REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Samoa pirmadienį paskelbė šią savaitę sustabdysianti vyriausybės darbą, kad mestų visas jėgas kovai su pražūtingu tymų protrūkiu, virusui pasiglemžus dar penkių vaikų gyvybes.  

Samoa pirmadienį paskelbė šią savaitę sustabdysianti vyriausybės darbą, kad mestų visas jėgas kovai su pražūtingu tymų protrūkiu, virusui pasiglemžus dar penkių vaikų gyvybes.  

REKLAMA

Šioje Ramiojo vandenyno salų valstybėje tymų epidemija jau nusinešė 53 gyvybes. 

Vyriausybė informavo, kad nuo sekmadienio buvo užregistruota beveik 200 naujų susirgimo tymais atvejų. Nepaisant privalomo masinio skiepijimo programos, infekcijos plitimas šioje maždaug 200 tūkst. gyventojų turinčioje salų valstybėje nelėtėja.   

Iki šiol daugiausiai buvo skiepijami vaikai, tačiau ministras pirmininkas Tuilaepa Sailele Malielegao (Tuilaepa Sailelė Malielegao) pareiškė, jog atėjo laikas skiepyti visus jaunesnius nei 60 metų amžiaus žmones.   

Pasak premjero, vyriausybės tarnybos ir departamentai ketvirtadienį ir penktadienį nedirbs, kad visi valstybės tarnautojai visoje šalyje galėtų padėti vykdyti masinio skiepijimo programą.        

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovas sakė, kad išimtis bus padaryta tik valstybinių vandens ir elektros tiekimo įmonių darbuotojams. Jis paragino visuomenę suremti pečius ir drauge pažaboti protrūkį.   

REKLAMA

„Šiuo krizės laikotarpiu, susidūrus su žiauria tymų epidemijos realybe, pamąstykime, kaip to išvengti ateityje“, – sakė Tuilaepa Sailele Malielegao, kreipdamasis į tautą. 

Nuo spalio vidurio, kai prasidėjo protrūkis, buvo užregistruoti 3 728 tymų atvejai. Šis skaičius sudaro beveik 2 proc. visų šalies gyventojų.  

Tymai, kurie paprastai pasireiškia bėrimu ir karščiavimu, bet gali nulemti smegenų pažeidimus ir mirtį, yra pavojingiausi kūdikiams ir mažiems vaikams.

Samoa iš 53 nuo tymų mirusių žmonių 48 buvo ketverių metų ir jaunesni vaikai. 

Lapkričio viduryje šalyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Bandydama sustabdyti viruso plitimą Samoa uždarė visas mokyklas ir vaikų darželius, uždraudė vaikams dalyvauti viešuose susibūrimuose. 

REKLAMA
REKLAMA

Padėtį pablogino tai, kad Samoa nuo tymų buvo paskiepyta labai mažai gyventojų. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad dėl to kalta skiepų priešininkų iš užsienio kampanija.  

Savo kreipimesi į tautą Tuilaepa Sailele Malielegao ryžtingai pakartojo, kad „skiepai yra vienintelis vaistas... ir jokie tradiciniai žiniuoniai ar šarminis vanduo tymų neišgydys“.  

„Bendromis jėgomis padrąsinkime ir įtikinkime tuo, kurie netiki, kad skiepai yra vienintelis priešnuodis epidemijai“, – kalbėjo premjeras.   

„Nesileiskime išvedami iš kelio alternatyvaus gydymo“, – pridūrė jis.    

Pareigūnai sako, kad skiepų priešininkų kampanija sulaukė palaikymo šalies visuomenėje po to, kai pernai du kūdikiai mirė paskiepijus juos nuo tymų.   

Dėl šių atvejų šalyje buvo laikinai sustabdyta skiepijimo programa ir sumažėjo tėvų pasitikėjimas skiepais. Visgi vėliau paaiškėjo, kad minėti kūdikiai mirė netinkamai skyrus kitų vaistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų