REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suomijos socialdemokratai sekmadienį išrinko buvusią susisiekimo ministrę Sanną Marin į premjero postą.

Suomijos socialdemokratai sekmadienį išrinko buvusią susisiekimo ministrę Sanną Marin į premjero postą.

REKLAMA

34-erių S. Marin taps jauniausia vyriausybės vadove Suomijos istorijoje.

Ji nedidele persvara laimėjo sekmadienį vykusį balsavimą, per kurį rinktas įpėdinis praėjusią savaitę atsistatydinusiam premjerui Antti Rinne (Ančiui Rinei). Jis pasitraukė svarbiai koalicijos partnerei – Centro partijai – atšaukus paramą jo penkių partijų vyriausybei dėl vyriausybės pareiškimų ir veiksmų dėl pašto darbuotojų streiko.

„Turime daug dirbti, kad atkurtume pasitikėjimą“, – sakė S. Marin žurnalistams sekmadienį.

„Niekuomet negalvojau apie savo amžių ar lytį; galvoju apie priežastis, dėl kurių pasukau į politiką, ir tuos dalykus, dėl kurių pelnėme rinkėjų pasitikėjimą“, – pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, S. Marin taps viena jauniausių vyriausybės vadovių pasaulyje, aplenkdama Ukrainos ministrą pirmininką Oleksijų Hončaruką, kuriam šiuo metu yra 35 metai.

REKLAMA

A. Rinne vadovavo Suomijos centro kairės koalicijai nuo birželio, o S. Marin paskyrimas naująja ministre pirmininke veikiausiai nesukels žymių politikos pokyčių socialdemokratų vadovaujamoje administracijoje.

„Turime bendrą vyriausybės programą, kurią esame įsipareigoję [vykdyti]", – teigė S. Marin.

Socialdemokratai laimėjo balandį vykusius visuotinius rinkimus, pažadėję užbaigti kelerius metus galiojančias ekonominio diržų veržimosi priemones, kurias inicijavo Centro partija, siekdama ištraukti Suomiją iš nuosmukio.

A. Rinne pasitraukė iš posto praėjusį antradienį po kelias savaites trukusios politinės krizės, kurią išprovokavo planai sumažinti atlyginimus 700 pašto darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Suomijos paštas lapkritį atsisakė tokių planų po masinių streikų, bet kilus klausimų, ar premjeras anksčiau pritarė pašto darbuotojų atlyginimų karpymui, Centro partija praėjusį pirmadienį pareiškė praradusi pasitikėjimą A. Rinne.

Naujoji premjerė turėtų būti oficialiai prisaikdinta parlamente antradienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų