REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos lėktuvnešyje per gaisrą žuvo jūreivis, dar vieno ieškoma

papildyta 22.59 val.

Vienas Rusijos karinio laivyno jūreivis ketvirtadienį žuvo per gaisrą vieninteliame šalies lėktuvnešyje, o dar vieno karininko tebeieškoma, pranešė kariškiai.

Vienas Rusijos karinio laivyno jūreivis ketvirtadienį žuvo per gaisrą vieninteliame šalies lėktuvnešyje, o dar vieno karininko tebeieškoma, pranešė kariškiai.

REKLAMA

Gaisras lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ mašinų skyriuje kilo atliekant remonto darbus yra remonto darbus šiauriniame Murmansko uoste. Naujausias iš virtinės šį laivą ištikusių incidentų didina susirūpinti dėl Rusijos karinių jūrų pajėgų flagmano ateities.

Rusijos naujienų agentūros citavo laivų remonto įmonės „Zviozdočka“ atstovus, sakiusius, kad gaisras įsiplieskė atliekant suvirinimo darbus, o tyrėjai pradėjo aiškintis galimus saugos normų pažeidimus.

„Likviduojant uždūminimo židinį žuvo vienas Šiaurės laivyno kariškis. Laivo gyvybingumo palaikymo tarnybos karininko paieškos tebevykdomos“, – sakoma laivyno pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Minimas karininkas dingo, kai nusigavo į suvirinimo darbų vietą, mėgindamas padėti evakuoti darbininkus.

Murmansko srities administracijos informacijos ministrė Aleksandra Kondaurova naujienų agentūrai AFP sakė, kad dar 10 žmonių buvo hospitalizuoti, o vieno iš jų būklė sunki.

REKLAMA

Televizijos reportaže matėsi gelbėtojai, susirinkę prie laivo, iš kurio vienos pusės veržėsi tamsiai pilki dūmai. Laivyno pranešime Rusijos naujienų agentūroms sakoma, kad hospitalizuoti jūreiviai apsinuodijo dūmais.

Naujienų agentūra „Interfax“ anksčiau pranešė, kad gaisras apėmė apie 600 kv. metrų plotą ir citavo vieną šaltinį, sakiusį, kad padėtis „labai rimta“.

Rusijos pramonės ministerija nurodė AFP, kad užgesinus gaisrą bus pradėtas tyrimas ir bus įvertinta padaryta žala.

Jungtinės laivų statybos korporacijos (OSK) vadovas Aleksejus Rachmanovas sakė „Interfax“, kad gaisro priežastis galėjo būti žmogaus klaida.

REKLAMA
REKLAMA

„Incidentas įvyko vykdant reglamentu suderintus virinimo darbus. Kibirkštys pateko į žemesnius denius. Kadangi tame denyje buvo išmontuotos įrangos ir degių skysčių, įvyko lokalus užsidegimas“, – aiškino jis.

„Išmontuojama įranga, lieka degių daiktų, skysčių – arba jų liekanų, kurios dėl kažkokių priežasčių nebuvo pašalintos. Žmogiškas veiksnys“, – kalbėjo A. Rachmanovas.

„Admiral Kuznecov“, kurio jėgainė nėra branduolinė, visu pajėgumu naudojamas nuo 1995 metų ir yra Rusijos karinio laivyno flagmanas.

Planuota, kad laivo remontas bus baigtas iki ateinančių metų pabaigos ir kad lėktuvnešis 2021 metais grįš į aktyviąją tarnybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis laivas 2016 metais ir 2017-ųjų pradžioje buvo dislokuotas Viduržemio jūroje, kur jo lėktuvai atakuodavo taikinius Sirijoje, padėdami Maskvos sąjungininko prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgoms susigrąžinti sukilėlių kontroliuotas teritorijas karo krečiamoje šalyje.

Nesėkmių virtinė

„Admiral Kuznecov“ vadovavo prie Sirijos krantų dislokuotai Rusijos laivyno grupei. Jo naikintuvai per šią misiją atakavo daugiau kaip 1,2 tūkst. taikinių.

2017-ųjų sausį jis taip pat buvo stabtelėjęs prie Libijos krantų ir priėmė šios šalies kovotojų vadą maršalą Khalifą Haftarą, kaip pranešama, remiamą Rusijos per seniai besitęsiantį pilietinį konfliktą.

REKLAMA

Tuometis Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) pavadino „Admiral Kuznecov“ Rusijos „gėdos laivu“ dėl jo vaidmens Sirijos konflikte.

Per tą misiją lėktuvnešis patyrė kelis incidentus, įskaitant dviejų naikintuvų sudužimą jūroje, kai jie mėgino nusileisti ant laivo denio.

Šiuo metu atliekamas laivo remontas ir modernizacija, kaip pranešama, kainuosiantis iki 62 mlrd. rublių (880 mln. eurų). Daugiausiai dėmesio skiriama laivo jėgainės ir elektronikos pertvarkymui.

Praeitais metais įvyko dar vienas apmaudus incidentas: mėginant išplukdyti lėktuvnešį iš didžiulio plaukiojančio doko pastarasis nuskendo, o nuvirtęs kranas smarkiai apgadino laivą. Dėl to kilo nuogąstavimų, kad remonto darbai vėluos ir kad „Admiral Kuznecov“ negrįš į rikiuotę 2021 metais, kaip buvo planuota.

REKLAMA

Rusijos karinis laivynas patiria didelių rūpesčių dėl nepakankamo finansavimo, senstančių laivų statybos ir remonto įmonių, taip pat užsakytų naujų laivų vėluojančių statybų.

Per pastaruosius šešerius metus buvo pranešta apie tris gaisrus, kilusius remontuojamuose povandeniniuose laivuose.

„Admiral Kuznecov“ turėjo tapti pirmuoju iš naujos kartos Sovietų Sąjungos lėktuvnešių, bet 1991 metais ši valstybė subyrėjo, o Rusijos perimto laivyno finansavimas drastiškai sumažėjo.

Ukrainos paveldėtą tos pačios klasės antrojo laivo nebaigtą statyti korpusą Kijevas pardavė Kinijai. Pekinas šį laivą, tapusį jo pirmuoju lėktuvnešiu, baigė įrengti ir pavadino jį „Liaoning“.

Sovietų Sąjunga didžiausios savo galybės laikais turėjo penkis lėktuvnešius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų