REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

XIX a. seksas vis dar turėjo Bažnyčios doktrinų primestą išskirtinai giminės pratęsimo reikšmę. Tačiau Viktorijos epochoje jau atsirado ir daugiau seksualinių laisvių. Todėl, kaip ir ankstesniais laikotarpiais, viešai deklaruojamos bažnytinės vertybės dažnai baigdavosi vos uždarius miegamojo duris. 

XIX a. seksas vis dar turėjo Bažnyčios doktrinų primestą išskirtinai giminės pratęsimo reikšmę. Tačiau Viktorijos epochoje jau atsirado ir daugiau seksualinių laisvių. Todėl, kaip ir ankstesniais laikotarpiais, viešai deklaruojamos bažnytinės vertybės dažnai baigdavosi vos uždarius miegamojo duris. 

REKLAMA

Siaubą kėlusios lytiniu būdu plintančios ligos

Naujųjų amžių laikais labiausiai seksualinę laisvę varžė jau ne tiek Bažnyčios mokymai, kiek lytiniu keliu plintančios ligos. Todėl susilaikymas buvo praktikuojamas ne tiek dėl moralinių, kiek dėl praktinių sumetimų, rašoma „Metro“. Sifilis XIX a. pradžioje jau buvo išplitęs visur – liga ne tik sužalodavo fiziškai, bet ir paveikdavo psichinę sveikatą, galėjo būti perduota vaikams. Nuo sifilio dar nebuvo atrasta efektyvių gydymo priemonių. 

Prezervatyvai egzistavo, tačiau jie toli gražu nebuvo tokie patiki, kaip šiais laikais. XIX a. apsisaugojimo priemonės buvo dažniau suprantamos kaip „bausmė“ amoraliems asmenims. „Goodyear“ pradėjo gaminti prezervatyvus dar 1855 metais, tačiau jie buvo gaminami iš gyvūnų žarnų, kurios dažnai plyšdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Masturbacija

Viena iš naujaisiais laikais suvešėjusių seksualinių laisvių išraiškų yra masturbacija. Iš esmės buvo laikoma, kad savęs tenkinimas jau ne tokia ir didelė nuodėmė, kaip mylėtis dėl malonumo. Be to, įkliūti su tokia nuodėme buvo mažiau galimybių. Maža to, dėl baimės pasigauti lytiniu keliu plintančias ligas, tai buvo laikoma paprasčiausiai saugesne sekso rūšimi.

REKLAMA

Masturbacija buvo tokia dažna ir aktyvi, kad atsirado ir daugybė įrankių, stabdančių spermetorėją (savaiminis sėklos išsiveržimas, kurį gali išprovokuoti tiek įvairios ligos, tiek ir pernelyg aktyvus seksualinis gyvenimas) ar naktinę erekciją. Tiesa, pačią masturbaciją dar laikė liga, kurią reikia gydyti. Pavyzdžiui, moterims netgi buvo siūloma taikyti klitoridektomiją. Tuometinis Londono medikų bendrijos prezidentas Isaacas Bakeris-Brownas manė, kad tai yra tinkamas būdas pašalinti perteklinius moterų seksualinius poreikius.

Visuomenės normos, kurių turėjo laikytis Viktorijos eros žmogus (tačiau toli gražu nebūtinai laikėsi):

REKLAMA
REKLAMA

1. Užsiimti seksu galima tik naktį

Tuo metu seksas vis dar buvo laikomas purvinu ir gėdingu užsiėmimu, todėl juo užsiimti buvo galima tik visiškoje tamsoje, kad galima būtų „paslėpti savo gėdą“ ne tik nuo kitų žmonių, tačiau ir nuo savęs paties.

2. Negalima vienam kito matyti apsinuoginusių

Nuogas kūnas buvo laikomas gėdingu, net jeigu vyras ir moteris gyvena kartu santuokoje. Savo nuogumų rodyti nebuvo galima nei vyrams, nei moterims. Kuo mažiau nuogo kūno ir anksčiau minėta tamsa padėdavo „išvengti gundymų“. 

3. Moterims negalima skaityti knygų su erotinėmis scenomis

Buvo manoma, kad lovos žaidimų istorijų skaitymas tvirkina moteris, sukelia joms „nenormalų ir patologišką“ susijaudinimą. Maža to, tokios knygos galėjo joms sukelti  „nerealų įsivaizdavimą to, kas vyksta suartėjimo metu“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Negalima rodyti pernelyg didelio pasitenkinimo sekso metu

Seksas buvo užsiėmimas, kuris yra reikalingas tik tam, kad žmonės galėtų pratęsti savo giminę. Patirti orgazmą ir, ypač, audringai reaguoti jo metu ir demonstruoti didžiulį pasitenkinimą buvo laikoma nuodėmingu dalyku. Iš esmės seksas negalėjo būti laikomas maloniu užsiėmimu. Lytinis aktas, pagal kanonus, turėjo vykti tamsoje, be galimybės stebėti vienas kito emocijas, bet didelių įžangų ir be tikslo patirti malonumą ar išsikrauti. Lytinis aktas – tik giminės pratęsimui. 

„Jeigu jis bando pabučiuoti ją į lūpas, ji turėtų šiek tiek pasukti savo galvą, kad bučinys pasiektų skruostą. Jeigu jis kilsteli jos suknelę ir bando pabučiuoti bet kurią kitą vietą, ji turėtų skubiai pasitaisyti suknelę ir šokti iš lovos, ir pareiškusi, kad šaukia gamta, eiti į tualetą“, – rašoma 1894-ųjų Ruth Smythers knygoje „Sekso patarimai vyrams ir žmonoms“.

REKLAMA

5. Draudimas naudoti vazeliną

Naudotis kokiais nors lubrikantais buvo draudžiama. Buvo manoma, kad vazelinas ir kitos priemonės yra „šlykščios savo prigimtimi ir nenatūralios“. Tuomet buvo gajus mitas, kad lubrikantai iš esmės skiriasi nuo natūralių žmogaus išskiriamų skysčių, todėl blogai veikia sveikatą. 

6. Moteris turi dėvėti tik rožinius nėriniuotus apatinius

XX a. antrąjį ir trečiąjį dešimtmečius prasideda tam tikras intymaus suartėjimo atšilimas. 1922-aisiais pasirodė žymaus seksologo ir psichiatro Williamo Josephuso Robinsono knyga apie šeimyninę laimę. Autorius mokė, kad vyrams patinka švarūs ir rožiniai apatiniai – kaip įmanoma prabangesni. „Tai, kad apatiniai turėtų būti visiškai švarūs, turbūt nereikia ir sakyti, tačiau visos moterys turėtų dėvėti geriausios kokybės apatinius, kokius tik gali įsigyti. Ir jų spalva turėtų būti rožinė“, – savo knygoje „Married life and happiness“ dėstė mokslininkas. 

REKLAMA

7. Vyras turi dominuoti

Jokių pozų, kai moteris būna viršuje, jokių iniciatyvų apraiškų iš merginos pusės. Buvo manoma, kad vyrams yra gyvybiškai svarbu dominuoti lovoje. Vyrui tai turėjo būti netgi svarbiau, negu būti lyderiu bet kurioje kitoje gyvenimo sferoje. O moterys tuo metu turi būti nuolankios ir paklusnios. 

Nepaisant griežtų moralės normų ir depresyvaus laikotarpio puritoniškų taisyklių, seksas buvo visur. Apie tai niekas viešai nekalbėjo, bet prostitucija ir pornografija visą šį laikotarpį buvo paslėpta po kukliu pudros paviršiumi. Jau XIX a. pabaigoje Viktorijos laikų visuomenėje pogrindinis seksualinis gyvenimas vešėjo kaip niekad stipriai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų