šalies ginkluotosios pajėgos tik po kelių dienų pripažino, kad praėjusią savaitę per klaidą numušė ukrainiečių keleivinį lėktuvą.

Irano vyriausybė pirmadienį neigė „dangstymą“, nors šalies ginkluotosios pajėgos tik po kelių dienų pripažino, kad praėjusią savaitę per klaidą numušė ukrainiečių keleivinį lėktuvą.

REKLAMA

Paneigimas buvo paskelbtas po antrą vakarą iš eilės Teherane vykusių demonstracijų prieš valdžią dėl šios lėktuvo katastrofos.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas „Boeing 737“ buvo numuštas trečiadienį prieš aušrą, netrukus po pakilimo iš Teherano oro uosto. Žuvo visi 176 lėktuve buvę žmonės.

Lėktuvas, kuris turėjo skristi į Kijevą, buvo numuštas kelios valandos po to, kai Iranas raketomis apšaudė bazėse Irake dislokuotus amerikiečių karius, taip keršydamas už tikslinį JAV drono smūgį, per kurį žuvo įtakingas iraniečių generolas.

Iranas iš pradžių neigė JAV žvalgybos duomenimis paremtus Vakarų pareiškimus, kad į keleivinį lėktuvą pataikė raketa, bet šeštadienį tai pagaliau pripažino.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiomis liūdnomis dienomis daug kritikos skiriama atitinkamiems pareigūnams“, – sakė vyriausybės atstovas Ali Rabiei.

„Kai kurie pareigūnai net buvo apkaltinti melu ir dangstymu, bet, atvirai kalbant, taip nebuvo, – sakė atstovas, kurio komentarą transliavo valstybinė televizija. – Melavimas yra tyčinis ir sąmoningas tiesos klastojimas. Melavimas yra dangstymas. Melavimas yra faktų žinojimas, bet jų neskelbimas arba tiesos iškraipymas.“

REKLAMA

Pasak A. Rabiei, visos detalės, kurias pareigūnai pateikė prieš šeštadienio pripažinimą, buvo grindžiamos jiems tuo metu prieinama informacija.

„Visi, kas tomis dienomis reiškė nuomones, Amerikos psichologinio karo su Irano valstybe piko metu... tai darė remdamiesi tuo metu egzistavusia informacija“, – pridūrė atstovas.

„Nuodugnus tyrimas“

Prezidentas Hassanas Rouhani, sekmadienį telefonu kalbėdamasis su Švedijos premjeru Stefanu Lofvenu, pažadėjo „nuodugnų tyrimą“ dėl lėktuvo katastrofos, pranešė jo biuras.

Dauguma reisu PS752 skridusio lėktuvo keleivių buvo iraniečiai ir kanadiečiai, įskaitant dvigubą pilietybę turėjusius asmenis. Lėktuve dar buvo ukrainiečių, afganų, britų, taip pat – septyni Švedijos piliečiai ir 10 žmonių, gyvenusių šioje Europos Sąjungos valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Privalome siekti užtikrinti, kad tokie šokiruojantys incidentai nepasikartotų niekur pasaulyje“, – sakė H. Rouhani, kurio žodžiai cituojami jo vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

H. Rouhani pažymėjo, kad katastrofa įvyko padidėjus įtampai regione po sausio 3-iosios JAV drono smūgio, kai Bagdade žuvo Irano Revoliucinės gvardijos elitinių Kudso (Jeruzalės) pajėgų vadas Qasemas Soleimani.

„Visi privalome drauge sugrąžinti į regioną saugumą ir leisti įsigalėti taikai“, – sakė Irano prezidentas.

Iranas pakvietė lėktuvo katastrofos tyrime dalyvauti ekspertus iš Kanados, Prancūzijos, Ukrainos ir Jungtinių Valstijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors pasirodė filmuota medžiaga, kurioje, regis, matyti katastrofos vietą valantys buldozeriai, Revoliucinės gvardijos vadas neigė, kad gadinami kokie nors įrodymai.

„Mes nieko nelietėme“, – sekmadienį parlamentui sakė generolas majoras Hosseinas Salami.

„Nejudinome lėktuvo nuolaužų, nekeitėme įvykio vietos, nejudinome oro gynybos sistemos ir nekeitėme radiolokatorių duomenų“, – tvirtino jis.

Irano policijai įsakyta elgtis santūriai per demonstracijas dėl lėktuvo katastrofos

Irano sostinės policijai nurodyta elgtis santūriai per demonstracijas, kilusias po to, kai praėjusią savaitę virš Teherano buvo numuštas Ukrainos keleivinis lėktuvas, pirmadienį pranešė Teherano policijos vadovas.  

REKLAMA

„Policija elgėsi su žmonėmis taikiai ir tolerantiškai“, – sakė generolas Hosseinas Rahimi, komentuodamas antrą naktį iš eilės Teherane vykusias demonstracijas. 

„Policija nešaudė susibūrimų metu, nes sostinės policijai duotas nurodymas elgtis maksimaliai santūriai“, – sakė jis per valstybinę televiziją.  

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, trečiadienį anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės – 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai. 

Iš pradžių Irano vadovybė neigė, kad orlaivį numušė raketa, tačiau šeštadienį pripažino, kad Irano karinės pajėgos jį numušė per katastrofišką klaidą.

REKLAMA

Šeštadienį vakare šimtai studentų susirinko prie Teherano universiteto pagerbti katastrofos aukų. Tačiau taiki akcija greitai peraugo į piktą demonstraciją prieš valdžią. Protestuotojus išvaikė policija.   

Sekmadienio vakarą Irano sostinėje vėl vyko analogiškos demonstracijos, rodo socialiniuose tinkluose paskelbti vaizdo įrašai, kurių autentiškumas nepatvirtintas. Tačiau iš vaizdo įrašų sunku nustatyti, kiek žmonių jose dalyvavo.   

Iranas pakvietė ekspertus iš Kanados, Prancūzijos, Ukrainos ir Jungtinių Valstijų dalyvauti Ukrainos keleivinio orlaivio katastrofos tyrime.   

Šiitiškos respublikos prezidentas Hassanas Rouhani pažadėjo, kad tragedija bus „nuodugniai ištirta“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų