REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Gaisrų kamuojama Australija (nuotr. SCANPIX)

Australijoje pavargę ugniagesiai pranešė, kad pirmadienį jiems pagaliau pavyko suvaldyti didžiausią šalyje liepsnojantį „megagaisrą“, drėgniems orams žadant suteikti labai reikalingą atokvėpį krūmynų gaisrų nuniokotoms kaimo vietovėms.

7

Australijoje pavargę ugniagesiai pranešė, kad pirmadienį jiems pagaliau pavyko suvaldyti didžiausią šalyje liepsnojantį „megagaisrą“, drėgniems orams žadant suteikti labai reikalingą atokvėpį krūmynų gaisrų nuniokotoms kaimo vietovėms.

REKLAMA

Naujojo Pietų Velso ugniagesiai sakė pagaliau paėmę viršų kovojant su didžiuliu, jau beveik tris mėnesius nevaldomai siautėjančiu, gaisru Gosperso kalne Sidnėjaus šiaurės vakariniame pakraštyje.

Pirmadienį apsilankęs tame rajone Naujojo Pietų Velso kaimiškų vietovių priešgaisrinės tarnybos komisaras Shane'as Fitzsimmonsas pažymėjo, kad „dar lieka suvaldyti nedidelę degančią teritoriją“, tačiau „lokalizavimo perspektyvos atrodo daug žadančios“.

Šalies nacionaliniame parke degė plotas tris kartus didesnis už Didįjį Londoną, taip pat susijungė į vieną keli gaisrai, išdeginę didesnį nei 800 tūkst. hektarų plotą – didesnį už Austriją.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojams ir valdžiai tebesiaiškinant šios stichinės nelaimės pasekmių mastą, Meteorologijos tarnyba prognozavo, jog kai kurios liepsnų apimtos teritorijos ateinančią savaitę gali sulaukti iki 50 milimetrų kritulių – tai būtų atokvėpis po užsitęsusios sausros.

REKLAMA

Pasak priešgaisrinės tarnybos, jei tokia prognozė pasitvirtins „visiems mums tai būtų tarsi Kalėdų, gimtadienių, sužadėtuvių, jubiliejų, vestuvių ir mokslų pabaigos dovanos, suvyniotos į vieną. Laikome sukryžiuotus pirštus“.

Australijoje tebelieka nesuvaldyti dar dešimtys gaisrų.

Alice'as Cooperis

Gaisrai, iš dalies nulemti klimato kaitos, paskatino tarptautinę bendruomenę reikšti paramą Australijai ir aukoti lėšas siekiant padėti vietos bendruomenėms ir gyvūnams.

Unikaliai šalies florai ir faunai buvo suduotas katastrofiškas smūgis: maždaug milijardas gyvūnų nugaišo ir sudegė daugybė medžių bei krūmų.

REKLAMA
REKLAMA

Australų aplinkos ministrė Sussan Ley perspėjo, kad kai kuriose vietovėse koalas gali tekti vėl priskirti prie nykstančių rūšių.

Savaitgalį Sidnėjuje bus surengtas pilnas žvaigždžių labdaros koncertas, siekiant padėti priešgaisrinėms tarnyboms, Raudonajam Kryžiui ir gyvūnų gerovės organizacijoms. Renginyje dalyvaus tokios garsenybės kaip Alice'as Cooperis, Olivia Newton-John ir grupė „Queen“.

Kritika dėl atsako į gaisrus

Aiškėja ir politinės krizės pasekmės.

Pirmadienį paviešinta apklausa rodo, kad ministro pirmininko Scotto Morrisono populiarumo reitingai nusmuko, australams pykstant dėl jo vyriausybės atsako į stichinę nelaimę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis bendrovės „Newspoll“ tyrimu, 59 proc. Australijos rinkėjų yra nepatenkinti bendrais konservatorių lyderio darbais ir tik 37 proc. elektorato palaiko vyriausybės vadovą. Tai yra labai staigus nuomonių pokytis po netikėtos S. Morrisono pergalės pernai vykusiuose rinkimuose.

Premjeras taip pat griežtai kritikuojamas dėl atsako į kelis mėnesius trunkančią krizę. Pasipiktinimą visuomenėje išprovokavo jo sprendimas išvykti atostogų į Havajus, virtinė netaktiškų pareiškimų ir klaidinančių teiginių apie vyriausybės veiksmus bei mėginimai priversti supykusius nukentėjusiuosius paspausti jam ranką.

REKLAMA

Krizės pradžioje S. Morrisonas teigė, kad vietos valdžia turėtų pakankamai išteklių gaisrams suvaldyti ir kad pervargę savanoriai ugniagesiai  „nori ten būti“.

Jis taip pat ne kartą tvirtino, jog Australija daro daugiau nei pakankamai, kad pasiektų išmetamųjų teršalų mažinimo tikslus. Dėl tokių jo pareiškimų šalies miestuose kilo masinių protestų.

Susidūręs su gyventojų priešiška reakcija, S. Morrisonas liepė mobilizuoti kariuomenę ir gausiausias taikos laikotarpio atsargos pajėgas, taip pat pažadėjo skirti milijardus dolerių paramai, padidinti atlyginimus ugniagesiams bei užsiminė apie papildomas priemones išmetamų teršalų kiekiui sumažinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų