REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Šūviai Londone (nuotr. Scanpix)

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas šeštadienį pažadėjo peržiūrėti šalies bausmių skyrimo sistemą, paaiškėjus, kad dviejų gyvybių pareikalavusią ataką Londone surengęs asmuo buvo anksčiau buvo nuteistas kalėti už teroristinę veiklą ir paleistas praeitais metais.

6

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas šeštadienį pažadėjo peržiūrėti šalies bausmių skyrimo sistemą, paaiškėjus, kad dviejų gyvybių pareikalavusią ataką Londone surengęs asmuo buvo anksčiau buvo nuteistas kalėti už teroristinę veiklą ir paleistas praeitais metais.

REKLAMA

Praeiviai buvo giriami už tai, kad sutramdę užpuoliką Usmaną Khaną galbūt užkirto kelią didesnei nelaimei. Netrukus užpuoliką nukovė policija.

Vaizdo įraše matyti, kaip 28-erių U. Khaną bando sutramdyti pusantro metro ilgio narvalo iltimi mojuojantis vyras, kaip pranešama – lenkų virėjas, ją tikriausiai pasičiupęs iš salės, kur prasidėjo išpuolis, o kitas vyras purškia gesintuvu į užpuoliką.

U. Khanas buvo lygtinai paleistas iš kalėjimo pernai gruodį, atlikęs mažiau nei pusę savo 16 metų įkalinimo bausmės už terorizmą. Per savo surengtą išpuolį penktadienį jis buvo užsidėjęs sprogstamojo įrenginio muliažą.

REKLAMA
REKLAMA

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) šeštadienį prisiėmė atsakomybę už Londono centre įvykdytą ataką, per kurią žuvo du žmonės.

REKLAMA

„Asmuo, kuris įvykdė Londono ataką... buvo kovotojas iš „Islamo valstybės“ ir tai jis padarė reaguodamas į raginimus taikytis į koalicijos šalių piliečius“, – pranešė IS propagandos agentūra, paminėdama kelių šalių aljansą, kovojantį su džihadistų judėjimu.

Incidentas įvyko praėjus dvejiems metams po to, kai islamistų ekstremistai savo furgoną nukreipė į praeivius ant Londono tilto, o vėliau puolė peiliais badyti atsitiktinius praeivius netoliese esančiame Borafo turguje.

Per šį išpuolį aštuoni žmonės žuvo ir 48 buvo sužeisti. Tris užpuolikus, dėvėjusius mirtininkų bombų muliažus, nušovė policija.

REKLAMA
REKLAMA

„Pilnai ištirti“

Jungtinės Karalystės policijos kovos su terorizmu padalinio vadovas Neilas Basu pranešė, kad viename renginyje Žuvų pardavėjų gildijos rūmuose – istoriniame pastate šiaurinėje Londono tilto pusėje sostinės centre – buvo subadyti penki žmonės, o tada šalia buvę žmonės pabandė užpuoliką nuginkluoti. Trys žmonės tebėra gydomi ligoninėje.

„Manome, kad ataka prasidėjo viduje, o paskui jis paliko pastatą ir atsidūrė ant Londono tilto, kur buvo sulaikytas, susigrūmė su ginkluotais pareigūnais ir buvo nušautas“, – sakė N. Basu.

N. Basu pridūrė, kad U. Khanas buvo paleistas pagal „ilgą [lygtinio paleidimo] licencijos sąlygų sąrašą“, ir iki šiol jo laikėsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį policija apieškojo du būstus gimtajame U. Khano Stoke prie Trento, vidurio Anglijos mieste, ir Staforde vidurio Anglijoje.

Penktadienio išpuolis surengtas likus mažiau nei dviem savaitėms iki pirmalaikių visuotinių JK rinkimų, tad terorizmo problema tapo viena svarbiausių kampanijos temų.

B. Johnsonas pažadėjo, kad jo partijai laimėjus rinkimus bus įvesta minimali 14 metų laisvės atėmimo bausmė už sunkius terorizmo nusikaltimus, o kai kurie nuteistieji gali praleisti nelaisvėje visą gyvenimą. Jis taip pat žadėjo panaikinti lygtinio paleidimo galimybę tokiems nuteistiesiems.

„Visiškai aišku, kad negalime tęsti su žlugusiomis praeities priemonėmis“, – tvirtino B. Johnsonas, nuo 2010-ųjų valdžioje esančios Konservatorių partijos lyderiu tapęs šių metų liepą.

REKLAMA

JK premjeras šeštadienį taip pat kalbėjosi su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kuris „išreiškė užuojautą“ dėl atakos, pranešė Baltieji rūmai.

Tačiau Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas, regis, abejojo, kad atakos akivaizdoje toriams pavyks susitvarkyti su JK lygtinio paleidimo ir platesne teisingumo sistema.

„Turime pilnai ištirti, kaip veikia visi baudžiamojo teisingumo sistemos aspektai“, – tvirtino J. Corbynas, pavadinęs ant Londono tilto įvykusį incidentą „visiška katastrofa“.

„Žmogiška dvasia“

Kaip praneša žiniasklaida, pirmąja atakos auka tapo Jackas Merrittas, Kembridžo universiteto kriminologijos instituto kursų koordinatorius.

REKLAMA

Žuvų pardavėjų gildijos rūmuose penktadienį vyko šio instituto organizuotas kalinių reabilitacijos renginys, kuriame dalyvavo ir U. Khanas, kuris, kaip pranešama, buvo ginkluotas dviem peiliais ir turėjo netikrą mirtininko liemenę.

Įvykio liudininkų nufilmuotuose vaizdo įrašuose, paskelbtuose socialiniuose tinkluose, matyti grupė žmonių, mėginančių sutramdyti ant žemės parblokštą įtariamąjį prieš atvykstant policijai.

Tarp jų, pranešama, buvo vienas už nužudymą nuteistas vyras, trumpam paleistas iš kalėjimo, ir kitų buvusių kalinių, taip pat dalyvavusių minėtame renginyje.

Viename vaizdo įraše matyti, kaip kostiumuotas vyras, britų transporto policijos pareigūnas, nuneša tolyn nuo grupės didelį peilį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sostinės policijos vadovė Cressida Dick, šeštadienį aplankiusi incidento vietą, sakė, kad „pamatę blogiausią žmogaus elgesį, matėme ir geriausią žmogišką bei Londono dvasią“.

Lygtinai paleistas

2012 metais U. Khanas, gyvenęs Stoke prie Trento, buvo pasiųstas už grotų kartu su aštuoniais kitais asmenimis, priklausiusiais teroristinei kuopelei, įkvėptai ekstremistų tinklo „al Qaeda“. Šie asmenys planavo įvykdyti sprogdinimų, o vienas iš galimų taikinių buvo Londono vertybinių popierių birža.

U. Khanas buvo nuteistas kalėti mažiausiai aštuonerius metus, taip pat pripažintas kaltu dėl kitų veikų, įskaitant pastangas užsitikrinti „teroristinį apmokymą“ Pakistane.

REKLAMA

Tačiau 2013-ųjų balandį Apeliacinis teismas panaikino jam skirtą bausmę, ir jam buvo skirta nauja, 21 metų laisvės atėmimo bausmė, susidedanti iš 16 metų nelaisvėje ir penkerių metų lygtinio paleidimo sąlygomis.

Tokį nuosprendį gaunantys kaliniai paprastai paleidžiami atlikę pusę savo bausmės, o areštinėje iki teismo praleistas laikas neretai būna į ją įskaičiuojamas.

Lygtinio paleidimo valdyba tvirtina esanti nesusijusi su U. Khano paleidimu; veikiausiai tai įvyko automatiškai, laikantis šalies įstatymų.

B. Johnsonas sako, kad kitų anksčiau paleistų nuteistų teroristų bylos privalo būti skubiai peržiūrėtos.

Kaip pranešama, Teisingumo ministerija jau ėmėsi peržiūrėti visų už terorizmą nuteistų asmenų, kurie buvo lygtinai paleisti iš įkalinimo įstaigų, bylas. Manoma, kad tokių žmonių yra apie 70.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų