REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėja ketvirtadienį, kai JAV švenčiama Padėkos diena, paleido du „neidentifikuotus sviedinius“, pranešė Seulas.

Šiaurės Korėja ketvirtadienį, kai JAV švenčiama Padėkos diena, paleido du „neidentifikuotus sviedinius“, pranešė Seulas.

REKLAMA

Trumpame Pietų Korėjos Štabų vadų komiteto pranešime sakoma, kad Pchenjanas iš Pietų Hamjongo provincijos paleido du sviedinius rytų kryptimi, jie nukrito Japonijos jūroje, dar vadinamoje Rytų jūra.

Pranešimas pasirodė tokiu metu, kai Vašingtone vieną svarbiausių Amerikos šventinių dienų buvo kiek po 3 val. ryto (apie 10 val. Lietuvos laiku).

Pchenjano ir Vašingtono derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos tebėra įstrigusios.

Per pastaruosius mėnesius Šiaurės Korėja išbandė nemažai trumpojo nuotolio raketų ir kitų ginklų, kurie, pasak ekspertų, daugiausia kelia grėsmę Pietų Korėjai. Praėjusio mėnesio pabaigoje Pchenjanas išbandė „itin didelę salvinės raketų ugnies“ sistemą.

Japonijos naujienų agentūra „Jiji Press“ citavo šaltinius Gynybos ministerijoje Tokijuje, sakiusius, kad ketvirtadienį iš Šiaurės Korėjos rytinės pakrantės buvo paleisti du sviediniai, tikriausiai – balistinės raketos, kurias Pchenjanui draudžiama leisti pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas neteikė didelės reikšmės pastarojo meto Šiaurės Korėjos ginklų bandymams ir ne kartą atkreipė dėmesį į Pchenjano savanorišką tolimojo nuotolio raketų ir branduolinių bandymų moratoriumą, kurį liaupsina kaip svarbiausią pasiekimą savo politikoje Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

REKLAMA

Tačiau Pchenjano ir Vašingtono derybos nutrūko dar vasario mėnesį, kai D. Trumpo susitikimas Vietname su Kim Jong Unu žlugo JAV prezidentui atmetus Šiaurės Korėjos lyderio raginimus atšaukti daugumą sankcijų mainais į Šiaurės Korėjos pagrindinio branduolinio komplekso išardymą – dalinę denuklearizaciją.

Šiaurės Korėjai taikoma virtinė tarptautinių sankcijų dėl jos branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

Anksčiau šį mėnesį Seulas ir Vašingtonas pranešė atidėsiantys planuojamas bendras karines pratybas, kad palengvintų diplomatiją su Šiaurės Korėja, bet Pchenjanas atmetė šį pranešimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja paskelbė virtinę vis kategoriškesnių komentarų, artinantis Pchenjano Vašingtonui paskirtam terminui. Šiaurės Korėja pareikalavo, kad JAV iki šių metų pabaigos pasiūlytų naują planą, kaip išeiti iš aklavietės derybose dėl jos ginkluotės programų.

D. Trumpas anksčiau šį mėnesį tviterio žinute užsiminė apie ketvirto susitikimo su Kim Jong Unu perspektyvą, bet Šiaurės Korėja pareiškė, kad jos nedomina jai „nieko neduodantys“ viršūnių susitikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų