REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Iranas antradienį paleido keliolika balistinių raketų į dvi bazes Irake, kur dislokuotos JAV ir koalicijos pajėgos. Tuo metu naujienų dienraštis „The sun“ internetinėje erdvėje pasidalijo neoficialus vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos skriejančios raketos. 

Trečiadienį vietos laiku paskelbtoje „Tasnim“ Teherano ataskaitoje pažymima, kad atakų serija buvo nukreipta mažiausiai į dvi amerikiečių karines bazes, kuriose imtasi atsakomųjų veiksmų dėl generolo Qasemo Soleimani.

Išpuolis įvykdytas naktį

„Sausio 7-ąją, maždaug 17 val. 30 min. (trečiadienį 0 val. 30 min. Lietuvos laiku), Iranas paleido daugiau kaip tuziną balistinių raketų į JAV kariuomenės ir koalicijos pajėgas Irake“, – pranešime sakė JAV gynybos sekretoriaus padėjėjas Jonathanas Hoffmanas.

„Aišku, kad šios raketos buvo paleistos iš Irano ir jomis taikytasi į mažiausiai dvi Irako karines bazes Al Asade ir Irbilyje, kur dislokuoti JAV kariuomenės ir koalicijos nariai“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių kariai – saugūs

Po naktinių apšaudymų Irake, kai iš Irano buvo paleistos raketos į JAV vadovaujamos koalicijos karines bazes, Lietuvos kariuomenės Gynybos štabas gavo Lietuvos karių pranešimus, patvirtinančius, kad jie yra saugūs. Al Asado bazėje tarnaujančių karių apšaudymo metu bazėje nebuvo. Ryšys su kariais ir misijos vadovybe yra palaikomas nuolat.

REKLAMA

NATO vadovaujama tarptautinė operacija Irake (angl. NATO Mission Iraq, NMI) vykdoma nuo 2004 m. ir yra skirta apmokyti šalies saugumo pajėgas. Kovos veiksmuose pagal nustatytą mandatą kariai nedalyvauja. Pastarosiomis dienomis mokymo užduotys yra laikinai sustabdytos.

Iš 9 Lietuvos kontingento karių NATO mokymo misijoje Irake, dabar 4 Lietuvos kariai iš NATO perdislokuojamo ryšių būrio atlieka tarnybą Taji oro uoste ir 2 kariai Camp Union bazėje – jų pagrindinė užduotis užtikrinti saugų NATO pajėgų ryšį. 3 kariai jau yra perdislokuoti į karinę bazę Kuveite.

REKLAMA
REKLAMA

JAV vadovaujamos koalicijos operacija Irake „Įgimtas ryžtas“ (angl. US-led operation in Iraq „Inherent Resolve“) - šioje operacijoje Lietuva prisideda nuo 2017 m., operacijoje nuolat išlaikydama šešis karinius instruktorius, kurie rengia vietines saugumo pajėgas. Kariai tarnauja Danijos kontingento sudėtyje šiaurės vakarinėje Irako dalyje esančioje Al Asado karinėje bazėje. Pastarosiomis dienomis mokymo užduotys yra laikinai sustabdytos.

Atsižvelgiant į pasikeitusią saugumo situaciją Bagdade, tarptautinių karinių pajėgų vadai ėmėsi papildomų priemonių karių saugumui užtikrinti: sustiprintas bazių saugumas, apribotas karių judėjimas, sustabdytos mokymo veiklos. Papildomos atsargumo priemonės, kurių imasi misijų vadovybė, yra adekvačios esamai situacijai ir mūsų kariai šiuo metu yra saugūs.

Dalis NATO mokymo misijoje Irako sostinėje Bagdade dalyvaujančių karių, vadovybės sprendimu jau dabar perkelti į karine baze Kuveite, likę kariai bus perdislokuoti artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų