REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ambasadorius prie Europos Sąjungos trečiadienį paliudijo per apkaltos proceso posėdį Kongrese, kad vykdė prezidento Donaldo Trumpo nurodymus spausti Kijevą suteikti paslaugą už paslaugą (quid pro quo).

JAV ambasadorius prie Europos Sąjungos trečiadienį paliudijo per apkaltos proceso posėdį Kongrese, kad vykdė prezidento Donaldo Trumpo nurodymus spausti Kijevą suteikti paslaugą už paslaugą (quid pro quo).

REKLAMA

Diplomato Gordono Sondlando liudijimas Kongrese yra atidžiai stebimas, nes jis buvo D. Trumpo Sąjungininkas. Tačiau ambasadorius pareiškė manąs, kad prezidentas spaudė Ukrainą imtis antikorupcinio tyrimo D. Trumpo potencialaus varžovo per 2020 metų rinkimus Joe Bideno atžvilgiu.

„Vykdėme prezidento nurodymus“, – per Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto atvirą posėdį sakė G. Sondlandas, skaitydamas iš anksto parengtą liudijimą.

Jis pridūrė, kad D. Trumpas vertė JAV diplomatus bendradarbiauti su jo asmeniniu advokatu – buvusiu Niujorko meru Rudy Giuliani.

REKLAMA
REKLAMA

„Nenorėjome dirbti su ponu Giuliani. Kalbant paprastai, lošėme kortomis, kurios mums buvo padalytos“, – aiškino diplomatas.

G. Sondlandas tvirtino, kad D. Trumpas nusprendė nepasiūlyti susitikti su Ukrainos naujuoju prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kai R. Giuliani pareikalavo, jog Kijevas viešai paskelbtų pradedąs tyrimą dėl vienos dujų įmonės, kurioje buvusio viceprezidento J. Bideno sūnus Hunteris ėjo apmokamas valdybos nario pareigas.

REKLAMA

R. Giuliani taip pat norėjo, kad V. Zelenskis palieptų ištirti daugelio atmetama sąmokslo teoriją, esą Ukraina įkėlė į J. Baideno Demokratų partijos serverį įrodymų, bylojančių apie Rusijos kišimąsi per 2016 metų JAV rinkimus.

„Pono Giuliani prašymai buvo quid pro quo, kad prezidentui Zelenskiui būtų surengtas vizitas Baltuosiuose Rūmuose“, – aiškino G. Sondlandas.

G. Sondlandas nurodė „niekada negavęs aiškaus atsakymo“, kodėl Jungtinės Valstijos įšaldė karinę pagalbą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos remiamais separatistais, tačiau asmeniškais „priėjęs išvadą“, jog tai irgi yra susiję su tyrimais, kurių reikalavo D. Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvau kuo griežčiausiai nusistatęs prieš bet kokį pagalbos įšaldymą, nes ukrainiečiams reikėjo tų lėšų kovai su Rusijos agresija“, – kalbėjo diplomatas.

„Nesant jokio įtikinamo paaiškinimo, kodėl pagalba buvo įšaldyta, vėliau priėjau išvadą, kad saugumo pagalba nebus atnaujinta, kol Ukraina viešai paskelbs įsipareigojanti atlikti tyrimus dėl 2016 metų rinkimų ir [dujų įmonės] „Burisma“, kaip reikalavo p. Giuliani“, – pridūrė jis.

G. Sondlandas dalyvavo jau antrą savaitę vykstančiuose ir televizijos tiesiogiai transliuojamuose apkaltos proceso posėdžiuose, per kuriuos demokratai stengiasi išsiaiškinti, ar D. Trumpas piktnaudžiavo savo padėtimi, stabdydamas karinę pagalbą ir derybas Baltuosiuose rūmuose, kad užsitikrintų V. Zelenskio įsipareigojimą imtis tyrimo dėl Bidenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atstovų Rūmų tyrimas gali jau šią savaitę priartėti prie pabaigos. Tuomet surinkta medžiaga būtų perduota Atstovų Rūmų teismų komitetui, kad šis suformuluotų apkaltos straipsnius.

Jeigu demokratų kontroliuojami Kongreso žemieji rūmai pritartų D. Trumpo apkaltai, prezidentas būtų teisiamas Senate, bet tikėtina, kad daugumą ten turintys respublikonai apsaugos valstybės vadovą nuo atstatydinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų