REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos parlamento rinkimai nebuvo laisvi ir demokratiški, nes buvo aptemdyti šiurkščių pažeidimų, pirmadienį pareiškė vietos žmogaus teisių gynėjai.

Baltarusijos parlamento rinkimai nebuvo laisvi ir demokratiški, nes buvo aptemdyti šiurkščių pažeidimų, pirmadienį pareiškė vietos žmogaus teisių gynėjai.

REKLAMA

„Ir vėl negalime pasakyti, kad rinkimai Baltarusijos Respublikoje įvyko laikantis tarptautinių standartų ir baltarusių nacionalinių įstatymų, kad jie buvo laisvi ir demokratiški“, – per spaudos konferenciją Minske sakė kampanijos „Žmogaus teisių gynėjai už laisvus rinkimus“ koordinatorius Vladimiras Labkovičius.

„Deja, rinkimus Baltarusijoje lydėjo šiurkščiausi pažeidimai, liudijantys, kad išliko visos neigiamos tendencijos, visos mūsų rinkimų proceso ligos“, – nurodė aktyvistas.

„Jei anksčiau turėjome, taip sakant, pusiau iširusią rinkimų sistemą, tai dabar ji visiškai paversta administracine procedūra“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tokias išvadas žmogaus teisių gynėjai padarė atsižvelgę į „faktą, kad ne visi kandidatai turėjo vienodą prieigą prie valstybinės žiniasklaidos, kad nebuvo nešališkų rinkimų komisijų, administraciniai ištekliai buvo naudojami provyriausybinių kandidatų naudai, rinkėjai buvo spaudžiami dalyvauti išankstiniame balsavime, o virtinė rinkimų procedūrų buvo uždaros stebėtojams“.

REKLAMA

Aktyvistų parengtoje ataskaitoje apie rinkimų baigtį pabrėžiama, kad dar kandidatų registravimo etapu buvo atsisakyta įtraukti į sąrašus daugelį opozicijos veikėjų, kurie mėgino balotiruotis rinkdami parašus.

Kita vertus, šiemet daugumoje regionų buvo sudarytos geresnės sąlygos agitacijai prieš rinkimus, atkreipia dėmesį ataskaitos autoriai. Pasak jų, palyginti su 2016 metų rinkimais, padaugėjo vietų masiniams renginiams ir patalpų kandidatų susitikimams su rinkėjais.

Nepaisant to, „valdžia buvo suinteresuota paversti šiuos rinkimus savotišku geriausio apygardos socialinio darbuotojo konkursu“, teigia V. Labkovičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra, galima kalbėti apie tvoras, kelius, vaikų darželius, bet jokiu būdu negalima kalbėti apie politinius dalykus, politinę darbotvarkę... Dėl to [kandidatai] arba būdavo perspėjami, arba kai kuriais atvejais būdavo panaikinama jų registracija“, – pažymėjo jis.

Pasak V. Labkovičiaus, šiemet išankstiniame balsavime dalyvavo rekordiškai daug rinkėjų – 35,77 procento, bet piliečiai neretai buvo verčiami atiduoti savo balsą tokiu būdu.

„Mūsų stebėtojai užfiksavo administracijos spaudimo atvejų ir atvirų grasinimų, siekiant priversti dalyvauti išankstiniame balsavime“, – pareiškė žmogaus teisių gynėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje pažymima, kad „išankstinio balsavimo praktika lieka viena iš Baltarusijos rinkimų proceso sisteminių problemų, suteikiančia plačių galimybių pasitelkti administracinius išteklius ir kitas manipuliacijas“.

„Tradiciškai svarbiausius kritikos argumentus suteikia neskaidrios balsų skaičiavimo procedūros, o tai leidžia pagrįstai suabejoti, ar tokio skaičiavimo rezultatai atitinka realią rinkėjų valią“, – rašoma dokumente.

Po rinkimų pagrindinės dienos beveik visi kampanijos stebėtojai išsakė nuomonę, kad balsalapiai buvo skaičiuojami neskaidriai.

Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos duomenimis sekmadienį vykusiame balsavime dalyvavo 77,22 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Rinkimų procesą stebėjo per 1 tūkst. tarptautinių stebėtojų – daugiausia iš Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO). Pastarieji savo ataskaitoje pirmadienį irgi pripažino „pagarbos demokratijai stygių“.

Tuo metu NVS misija pripažino rinkimus laisvais, demokratiškais ir atitinkančiais šalies konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų