REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trumpui rengiami du apkaltos straipsniai

papildyta 13.14 val.

JAV demokratai antradienį turėtų paskelbti du prezidento Donaldo Trumpo apkaltos straipsnius, pirmadienį vakare pranešė šalies žiniasklaida.  

JAV demokratai antradienį turėtų paskelbti du prezidento Donaldo Trumpo apkaltos straipsnius, pirmadienį vakare pranešė šalies žiniasklaida.  

REKLAMA

Straipsnius ketinama paskelbti po pirmadienį vykusių klausymų, per kuriuos demokratai pristatė savo argumentus už prezidento apkaltą, tvirtindami, kad jo elgesys kelia „aiškią ir realią grėsmę“ nacionaliniam saugumui.   

Dienraštis „The Washington Post“, remdamasis trimis gerai informuotais šaltiniais, pranešė, kad apkaltos straipsniai bus susiję su piktnaudžiavimu įgaliojimais ir trukdymu Kongresui. 

Anot dienraščio, visi Atstovų Rūmai dėl apkaltos straipsnių turėtų balsuoti ateinančią savaitę, o tada apkaltos procesas persikels į Senatą.    

CNN pranešė, kad dėl trečio apkaltos straipsnio – trukdymo vykdyti teisingumą – dar diskutuojama. Be to, televizijos šaltiniai įspėjo, kad planai dar rengiami.  

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus keturiems mėnesiams po informatoriaus pranešimo, išprovokavusio tyrimą D. Trumpo atžvilgiu dėl jo galimai neteisėtų veiksmų siekiant asmeninės politinės naudos iš Ukrainos, pirmadienio posėdyje demokratai pareiškė, jog esama pakankamai įrodymų, kad prezidentas kyšininkavo, piktnaudžiavo įgaliojimais ir trukdė tyrimui.   

REKLAMA

„Prezidento D. Trumpo atkaklios ir nepaliaujamos pastangos priversti užsienio valstybę padėti jam apgaulės būdu laimėti rinkimus yra aiški ir reali grėsmė mūsų laisviems ir sąžiningiems rinkimams bei mūsų nacionaliniam saugumui“, – posėdyje sakė demokratams atstovaujantis advokatas Danielis Goldmanas.  

D. Trumpui yra iškilusi grėsmė tapti trečiuoju per visą JAV istoriją prezidentu, kuriam surengta apkalta ir kuris buvo perduotas teisti Senatui. 

Aukšto rango respublikonas Dougas Collinsas pirmadienį sakė, kad pastangos surengti prezidentui apkaltą tėra „geras viešųjų ryšių žingsnis“ demokratams prieš ateinančiais metais vyksiančius valstybės vadovo rinkimus.    

REKLAMA
REKLAMA

„Visa tai yra politika, – kalbėjo D. Collinsas. – Kur apkaltos vertas pažeidimas? Kodėl mes čia?“ 

Pirmadienį vykusiame audringame Atstovų Rūmų Teismų komiteto posėdyje demokratai nekart sulaukė respublikonų atsakomųjų kirčių. Pats prezidentas pasmerkė šį apkaltos tyrimą, pavadinęs jį „gėdingu“ ir „apgaulingu“.   

Kontrpuolimui respublikonai pasitelkė pirmadienį Teisingumo departamento paskelbtą generalinio inspektoriaus ataskaitą.

Dokumente teigiama, kad peržiūrėjus keturių D. Trumpo padėjėjų atžvilgiu vykdytus tyrimus, nebuvo rasta jokių įrodymų dėl „politinio šališkumo“ priimant sprendimus pradėti tyrimus.     

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaita faktiškai paneigė D. Trumpo nekart kartotus teiginius, esą Federalinis tyrimų biuras neteisėtai šnipinėjo jo kampaniją. Tačiau respublikonai pasitelkė sau naudingas ataskaitos išvadas, kad FTB padarė „daug rimtų faktinių klaidų“, susijusių su tais tyrimais.   

Kunkuliavo emocijos

Klausymų metu kunkuliavo emocijos, respublikonams bandant nutraukti posėdį pasitelkus procedūrines priemones.  

Vienas protestuotojas buvo išvarytas iš salės, nes garsiais šūksniais reiškė palaikymą prezidentui. Tai buvo pirmasis toks atvejis per pastarąjį mėnesį, kai vyksta vieši D. Trumpo apkaltos tyrimo posėdžiai.  

REKLAMA

„Mes balsavome už Donaldą Trumpą. Amerikiečiams koktu nuo jūsų apkaltos aferos“, – šaukė protestuotojas, kurį iš salės išvedė policijos pareigūnai. 

„D. Trumpas nekaltas!“ – dar spėjo sušukti jis. 

Prezidentas kaltinamas piktnaudžiavęs įgaliojimais, kai spaudė Ukrainą pradėti tyrimą buvusio JAV viceprezidento ir jo potencialaus varžovo 2020-ųjų rinkimuose Joe Bideno atžvilgiu. 

D. Trumpas taip pat spaudė Kijevą atlikti tyrimą dėl iki šiol jokiais įrodymais nepagrįstų jo kaltinimų, esą Ukrainos vyriausybė padėjo demokratams per 2016 metų rinkimus.  

Demokratams atstovaujantis advokatas Barry Berke'as, pristatęs Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto per 10 savaičių trukusį tyrimą surinktą medžiagą, sakė, jog esama „reikšmingų įrodymų“ dėl D. Trumpo netinkamo elgesio.

REKLAMA

„Schemos spausti Ukrainą... epicentre buvo prezidentas Donaldas Trumpas“, – kalbėjo jis posėdyje.

B. Berke'as parodė vaizdo įrašus, kuriuose nufilmuoti šiuos kaltinimus pagrindžiantys su Ukraina susijusių aukščiausio rango JAV diplomatų liudijimai, taip pat vaizdo įrašą, kuriame D. Trumpas tvirtina kaip prezidentas „turįs teisę daryti, ką nori“.   

Liudytojai „perdavė dokumentų, suteikiančių neginčijamų, aiškių ir itin svarių įrodymų, kad prezidentas D. Trumpas vykdė šią schemą“, kalbėjo B. Berke'as.

„Nesąmonė“

Respublikonų advokatas Stephenas Castoras, kuriam buvo pavesta užginčyti įrodymus, tvirtino, kad demokratai paprasčiausiai puola D. Trumpą už jo vykdomą politiką, kuriai jie nepritaria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Demokratai užvaldyti užmojo surengti apkaltą prezidentui“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad įrodymai, susiję su liepos 25-ąją įvykusiu D. Trumpo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbiu telefonu, yra „nesąmonė“.

To pokalbio metu D. Trumpas pareiškė V. Zelenskiui norįs „paslaugos“, įskaitant tyrimus dėl J. Bideno ir sąmokslo teorijos apie Kijevo vaidmenį per 2016 metų rinkimus.

Demokratams piktinantis atakomis prieš J. Bideną, respublikonai tvirtina, jog mažų mažiausiai būta interesų konflikto, turint omeny, kad jo sūnus Hunteris dirbo vienos Ukrainos energetikos bendrovės valdyboje, kai tėvas ėjo JAV viceprezidento pareigas.  

REKLAMA

„Dėl to būta visiškai teisėto pagrindo prezidentui D. Trumpui nerimauti dėl Hunterio Bideno vaidmens „Burisma“ valdyboje“, – sakė S. Castoras. 

Jis taip pat argumentavo, kad demokratams reikėtų daugiau laiko įrodymams surinkti ir argumentams apibendrinti.

Demokratai šį argumentą atmetė ir atkreipė dėmesį, kad D. Trumpas uždraudė savo aukšto rango padėjėjams liudyti, taip pat atsisakė perduoti Baltųjų rūmų medžiagą.

„Yra konstitucinė priemonė prezidentui, kenkiančiam mūsų nacionaliniam saugumui ir mūsų rinkimams, teikiančiam pirmenybę ne valstybės, o savo interesams. Ši priemonė – apkalta“, – sakė Atstovų Rūmų Teismų komiteto pirmininkas Jerry Nadleris.  

REKLAMA

Demokratai, panašu, nusiteikę iki metų pabaigos surengti visos sudėties Atstovų Rūmų balsavimą dėl vadinamųjų apkaltos straipsnių – oficialių kaltinimų.

Tokiu atveju D. Trumpas jau sausį gali stoti prieš Senato teismą. Šis etapas gali trukti kelias savaites.

Turint galvoje, kad respublikonai Senate turi tvirtą daugumą, o sprendimui nušalinti prezidentą reikalingi mažiausiai dviejų trečdalių senatorių balsai, beveik neabejojama, kad D. Trumpas bus išteisintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų